Przecinarka plazmowa Zakmet

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
Kosek1989
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 31 gru 2021, 12:28

Przecinarka plazmowa Zakmet

#1

Post napisał: Kosek1989 » 31 gru 2021, 12:43

Niedawno podłączyliśmy plazmę. Ogólnie działa dobrze jeśli chodzi o palenie elementów po obrysie. Parametry wypalanych elementów są takie same jak generuje je w programie WRYKRYS. Problem zaczyna się jak umieszczę jakiś otwór w elemencie. Otwór ten nie trzyma się swojego miejsca i przesuwa go powiedzmy o połowę w górę. Zauważyłem też, że jak są ułożone 4 elementy, po 2 otwory w nich to 3 elementy trzyma a w ostatnim elemencie już otwory idą w górę i o połowę się zmniejszają. Myślałem, że może problem tkwi w tym, że np. element po obrysie nie jest zamknięty ale zwracam na to zawsze uwagę. Ogólnie w tym programie przy zaznaczaniu przebić w ostatnim elemencie(nie ważne czy jest 1 czy kilka) zaznaczony jest jeden bok elementu(jedna linia) na czerwono jakby była przerwa ale w rzeczywistości tak nie jest. W programie jak robię symulację jest wszystko ok(nie jest nic przesunięte). W czym tkwi problem czy w plazmie czy w programie na komputerze WRYKRYS? Zaznaczam, że jestem początkującym nawet nie palaczem. Czy ktoś miał takie przygody?



Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 795
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Przecinarka plazmowa Zakmet

#2

Post napisał: robal43 » 03 sty 2022, 11:08

To jest kod essi ?? Podejrzewam nie odpowiedni postprocesor do tej maszyny . Jaki model sterowania . ?
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


Autor tematu
Kosek1989
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 31 gru 2021, 12:28

Re: Przecinarka plazmowa Zakmet

#3

Post napisał: Kosek1989 » 13 sty 2022, 13:19

Tak. Postprocesor raczej był dobry. Okazało się, że pliki systemowe wrykrysu były błędne. Po wgraniu nowych wszystko gra. Mam jeszcze takie pytanie czy wysokość palnika plazmowego podczas palenia da radę ustawić na innej wysokości niż jest teraz? Teraz jest 1,5 mm nad blachą. Niby są jakieś tam opcje na wyświetlaczu plazmowym ale nie reagują na zmianę wartości. Jest tam takie coś jak wysokość palnika podczas pracy. Czy mam ustawione 1,5mm czy 4mm to i tak palnik idzie na tej samej wysokości. Co zmienić, albo może tak powinno być?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”