Pomoc przy DMA860H

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
plemnik7
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 82
Rejestracja: 31 lip 2016, 16:52
Lokalizacja: Wiązów

Pomoc przy DMA860H

#1

Post napisał: plemnik7 » 13 cze 2021, 14:54

Witam
Zacząłem modernizację mojego plotera - zmiana śrub kulowych 16 na 20 , wymiana silników i sterowników ( graty kompletowałem parę miesięcy)

- silniki Nema 34 - 8.5 Nm 6A (4 przewody )
- sterowniki DMA860H 18 -80 V
- trafo 42 V AC 16A + moduł zasilacza = około 59V DC

Zabrałem się za montaż rozdzielni, wszystko szło dobrze, do momentu rozpakowania sterowników ,które przyszły kilka miesięcy temu od frenda za wielkiej wody , na bloku zasilania sterownika widnieje AC ,AC zamiast DC+ i GND .

Proszę o pomoc / wyjaśnienie przy podłączeniu DMA860H czy ten sterownik jest zasilany prądem zmiennym ?
czy dałem du...y przy zakupie ?

poniżej zamieszczam fotkę

Obrazek

Obrazek




cawboy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 137
Rejestracja: 13 mar 2021, 18:23
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Pomoc przy DMA860H

#2

Post napisał: cawboy » 13 cze 2021, 15:04

Input voltage :Up to +80VAC or +110VDC Tak jest w manualu ale jak to u chińczyka każdy każdego kopiuje, od kogo kupowałeś? Tu np leadshine https://www.amazon.co.uk/Leadshine-Step ... B07B2RDM55
Pozdrawiam.
Krak.


Autor tematu
plemnik7
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 82
Rejestracja: 31 lip 2016, 16:52
Lokalizacja: Wiązów

Re: Pomoc przy DMA860H

#3

Post napisał: plemnik7 » 13 cze 2021, 15:22

Żebym to ja pamiętał od kogo? Zakup przez Amazon bez rejestracji konta

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5872
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Pomoc przy DMA860H

#4

Post napisał: tuxcnc » 13 cze 2021, 15:25

plemnik7 pisze:
13 cze 2021, 14:54
czy dałem du...y przy zakupie ?
Klasyczny przykład zafiksowania się.
Masz transformator AC, wejście AC i nie masz zielonego pojęcia jak to ze sobą połączyć?
No to się zastanów...


Autor tematu
plemnik7
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 82
Rejestracja: 31 lip 2016, 16:52
Lokalizacja: Wiązów

Re: Pomoc przy DMA860H

#5

Post napisał: plemnik7 » 13 cze 2021, 15:38

Pierwszy raz widzę sterownik krokowca zasilany bezpośrednio prądem AC , dotychczas miałem do czynienia ze sterownikami DC , dlatego takie moje zdziwienie .

Kolego tuxcnc
chcesz mi powiedzieć że takie sterowniki zasila się prądem AC bezpośrednio z trafa , a sterownik ma w sobie mostek prostowniczy ?

Może ktoś to potwierdzić , nie stać mnie na metodę prób i błędów


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3272
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Pomoc przy DMA860H

#6

Post napisał: Steryd » 13 cze 2021, 18:22

Tak, sterownik ma na wejściu mostek prostowniczy. Prądem stalym też możesz go zasilić, polaryzacja obojętnie mostek wyprowadzi.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
plemnik7
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 82
Rejestracja: 31 lip 2016, 16:52
Lokalizacja: Wiązów

Re: Pomoc przy DMA860H

#7

Post napisał: plemnik7 » 13 cze 2021, 20:53

Bardzo dziękuję za jasna odpowiedź


tristar0
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1653
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Pomoc przy DMA860H

#8

Post napisał: tristar0 » 05 kwie 2022, 16:28

plemnik7 pisze:Może ktoś to potwierdzić , nie stać mnie na metodę prób i błędów
zdejmij obudowę i sprawdź czy jest mostek ,gwarancja i tak w lesie .
Każdy ma prawo do życia w wolnym kraju !

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5537
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Pomoc przy DMA860H

#9

Post napisał: adam Fx » 06 kwie 2022, 16:49

plemnik7 pisze:Może ktoś to potwierdzić , nie stać mnie na metodę prób i błędów
Ja też potwierdzam wiele z tych sterowników na wyższe napięcia ma opcje AC DC np Twój weld noty ma Input voltage 36-112VDC or 24V—80 VAC
Więc to nic dziwnego luzik :)
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/viewer.html?pdfurl=http%3A%2F%2Fwww.jdsmotion.com%2Fproducts1%2Fdma860h.pdf&clen=405343&chunk=true
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


cawboy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 137
Rejestracja: 13 mar 2021, 18:23
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Pomoc przy DMA860H

#10

Post napisał: cawboy » 06 kwie 2022, 18:49

Panowie, kolega przez 10 miesięcy raczej ogarnął temat. :D
Krak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”