Słaba rozdzielczość małych elementów 3d

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
Seneszal
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 35
Rejestracja: 14 kwie 2019, 10:10

Słaba rozdzielczość małych elementów 3d

#1

Post napisał: Seneszal » 13 paź 2021, 12:45

Cześć!
Mam problem z tworzeniem reliefu z mniejszych wektorów.

Rozpoczynając pracę ustawiam maksymalną rozdzielczość:
4000x4000 pixeli
Obrazek

Jak robię model metrowej wysokości wychodzi tak:

Obrazek

Jak te same wektory zmniejszam do potrzebnego mi 3,5cm, to jest tak:
Obrazek


Co robię źle?

Dzięki za pomoc!

edit:

Coś właśnie wymyśliłem.

Ilość pikseli jest ograniczona przy wybranym polu roboczym. To znaczy, jak zrobię duże pole i malutki element, to będzie miał słabą rozdzielczość. Ale jeśli te same wektory skopiuję na małe pole robocze, to rozdzielczość będzie dopasowana do małego pola i będzie dużo wyraźniej.

Są może sposoby do zwiększenia rozdzielczości ponad te 4000x4000 pikseli? Albo jakieś inne sposoby? Czasem przydałoby się na dużym polu zachować szczegółowość małych elementów.

Dodane 55 minuty 11 sekundy:
[/quote]
lajosz pisze:Poza tym, istnieje możliwość oszukania Artcama co do rozdzielczości reliefu, czyli ..... można w praktyce uzyskać niemal dowolną rozdzielczość, ale wtedy może się zdarzyć, że będzie liczył trajektorie godzinami lub ..... po prostu zawiśnie, że o irytującej pracy (modelowanie) na bardzo wysokich rozdziałkach nie wspomnę.


Kiedyś tak napisałeś. Zdradzisz o co chodzi?




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1601
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Słaba rozdzielczość małych elementów 3d

#2

Post napisał: lajosz » 13 paź 2021, 16:15

Seneszal pisze:
13 paź 2021, 12:45
Kiedyś tak napisałeś. Zdradzisz o co chodzi?
Utwórz dowolną bitmapę (może być po prostu białe pole) w jakimś programie graficznym w rozdzielczości która Cie interesuje, ale ... nie jakieś kosmicznie wielkie, bo Artcam zgłosi błąd.
Teraz załaduj tą bitmapę do Artcama jako nowy model.
Artcam (pole robocze, czyli relief) z automatu przyjmie rozdzielczość tej bitmapy i .... już pracujesz w takie właśnie rozdzielczości, ale pamiętaj, że praca na takiej rozdziałce choć możliwa, to do najszybszych (delikatnie pisząc) nie należy.
Poza tym, jakakolwiek zmiana rozdzielczości reliefu już w Artcamie będzie skutkować tym, że z automatu Artcam obetnie rozdzielczość do 4000 x 4000 pikseli.
Natomiast zmiana rozmiarów pola roboczego na mniejsze, nie zredukuje rozdzielczości reliefu, czyli po zmianie wymiarów np. z 1500 x 2000mm na 200 x 200mm NIE ZMIENI ROZDZIELCZOŚCI .

Tak że ... można kombinować w ten sposób, ale ... opisałem to bardziej jako ciekawostkę niż realną możliwość pracy, bo chociaż się da, to Artcam "dusi się" takimi wysokimi rozdziałkami i liczy dłuuugo.
Zapewne dlatego twórcy programu ograniczyli rozdzielczość do wspomnianej 4000 x 4000.

Poniżej przykład:

Obrazek

Natomiast jeśli relief jest wyciągany tylko jako prosty (jak na Twoim zdjęciu) to uważam, że nie ma to po prostu sensu, bo równie dobrze, a nawet ZDECYDOWANIE LEPIEJ frezować coś takiego po prostu w oparciu o wektory.
Wtedy rozdzielczość reliefu może być najniższa możliwa, a i tak obróbka będzie idealna.


Autor tematu
Seneszal
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 35
Rejestracja: 14 kwie 2019, 10:10

Re: Słaba rozdzielczość małych elementów 3d

#3

Post napisał: Seneszal » 13 paź 2021, 22:41

Dzięki! Rzeczywiście działa.
lajosz pisze:
13 paź 2021, 16:15
ZDECYDOWANIE LEPIEJ frezować coś takiego po prostu w oparciu o wektory.
Oczywiście, że frezowałbym to z wektorów. Tu akurat chciałem wyciągnąć plik stl.
Zmiana pola roboczego na minimalne potrzebne, przy ustawieniu maksymalnej rozdzielczości, załatwiła sprawę. Ciekawy byłem tylko na jaką dokładność pozwala program przy projektowaniu czegoś większego.

Jak zwykle Lajosz, dzięki za pomoc!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”