podział elementu na dwa


Autor tematu
assekw
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 28 paź 2021, 14:57

podział elementu na dwa

#1

Post napisał: assekw » 28 paź 2021, 15:09

Hej,
wydzieliłem przy pomocy przecięcia element taki jak niżej.
Jak mogę do teraz zapisać żeby był to niezależny element?

Obrazek




Adi123
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 226
Rejestracja: 20 lis 2020, 18:00

Re: podział elementu na dwa

#2

Post napisał: Adi123 » 28 paź 2021, 15:48

Jeśli chcesz mieć po prostu 2 osobne elementy, to często najszybszą opcją jest po prostu skopiowanie pliku, wycięcie co zbędne, potem znów skopiowanie z pliku źródłowego, i wycięcie drugiej części, a pozostawienie tej pierwszej;)


maciek95k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 560
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: podział elementu na dwa

#3

Post napisał: maciek95k » 28 paź 2021, 15:58

Jeśli nie masz scalonych wyników to można dane elementy wygaszać w drzewku operacji. A potem po prostu zapisz jako i .sldprt. Jeśli masz scalone wyniki to po prostu edytuj operację i odznacz tę opcję.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3070
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: podział elementu na dwa

#4

Post napisał: Steryd » 28 paź 2021, 20:11

Prawym na obiekt bryłowy na drzewku i jest tam polecenie usuń/zachowaj.
Wybierasz, czy dany element ma być usunięty, czy zostać , a pozostałe usunięte.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1108
Rejestracja: 03 sie 2007, 08:32
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: podział elementu na dwa

#5

Post napisał: bildder » 29 paź 2021, 19:35

Koledzy, to o czym piszecie jest metodą okrężną... na pewno nikt profesjonalnie tak nie będzie robił.

Żeby wydzielony obiekt zapisać jako nowy plik, trzeba wybrać w drzewie operacji folder Obiekty bryłowe i pod prawym po kliknięciu na obiekcie jest opcja Wstaw do nowej części. Wówczas powstanie w nowej części tylko ta wydzielona bryła. Jak chcesz totalnie zerwać powiązanie, zapisz tę nową część jako parasolid.

Można też zapisać masowo obiekty z podziału a nawet automatycznie utworzyć z nich złożenie.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”