Problem z laptopem oraz Mach3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
PolandSemir
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 15 sie 2022, 16:31

Problem z laptopem oraz Mach3

#1

Post napisał: PolandSemir » 21 wrz 2022, 11:08

Witam otóż wczoraj stała się przykra sytuacja i laptop, na którym był Mach3 do sterowania ploterem się wysypał raczej nie obejdzie się bez instalowania na nowo systemu i tutaj pojawia się problem.

Zakupiliśmy ploter z laptopem i oprogramowaniem Mach3 wszystko było skonfigurowane oraz licencja wpisana udało mi się wyciągnąć z laptopa dysk i podpiąć pod drugi komputer, żeby dostać się do plików i wyciągnąć cały folder z Mach3 wrzuciłem go na swojego laptopa i widze profil, na którym pracowałem w programie, po uruchomieniu brakuje mu jakiegoś pliku tekstowego codeline.txt ktorego dziś postaram sie odzyskać i tutaj pojawiają się moje pytania:

Czy są jeszcze gdzieś ukryte pliki, które odpowiadają za poprawne działanie programu?

Gdzie sprawdzić informacje o obecnej licencji Mach3 w programie (ew. Pliku tekstowym)?

Jaki Windows najlepiej zainstalować pod obsługę Mach3 (obecnie był to Windows Vista jednak podczas uruchamiania programu pojawia się informacja na temat XP/2000 wiec czy nie lepiej takiego zainstalować?)

A także gdzie ewentualnie zakupić licencje na konkretnego Windowsa?, (nie jestem przekonany co do pochodzenia licencji za 2zl czy 50zl z Allegro, a jednak ploter będzie pracował w firmie)

Chciałbym uniknąć konfiguracji całego Mach3 od początku dlatego zależy mi na odzyskaniu całości razem z konfiguracją o ile to możliwe.


Dziękuje i Pozdrawiam



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6239
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problem z laptopem oraz Mach3

#2

Post napisał: tuxcnc » 21 wrz 2022, 11:59

PolandSemir pisze:
21 wrz 2022, 11:08
Czy są jeszcze gdzieś ukryte pliki, które odpowiadają za poprawne działanie programu?

Gdzie sprawdzić informacje o obecnej licencji Mach3 w programie (ew. Pliku tekstowym)?

Jaki Windows najlepiej zainstalować pod obsługę Mach3 (obecnie był to Windows Vista jednak podczas uruchamiania programu pojawia się informacja na temat XP/2000 wiec czy nie lepiej takiego zainstalować?)

A także gdzie ewentualnie zakupić licencje na konkretnego Windowsa?, (nie jestem przekonany co do pochodzenia licencji za 2zl czy 50zl z Allegro, a jednak ploter będzie pracował w firmie)
Za licencję odpowiada plik Mach1Lic.dat.
Wystarczy że jest tam, gdzie powinien być, ale niczego w nim nie zobaczysz, bo jest zaszyfrowany.

Gdzie sprawdzić na kogo jest licencjonowany program znajdziesz w Google, albo instrukcji do programu.
Ja Mach3 nie używam, więc nie pamiętam, ale gdzieś w menu programu jest i znajdziesz jak poszukasz.
Z licencją na Mach3 jest taki problem, że Chińczycy masowo rozprowadzają podrobione licencje jako legalne.
Robią to tak na wydrę, że wystarczy spojrzeć, żeby wiedzieć że to lipa.
Jak będziesz miał licencję na "Papa Fabio", albo na taki ciąg znaków którego nie umiesz przeczytać, to przyjmij do wiadomości, że licencji nie masz.
Chińczycy dołączają taki piracki soft do sprzedawanych maszyn i zaklinają się, że wszystko jest legalne, ale nie jest.

Jaki Windows to problem bardziej złożony.
Po pierwsze, stare Windowsy są trudno dostępne i drogie, bo kupowane przez kolekcjonerów, a kiedy były popularne były bardzo drogie i większość jechała na piratach.
Do tego większość oryginalnych licencji jest OEM, więc można ich używać wyłącznie z komputerem, który dawno temu trafił na złom....
Na koniec, nawet jeśli trafisz Windows XP Box w rozsądnej cenie, to i tak go nie zainstalujesz na nowoczesnym komputerze, bo to system od lat nie wspierany i nie zdobędziesz koniecznych drajwerów.
Rozwiązaniem jest zakup poleasingowego firmowego komputera, nawet thin clienta z Windows Embedded, ale kupujesz wtedy archaiczny sprzęt o kiepskich parametrach i co najgorsze bez gwarancji że jutro się uruchomi...

No ale jak ktoś jest masochistą i bez problemów żyć nie potrafi, to faktycznie Mach3 jest dla niego najlepszym rozwiązaniem...

Awatar użytkownika

Autor tematu
PolandSemir
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 15 sie 2022, 16:31

Re: Problem z laptopem oraz Mach3

#3

Post napisał: PolandSemir » 21 wrz 2022, 12:29

Wydaje mi sie ze licencja na Mach3 jest poprawna poniewaz kupilismy uzywana z drugiej reki maszyne ktora zostala zakupiona poprzez technologiecnc.pl jest to model 1520 wiec wydaje mi sie ze powinno byc wszystko OK z ta licencja.

Nawet gdybym chciał zmienić na jakieś inne oprogramowanie to jeszcze nie wiem na jakie dopiero co uczę sie obsługi maszyny i wchodzę w ten cały świat powoli. Może z czasem i zdobytym doświadczeniem będę mógł podjąć decyzje o innym oprogramowaniu. Na razie pozostaje mi ten Masochizm z Mach3 :D Dziękuje bardzo za odpowiedz

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6239
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problem z laptopem oraz Mach3

#4

Post napisał: tuxcnc » 21 wrz 2022, 12:40

PolandSemir pisze:
21 wrz 2022, 12:29
licencja na Mach3
Z ciekawości sprawdziłem.
Pewnie nie uwierzysz, ale <Help>/<About...>
Natomiast co do alternatywy dla Mach3, to zależy co chcesz robić.
Jeżeli nie potrzebujesz żadnego dodatkowego sprzętu, nie będziesz pisał programów parametrycznych i tylko chcesz wyciąć kształt narysowany w jakimś Corelu czy Inkscape, to programy w rodzaju Mach3 albo Linuxcnc nie są dla Ciebie.
W zupełności wystarczy Ci wtedy GRBL lub jakaś jego 32-bitowa wersja.
Przeróbka sprowadza się wtedy do zakupu kontrolera za około 100 PLN, poprzepinania kabelków, i to są wszystkie koszty, bo całe potrzebne oprogramowanie jest za darmo (legalne, licencja GPL).
W necie jest mnóstwo informacji na ten temat, a na tym forum wielu użytkowników GRBL.
Dowiedz się co to oprogramowanie umożliwia i czy zaspokoi twoje potrzeby, zanim utopisz kupę kasy w coś, co być może nie jest Ci potrzebne...

Awatar użytkownika

Autor tematu
PolandSemir
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 15 sie 2022, 16:31

Re: Problem z laptopem oraz Mach3

#5

Post napisał: PolandSemir » 21 wrz 2022, 17:46

"Pewnie nie uwierzysz, ale <Help&gt;/<About...>" w Programie to nie ma problemu, ale jak wyżej napisałem że wszystko się wysypało i chciałem się dowiedzieć jakie pliki muszę rozgrywać żeby nie było problemu.

Ale już ogarnięte działa na drugim komputerze no prawie, bo nie mogę wgrać G-Code na kieszenie i wiercenie dzialaja tylko na wycinanie, ale to może być wina tego że mam Windows 11 jutro będę miał z powrotem laptopa z Windows 7 wiec mam nadzieje że bedzie wszystko działać jak należy.

A co do tego oprogramowania no jak wspomniałem świeży jestem niecały miesiąc mam do czynienia w ogóle z CNC i tego typu maszynami wiec trochę jeszcze potrwa, zanim to ogarnę i wtedy może przemyśle zmianę jednak wycinam a raczej probuje wycinac przerozne rzeczy nawet jakies plaskorzezby wiec nie wiem czy program o którym mówisz wystarczy. ale dziękuje bardzo za sugestie na pewno to sprawdzę.

Wiec w sumie wszystko opanowane dziękuje bardzo za pomoc :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”