Znaleziono 6 wyników

autor: rdarek
17 maja 2019, 20:46
Forum: Elektronika ogólna
Temat: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 3211

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

Mallujemy pisze:
17 maja 2019, 20:36
Bezpośrednio. Dalej nie tak jak być powinno ?
Jak najbardziej będzie działało jednak jeśli bezpiecznik termiczny jest sprawny (obecnie ma przejście) to w przypadku przegrzania uzwojeń odetnie Ci zasilanie silnika (to te dwa fioletowe przewody).

Lub możesz założyć wyłącznik bezpieczeństwa tak zwany grzyb. lub...... ale nie chcę Ci mieszać nie wiem i nie dociekam do czego wykorzystujesz ten silnik
autor: rdarek
17 maja 2019, 17:26
Forum: Elektronika ogólna
Temat: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 3211

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

Mallujemy pisze:
17 maja 2019, 16:44
Podlaczylem B do szarego przewodu i smiga.
Przez termik (kostkę z fioletowymi przewodami) czy bezpośrednio?
autor: rdarek
17 maja 2019, 08:28
Forum: Elektronika ogólna
Temat: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 3211

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

Majstarek pisze:
17 maja 2019, 03:16
B z 6 i będzie dobrze
Tak wynika ze schematu i teoretycznie tak podłączył w puszce silnika ale nie działało.
Podejrzewam, że pomylił przewody wchodzące do silnika te z pinu 4 i 6 wyłącznika.
W takim wypadku dobrze by było gdyby choć zabezpieczenie termiczne miał :wink:
Nie mogę się jednak doprosić informacji czy ma jakikolwiek miernik którym można sprawdzić czy termik sprawny. :?
autor: rdarek
16 maja 2019, 21:23
Forum: Elektronika ogólna
Temat: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 3211

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

Mallujemy pisze:
16 maja 2019, 20:25
Podłączyłem tak jak opisał to Kolega rdarek
Obrazek
i dalej kreci się tylko jak trzymam guzik.
Próbowałem też podłączyć czarny do L w kostce silnika i efekt był taki sam.
1. czy dysponujesz miernikiem?
2. opisz na podstawie tego schematu połączenia
Obrazek
Czyli uzupełnij X w poniższej rozpisce numerem pinu/punktu w wyłączniku
włącznik z pinu "X" czerwony do pinu "X" włącznika
włącznik z pinu B czarny do kostki w silniku
włącznik z pinu "X" brązowy do pinu U2 (V1) w silniku
włącznik z pinu "X" szary do pinu U1 (Z2) w silniku

Są dwie możliwości
1. coś masz źle wpięte podejrzewam gdzie jest błąd a nie mogę na fotce wyłącznika odczytać oznaczeń połączeń (adam FX opisał te połączenia łopatologicznie)
2. uszkodzona cewka podtrzymująca w ostateczności
autor: rdarek
16 maja 2019, 16:43
Forum: Elektronika ogólna
Temat: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 3211

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

Mallujemy pisze:
16 maja 2019, 16:14
Witam. Podlaczylem tak jak Kolega napisal tj czarny i brazowy (L) przewod podlaczylem do tej kostki i przy takim polaczeniu silnik sie nie wlacza.
Albo nie umiem tłumaczyć albo .... :?
Kolego masz miernik? Jeśli tak to w pierwszej kolejności sprawdź czy w kostce z fotki masz przejście pomiędzy tymi fioletowymi przewodami. (sprawdzasz po odłączeniu przewodów)

Przewód z pinu 6 "L" przełącznika podłączasz do kostki silnika tak jak był podłączony (gdy silnik się kręcił) do tego samego pinu w silniku do którego podłączyłeś przewód podłączasz jeden z fioletowych przewodów z kostki - drugi fioletowy przewód do czarnego idącego do B. to wszystko masz namalowane na załączonym przez Ciebie schemacie. Fioletowe przewody to jest tylko zabezpieczenie termiczne.
autor: rdarek
15 maja 2019, 21:38
Forum: Elektronika ogólna
Temat: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 3211

Re: Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego

Mallujemy pisze:
15 maja 2019, 17:50
Witam.
Wstępnie podłączyłem ale silnik działa tylko wtedy gdy przytrzymuje przycisk start.
Czarny kabel wychodzący z wyłącznika jako jedyny nie miał "oczka" do zakręcenia na śrubie.
Gdzie popełniłem błąd?
Obrazek
Obrazek
Zgodnie z załączonym przez Ciebie schematem to czarny kabel złącze "B" powinien być podłączony do twojej kostki w silniku (fioletowy przewód) drugi fioletowy przewód powinien być połączony w kostce silnika do przewodu "L" czyli przewodu idącego od złącza nr. 6 przełącznika. Ten układ to po prostu zabezpieczenie w przypadku przegrzania uzwojeń silnika.

Wersja druga z przewód wychodzący ze - złącza "B" (czarny) poprzez krańcówki bezpieczeństwa takie np. od osłon (jeśli jest taka potrzeba) podłączasz dodatkowo do złącza 6 "L" i powinno działać

Wersja trzecia nie polecam bo nie będziesz miał zabezpieczenia termicznego ani wyłączników bezpieczeństwa to po prostu czarny przewód "B" dodatkowo podłączasz do złącza 6 "L"

Wróć do „Podłączenie silnika do wyłącznika elektromagnetycznego”