Powrót do punku startowego po ścieżce

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
Łukasz.prusik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 25
Rejestracja: 12 mar 2020, 22:36

Powrót do punku startowego po ścieżce

#1

Post napisał: Łukasz.prusik » 05 lip 2022, 21:19

Witam

Bawię się z drukiem 3D i szukam opcji powrotu dyszy do punku startowego po tej samej ścieżce.

Czy istnieje jakaś komenda która to umożliwia?




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3333
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Powrót do punku startowego po ścieżce

#2

Post napisał: Steryd » 05 lip 2022, 22:55

Nie ma czegoś takiego. W wycinarkach drutowych coś takiego występuje, ale standardowo w kodzie nie.

A po co to w drukarce?
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

pbugdol
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 28
Rejestracja: 09 mar 2022, 11:25
Lokalizacja: Śląskie

Re: Powrót do punku startowego po ścieżce

#3

Post napisał: pbugdol » 06 lip 2022, 07:56

Też nie do końca rozumiem potrzeby, przecież z zasady druku 3D na tej ścieżce będzie już materiał i dojdzie do kolizji. Czy może chodzi tu o tę "drukarkę do betonu" i powrót nad gotowym murem?


Autor tematu
Łukasz.prusik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 25
Rejestracja: 12 mar 2020, 22:36

Re: Powrót do punku startowego po ścieżce

#4

Post napisał: Łukasz.prusik » 06 lip 2022, 11:21

Tak o ten druk właśnie chodzi.

Powiedzmy że dysza przejeżdża przez określoną geometrię unosi się o 20mm nie przerywając retrakcji i wraca ta samą drogą do punktu startowego.

Podczas drukowania tym materiałem jest mi łatwiej utrzymywać retrakcje niż zatrzymać ją na czas ruchu do pierwszego punku no i znaczenie przyspiesza to sprawę.

Dodane 11 minuty 51 sekundy:
Próbowałem odwrócić kod "od góry nogami" ale wychodzą z tego straszne buble...

Używam rhinoceros. Może jest jakaś opcja zbyt zmienić punkt startowy druk? Mógł bym sobie ręcznie skopiować elementy kodu.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3333
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Powrót do punku startowego po ścieżce

#5

Post napisał: Steryd » 06 lip 2022, 13:57

Znajdź sobie jakiś slicer, to może coś da się łatwiej wykombinować, ewentualnie sam napisz skrypt do przerabiania dxfa na gkod taki jak Ci pasuje.
Cam i to jeszcze artystyczny do drukowania to tak jak szkło do podcierania d... Niby da się, ale trochę daleko od optymalnego rozwiązania.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Łukasz.prusik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 25
Rejestracja: 12 mar 2020, 22:36

Re: Powrót do punku startowego po ścieżce

#6

Post napisał: Łukasz.prusik » 06 lip 2022, 15:11

Slicery w większości są ograniczone i przystosowane raczej do "typowego" druku 3d.

Jak na razie z rhino rhino dawał mi największe pole możliwość i z tego co zaobserwowałem większość ludzi którzy się tym zajmują używają właśnie tego oprogramowania.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”