Skanowanie 3d nieregularnej płaszczyzny i praca na skanie

Dyskusje dotyczące skanowania i skanerów 3D

Autor tematu
iNTELL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 22 paź 2010, 10:59
Lokalizacja: W-w

Skanowanie 3d nieregularnej płaszczyzny i praca na skanie

#1

Post napisał: iNTELL » 29 sty 2024, 23:41

Witam, z góry zaznaczam, że jestem laikiem w tym temacie, pytanie zapewne jest banalne, ale po kilku dniach walki dalej nie potrafię opanować tematu.

Potrzebuję zeskanować fragment elementu (kawałek tapicerki drzwi samochodowych z jednej strony) tak aby później móc zaprojektować na podstawie tego skanu element (bryłe), który po wydruku na drukarce 3d i przyłożeniu do tej tapicerki będzie idealnie do niej pasował (dokładność +/- 2mm będzie wystarczająca).

Wykonałem skan interesującego mnie fragmentu elementu - w efekcie otrzymałem plik z rozszerzeniem *.obj.

Testowałem kilka programów, które umożliwiają pracę na siatce (Blender, Free Cad, Sketch Up, Meshmixer, Autodesk Fusion, czy też różne onlinowe obsługiwane przez przeglądarkę), najbardziej do gustu przypadł mi Autodesk Fusion - udało mi się obrobić tą siatkę w dość satysfakcjonujący mnie sposób, jednak w tym momencie zderzam się z murem, a mianowicie - mój skan jest skanem jednej strony fragmentu danego elementu - praktycznie płaszczyzny o nieregularnych kształtach, w efekcie czego dostałem siartkę, która nie jest zamknięta, aby móc dalej projektować siatka musi zostać zamknięta - tworzyć bryłę. Automatyczne próby "naprawy" siatki kończą się na niczym, ponieważ próba zamknięcia tej siatki robi totalny misz masz - zamyka mi otwory technologiczne które muszą zostać, oraz zmienia całkowicie kształt mojej siatki poprzez zamykanie jej zewnętrznych krawędzi.

Byćmoże problem leży w wyborze niewłaściwego oprogramowania i są softy, które umożliwią pracę na niezamkniętej siatce nie tworzącej bryły ?

Ja już nie mam siły więcej samemu z tym walczyć, może ktoś z forumowiczów miał podobny problem i chociaż naprowadzi mnie jak z tego wybrnąć :)




koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2823
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

Re: Skanowanie 3d nieregularnej płaszczyzny i praca na skanie

#2

Post napisał: koala.g » 29 sty 2024, 23:53

No musisz ją zamknąć...
Przełącz widok żeby pokazywało otwarte krawędzie.


Bandito
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 75
Rejestracja: 09 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: ;)

Re: Skanowanie 3d nieregularnej płaszczyzny i praca na skanie

#3

Post napisał: Bandito » 30 sty 2024, 19:51

iNTELL pisze:
29 sty 2024, 23:41
Byćmoże problem leży w wyborze niewłaściwego oprogramowania i są softy, które umożliwią pracę na niezamkniętej siatce nie tworzącej bryły ?
Kiedyś popularnym programem do inżynierii odwrotnej był Geomagic. Możesz poszukać w necie jakiejś wersji trial.
Lub możesz kombinować w różnych programach cad: np. narysuj prostokąt pod spodem i wyciągnij go jak bryłę, ale zamiast wysokości bryły, zaznacz limit "until next" lub "until selected" zaznaczając tą powierzchnię. Powinno wyciągnąć bryłę do tej powierzchni i ewentualnie do "sufitu" który wcześniej musisz narysować. Potem wycinasz i kasujesz co niepotrzebne i bryła gotowa.

Tak na marginesie: W ostatnich latach, niektóre droższe iphony są wyposażone w lidar. Daje to ciekawą opcję skanowania 3d. Urządzenie małe i niedrogie jak na skaner 3d.


Autor tematu
iNTELL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 22 paź 2010, 10:59
Lokalizacja: W-w

Re: Skanowanie 3d nieregularnej płaszczyzny i praca na skanie

#4

Post napisał: iNTELL » 09 lut 2024, 09:33

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, faktycznie Geomagic rozwiązał częściowo mój problem, po krótkiej walce udało się zamknąć siatkę w ten sposób, ze zamknięcie nie zniszczyło powierzchni na której potrzebuję pracować. Wyeksportowałem sobie zamkniętą i naprawioną siatkę do pliku STL, a następnie we FreeCadzie zamieniłem to w solid (nie wiem czy potrzebnie).
Teraz mam inny problem, wymyśliłem sobie, że narysuję bryłę, nałożę na ten utworzony solid, a następnie poleceniem Cut wytnę "jedno w drugim" i o ile takie coś mi działa na dwóch testowo utworzonych i nałożonych na siebie prostych bryłach, tak w przypadku nałożenia mojego solida na narysowany sześcian i wydaniu polecenia Cut, po kilku godzinach mielenia efektem pracy jest zniknięcie mojego solida i pozostawienie sześcianu w którym miało powstać wycięcie w nienaruszonym stanie.
Jakieś pomysły na rozwiązanie problemu ? :) Dodam, ze operacje na tym solidzie działają bardzo wolno, jakikolwiek test, trwa kilka godzin pomimo dość mocnego sprzętu - i9 + 128GB ram.


Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 304
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Re: Skanowanie 3d nieregularnej płaszczyzny i praca na skanie

#5

Post napisał: Bagunio » 09 lut 2024, 10:08

Ja ogólnie zlecam takie skany i zamiane stla na format step aby normalnie można było na tym pracować bo inaczej taki solid ma za dużo płaszczyzn..


Bandito
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 75
Rejestracja: 09 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: ;)

Re: Skanowanie 3d nieregularnej płaszczyzny i praca na skanie

#6

Post napisał: Bandito » 29 lut 2024, 22:18

iNTELL pisze:
09 lut 2024, 09:33
(...)a następnie we FreeCadzie zamieniłem to w solid (...) po kilku godzinach mielenia efektem pracy jest zniknięcie mojego solida i pozostawienie sześcianu w którym miało powstać wycięcie w nienaruszonym stanie.(...) Jakieś pomysły na rozwiązanie problemu ?
Kiedyś próbowałem bawić się w freecadzie, ale co rusz pojawiały się takie numery. Skoro masz mocny sprzęt, ja na Twoim miejscu zainstalowałbym solidedge:
https://solidedge.siemens.com/pl/free-s ... /overview/
https://resources.sw.siemens.com/en-US/ ... ty-edition

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Skanery 3D”