Poszukuję do wynajęcia lub Zlecę test urządzenia z USA 7,5 HP

Do przetestowania kompresor śrubowy na zasilanie USA

W tym dziale możesz coś zlecić lub jeżeli masz wolne moce przerobowe przyjąć zlecenie. Dozwolone jest umieszczanie ogłoszeń komercyjnych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4551
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Poszukuję do wynajęcia lub Zlecę test urządzenia z USA 7,5 HP

#1

Post napisał: adam Fx » 14 cze 2019, 23:09

Cześć jest to ogłoszenie grzecznościowe w imieniu kolegi który posiada kompresor śrubowy 7,5 HP na zasilanie USA
Szukam osoby która posiada stosowną przetwornice która pozwoli uruchomić to urządzenie i je przetestować
Ewentualnie w grę wchodzi też przerobienie tego kompresora na nasze zasilanie

Kolega jest z Lublińca ale w zależności od potrzeb jest w stanie albo dowieźć kompresor albo wypożyczyć oczywiście odpłatnie urządzenie

Obrazek

Dodane 3 minuty 7 sekundy:
Obrazek
Obrazek


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1552
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Poszukuję do wynajęcia lub Zlecę test urządzenia z USA 7,5 HP

#2

Post napisał: Steryd » 14 cze 2019, 23:33

Dziwne... na tabliczce masz miedzy innymi napięcie zasilania 230V I 460 V, trzeba by bylo się zgłosić do kaesera, albo znaleźć instrukcję jak to podłączyć przy różnych napięciach.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3105
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Poszukuję do wynajęcia lub Zlecę test urządzenia z USA 7,5 HP

#3

Post napisał: Zienek » 15 cze 2019, 10:23

Możliwe, że transformator ma zestaw odczepów na 'jedyne właściwe napięcia' poza amerykańskimi, jeśli tabliczka coś sugeruje.

Niemiecki kompresor kupowany ze stanów?
Opłacało się?


FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 407
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Poszukuję do wynajęcia lub Zlecę test urządzenia z USA 7,5 HP

#4

Post napisał: FTW » 15 cze 2019, 10:29

Samo napięcie nie powinno być problemem, natomiast częstotliwości raczej nie przeskoczysz. Oni mają 60Hz, my 50Hz, więc może się to odbić na parametrach pracy - o ile uda się to uruchomić.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3105
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Poszukuję do wynajęcia lub Zlecę test urządzenia z USA 7,5 HP

#5

Post napisał: Zienek » 15 cze 2019, 11:07

Falownik sobie chyba ogarnie, jak działać. PLC są na stałym napięciu.

Przy nowoczesnych maszynach na falownikach to nie powinno być nie do przeskoczenia.

Tak gdybam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4551
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Poszukuję do wynajęcia lub Zlecę test urządzenia z USA 7,5 HP

#6

Post napisał: adam Fx » 15 cze 2019, 19:21

Steryd pisze:Dziwne
pytałem na grupie automatyków i w sumie nikt nie stwierdził że dla niego ta tabliczka jest klarowna Zastanawia mnie też co w takim razie z częstotliwością bo o ile są wymienione różne napięcia zasilania to częstotliwość jest podana 60 Hz
Zienek pisze:Tak gdybam
No właśnie możliwe że to jest proste ale to trzeba by się zagłębić w szafę.
Ja nawet nie mam siły na warsztacie żeby w razie czego potestować urządzenie
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1552
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Poszukuję do wynajęcia lub Zlecę test urządzenia z USA 7,5 HP

#7

Post napisał: Steryd » 15 cze 2019, 20:33

Ostatecznie silniki indukcyjne na 50 I 60 Hz są takie same, tylko różna jest prędkość znamionowa, my mamy ~2800, oni ~3400 co widac na tabliczce. Dla prostownika to jeden gwizdek, ale co tam jeszcze siedzi to inna kwestia.
Można?
Morzna!!!


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 784
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Poszukuję do wynajęcia lub Zlecę test urządzenia z USA 7,5 HP

#8

Post napisał: atlc » 15 cze 2019, 21:42

Nie ma 50Hz bo te napięcia są typowe dla sieci 60Hz.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3105
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Poszukuję do wynajęcia lub Zlecę test urządzenia z USA 7,5 HP

#9

Post napisał: Zienek » 15 cze 2019, 23:36

Pozostaje otworzyć szafę i zobaczyć jakie elementy są na pierwszym froncie za głównym heblem. :)


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1552
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Poszukuję do wynajęcia lub Zlecę test urządzenia z USA 7,5 HP

#10

Post napisał: Steryd » 18 cze 2019, 01:13

albo zadzwonić do Kaesera i spytać. Nie wiem jak Ci konkretni, ale Niemcy, z którymi współpracowałem nie mają problemów z udzielaniem informacji.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Zlecenia”