Sonda do długości narzędzia

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

Autor tematu
dzikipl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 24
Rejestracja: 15 lis 2016, 10:33
Lokalizacja: Warszawa

Sonda do długości narzędzia

#1

Post napisał: dzikipl » 05 sie 2022, 22:59

Tak szukam jakiegoś pomysłu jak to zorganizować. W fabrycznych rozwiązaniach są ramienia, a ja szukam rozwiązania idealnie nie wymagającego zdejmowania materiału, albo jak nie to we wrzecionie.
Obecnie kombinuje z prętem, na nim cienka tulejka z teflonu (izolacja) i na to tulejka stalowa.
Ale tulejka stalowa robi się mało centryczna, a przetoczenie jej ze względu na miękkość teflonu nie wychodzi.
Macie na to jakieś ciekawe rozwiązania?



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6102
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Sonda do długości narzędzia

#2

Post napisał: tuxcnc » 06 sie 2022, 05:24

Napisz po polsku...


Autor tematu
dzikipl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 24
Rejestracja: 15 lis 2016, 10:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sonda do długości narzędzia

#3

Post napisał: dzikipl » 06 sie 2022, 11:52

Zrobiłem takie coś, ale mam problem z uzyskaniem centryczności i szukam innych patentów.

Obrazek

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7626
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Sonda do długości narzędzia

#4

Post napisał: WZÓR » 06 sie 2022, 12:30

dzikipl pisze:
06 sie 2022, 11:52
Zrobiłem takie coś, ale mam problem z uzyskaniem centryczności i szukam innych patentów.

Obrazek
Może zainteresują Ciebie gotowe rozwiązania , sporo jest ich na rynku.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Autor tematu
dzikipl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 24
Rejestracja: 15 lis 2016, 10:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sonda do długości narzędzia

#5

Post napisał: dzikipl » 06 sie 2022, 14:01

Fabryczne chętnie poznam, ale coś w wersji budżetowej. Ramiona za kilkadziesiąt pln poza zasięgiem są.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6102
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Sonda do długości narzędzia

#6

Post napisał: tuxcnc » 06 sie 2022, 17:32

dzikipl pisze:
06 sie 2022, 14:01
Ramiona za kilkadziesiąt pln poza zasięgiem są.
Powtórzę Ci jeszcze raz - pisz po polsku.
Może Ty wiesz jakie ramiona i do czego, ale nikt inny bez szklanej kuli się nie domyśli.
Jeśli oczekujesz pomocy, to opisz swój problem tak, żeby był zrozumiały dla kogoś bez twojej wiedzy.
Bo na razie to piszesz w stylu "ten czerwony jest za krótki" - nikt się nie domyśli który czerwony i dlaczego za krótki, bo to wiesz tylko Ty...


Autor tematu
dzikipl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 24
Rejestracja: 15 lis 2016, 10:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sonda do długości narzędzia

#7

Post napisał: dzikipl » 06 sie 2022, 19:53

tuxcnc pisze:
06 sie 2022, 17:32
Powtórzę Ci jeszcze raz - pisz po polsku.
Może Ty wiesz jakie ramiona i do czego, ale nikt inny bez szklanej kuli się nie domyśli.
Jeśli oczekujesz pomocy, to opisz swój problem tak, żeby był zrozumiały dla kogoś bez twojej wiedzy.
Bo na razie to piszesz w stylu "ten czerwony jest za krótki" - nikt się nie domyśli który czerwony i dlaczego za krótki, bo to wiesz tylko Ty...
Patrzyłeś na nazwę wątku?
Szukam rozwiązania do mierzenia narzędzia w osi X oraz Z w tokarce diy CNC.
Proszę, to jest ramię z sondą:
Obrazek

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6102
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Sonda do długości narzędzia

#8

Post napisał: tuxcnc » 06 sie 2022, 23:03

dzikipl pisze:
06 sie 2022, 19:53
Patrzyłeś na nazwę wątku?
No właśnie patrzyłem :
dzikipl pisze:
06 sie 2022, 19:53
Sonda do długości narzędzia
Widzisz tam słowo "tokarka"?
Przy okazji to może wyjaśnij kolejnego kwiatka:
dzikipl pisze:
06 sie 2022, 14:01
Ramiona za kilkadziesiąt pln poza zasięgiem są.
Teraz, kiedy już wiem o co chodzi, to Ci mogę powiedzieć, że takich "ramion za kilkadziesiąt pln" to bym chętnie kupił za wszystkie moje oszczędności, pewnie bym interes życia na tym zrobił...

Powtórzę Ci jeszcze raz, to Ty oczekujesz pomocy, więc pisz tak żeby ktoś kto ma chęć Ci pomóc wiedział o co chodzi.

Natomiast tak merytorycznie, to cienko ten temat widzę.
Takie ramię musi być bardzo sztywne i bardzo precyzyjnie pozycjonowane, inaczej nie spełni swojego zadania.
No nie to żeby się nie dało, ale będzie trudno.
Natomiast co do samego czujnika, to nie widzę powodu, dla którego miałby być tylko jeden - tam i tak robi się dwa pomiary, więc można najeżdżać na dwa czujniki, byleby małe i blisko siebie.


dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 638
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Sonda do długości narzędzia

#9

Post napisał: dudziak4 » 06 sie 2022, 23:37

Widzisz tam słowo "tokarka"?
Jesteś w dziale amatorska tokarka, masz tytuł sonda do długości narzędzia to jeszcze ci trzeba w temacie napisać do czego ma być ta sonda ?


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3333
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Sonda do długości narzędzia

#10

Post napisał: Steryd » 07 sie 2022, 11:10

Wiesz. Na tym forum "Tuxcnc" i "przypier... się o co tylko można" to dwie nazwy tego samego zjawiska. Ale fakt, jak masz gdzieś dojście do sond ramieniowych za kilkadziesiąt zł to się podziel ;)

Co do sondy- wygląda na to, że chcesz mierzyć wysięg w Xie. Tu chyba nic prostszego niż centrofix nie wymyślisz,
https://toolsmach.com/pl/v-blocks/837-c ... km00e.html
tylko trzeba go puszczać na obrotach odwrotnych niż do obróbki.
Nie jestem pewny, ale to co konstruujesz chyba ma działać jak to:
https://www.e-darmet.pl/czujnik-krawedz ... -3901.html
Można coś takiego przerobić, tylko kulkę trzeba by było zastąpić szlifowanym wałkiem.

Oba urządzenia do nabycia na dowolnym portalu aukcyjnym za kilkadziesiąt plny.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”