Programowanie frezarki CAM

CAM


Autor tematu
Kesik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 18 sie 2021, 14:18

Programowanie frezarki CAM

#1

Post napisał: Kesik » 12 cze 2022, 15:08

Witam, zaczynam pracować na frezarce Haas 3 osiowej. Jaki program CAM proponujecie dla początkującego programisty? Taki który jest dobrze rozbudowany ze swoimi funkcjami i w przyszłości pozwoli na obróbkę różnego typu detali.



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7575
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Programowanie frezarki CAM

#2

Post napisał: WZÓR » 16 cze 2022, 14:18

Jak Haas ..... , to może Esprit do kompletu ?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


xyzabc-cnc-cam
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 89
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: Programowanie frezarki CAM

#3

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 16 cze 2022, 21:44

Hypermill , jak myślisz o przyszłości i dużych detalach i 5X to tylko Hypermill.
Broń boże Solidcam


dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 612
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Programowanie frezarki CAM

#4

Post napisał: dudziak4 » 16 cze 2022, 22:31

Broń boże Solidcam
Możesz coś więcej napisać dlaczego ?


xyzabc-cnc-cam
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 89
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: Programowanie frezarki CAM

#5

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 17 cze 2022, 09:17

Pracowałem 7 lat na Solidcam . Od ponad roku posiadam Hypermill i teraz wiem że Solidcam to .....
Jak wykonuje się proste elementy ok w miarę cenowo można sobie kupić Solidcam . Ale do detali ciężkich, skomplikowanych , nie polecam a jeszcze jak dochodzi 5X (nie chodzi mi tutaj o 3+2) to nie ma porównania .
A zresztą do niczego nie polecam Solidcam , lepiej wziąć mniejsza wersja Hypermill a później w razie potrzeby dokupywać pakiety .

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7575
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Programowanie frezarki CAM

#6

Post napisał: WZÓR » 17 cze 2022, 09:31

xyzabc-cnc-cam pisze:
17 cze 2022, 09:17
Pracowałem 7 lat na Solidcam . Od ponad roku posiadam Hypermill i teraz wiem że Solidcam to .....
Jak wykonuje się proste elementy ok w miarę cenowo można sobie kupić Solidcam . Ale do detali ciężkich, skomplikowanych , nie polecam a jeszcze jak dochodzi 5X (nie chodzi mi tutaj o 3+2) to nie ma porównania .
A zresztą do niczego nie polecam Solidcam , lepiej wziąć mniejsza wersja Hypermill a później w razie potrzeby dokupywać pakiety .
Ocena subiektywna , ale każdy chwali swoje .
Ja lubię pracować na Surfcam , choć jego wyżej w swojej wypowiedzi nie poleciłem.

Autor tematu jako początkujący programista raczej nie kupi sobie oprogramowania , a pracując na Haas ma duże szanse zaczepić się na Esprit ( ostatnio zauważyłem , że wielu przedsiębiorców kupuje tego CAM w pakiecie z maszyną).

Dla autora tematu polecam tą lekturę.

jaki-cam-t105395.html

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 910
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Programowanie frezarki CAM

#7

Post napisał: ak47 » 17 cze 2022, 09:59

Dużo osób lubi Esprit bo to kombajn i w jednym programie jest frezowanie toczenie i drążenie. Frezowanie i toczenie nie wiem jak działa ale moduł do drutówki jest całkowicie OK i pozwala na naprawdę wiele. Moduł do drutu takiego NXa czy Solidcam to protezy przy tym.

Dorzuciłbym do listy jeszcze właśnie NX, do frezowania jest to bardzo potężne narzędzie i spokojnie obsłuży każdy problem. Nie jest też bardzo trudny w początkowej fazie i myślę, że po paru godzinach detale na 3osie będziesz w stanie robić bez kłopotu. Jak sięma do hypermilla tego nie wiem.


xyzabc-cnc-cam
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 89
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: Programowanie frezarki CAM

#8

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 17 cze 2022, 13:04

Każdy chwali swoje - Ja posiadam SolidCam i Hypermill .(ile razy wywaliło tobie Solidcam od początku tematu :). )
Esprit- Jest w języku polskim ?
NX CAM - próbowałem i nie pasował mi ( ale nie oceniał całościowo bo za mało korzystałem )
Mastercam - wygląd jak SolidCam ( i to mnie zraziło )


Autor tematu
Kesik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 18 sie 2021, 14:18

Re: Programowanie frezarki CAM

#9

Post napisał: Kesik » 30 cze 2022, 21:32

A ktoś używa Fusion 360? Jakieś opinie?


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 15048
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Programowanie frezarki CAM

#10

Post napisał: kamar » 30 cze 2022, 21:50

Kesik pisze:
30 cze 2022, 21:32
A ktoś używa Fusion 360? Jakieś opinie?
Używam chyba ósmy rok i nie zdarzyło się aby nie zrobił tego co potrzebuję. Ale wirników do turbin nie robię :)
Obsługuje frezarki, tokarki, plazmę i drutówki.
W swojej cenie bezkonkurencyjny. (choć od lipca już prawie 2300 na rok dla nowych użytkowników)
Próbka zastosowania u mnie :

:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”