Ręczne wyjęcie narzędzia z wrzeciona itnc530

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina
Awatar użytkownika

Autor tematu
MaciejMichałowicz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 19
Rejestracja: 01 lut 2020, 07:28

Ręczne wyjęcie narzędzia z wrzeciona itnc530

#1

Post napisał: MaciejMichałowicz » 20 cze 2022, 13:27

Witam
Jak wyjąć ręcznie narzędzie z wrzeciona?
W trybie ręcznym przycisk S ze strzałkami + przełącznik do zwalniania oprawki nie reaguje.
Heidenhain itnc530



Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 374
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Ręczne wyjęcie narzędzia z wrzeciona itnc530

#2

Post napisał: JacekBelof » 20 cze 2022, 13:53

To nie kwestia sterowania, a jego implementacji przez producenta maszyny. Czasami działają SoftKeys, czasami trzeba wpisać M6, a czasami nacisnąć przycisk wymiany na pulpicie... rozwiązań jest naprawdę sporo, spotkałem się też z dodatkowym przełącznikiem (frezarki Jafo). Jedyna rada to dokumentacja maszyny, ewentualnie... choć napisz co to za maszyna (z rokiem produkcji - do i z wiekiem są zmiany wprowadzane).
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

Awatar użytkownika

Autor tematu
MaciejMichałowicz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 19
Rejestracja: 01 lut 2020, 07:28

Re: Ręczne wyjęcie narzędzia z wrzeciona itnc530

#3

Post napisał: MaciejMichałowicz » 20 cze 2022, 14:06

maszyna DMU 85


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3298
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Ręczne wyjęcie narzędzia z wrzeciona itnc530

#4

Post napisał: Steryd » 20 cze 2022, 16:18

Magazyn lancuchowy, czy podwójny?
Jesli chcesz tylko wymienić narzędzie na takie spoza magazynu, to musisz wywołać wymianę i dopiero otwarcie drzwi strzalkami, a potem zwolnienie zacisku ręcznie.
Jak chcesz uwolnić narzędzie zamontowane we wrzecionie, to trzeba wejść w odzyskiwanie magazynu.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
MaciejMichałowicz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 19
Rejestracja: 01 lut 2020, 07:28

Re: Ręczne wyjęcie narzędzia z wrzeciona itnc530

#5

Post napisał: MaciejMichałowicz » 21 cze 2022, 08:10

Magazyn łańcuchowy.
Wywołując automatycznie, za każdym razem otwierają mi się drzwi magazynu, wyświetla się komunikat włóż narzędzie, po czym maszyna nie podjeżdża/ nie pobiera narzedzia.

Oprawki są w magazynie, narzędzia zdefiniowane

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”