PikoCNC z ATC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1983
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

PikoCNC z ATC

#1

Post napisał: Avalyah » 25 lip 2022, 19:34

Czy używał ktoś w praktyce pikocnc z automatyczną wymianą narzędzia? Myślę nad zakupem chińskiego wrzeciona ATC, ale najpierw chcę dopytać, czy ktoś może ma z tym doświadczenie.




sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 201
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: PikoCNC z ATC

#2

Post napisał: sebasbox » 26 lip 2022, 20:48

Korzystam u siebie. Mam magazyn 10-cio narzędziowy. ATC to za***ista sprawa. Generalnie nie wyobrażam teraz sobie wymiany ręcznej narzędzi. Dodatkowo nawet jak magazyn masz mniejszy to nie ma problemu bo możesz mieć więcej oprawek z zamontowanymi frezami, które w Piko masz pomierzone i wymienisz sobie ręcznie w sekundę.


damiand24
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 29 lip 2022, 21:46

Re: PikoCNC z ATC

#3

Post napisał: damiand24 » 29 lip 2022, 22:03

sebasbox pisze:
26 lip 2022, 20:48
Korzystam u siebie. Mam magazyn 10-cio narzędziowy. ATC to za***ista sprawa. Generalnie nie wyobrażam teraz sobie wymiany ręcznej narzędzi. Dodatkowo nawet jak magazyn masz mniejszy to nie ma problemu bo możesz mieć więcej oprawek z zamontowanymi frezami, które w Piko masz pomierzone i wymienisz sobie ręcznie w sekundę.
Jak masz rozwiązany napęd wrzeciona? Jakieś serwo? Piko ogarnia indexowanie wrzeciona do pozycji wymiany czy jakiś osobny moduł/sterownik jest potrzebny? Chce coś takiego zrobić u siebie i zastanawiam się czy silnik asynchroniczny 3faz z falownikiem +enkoder z sygnałem do piko da rade?


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 201
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: PikoCNC z ATC

#4

Post napisał: sebasbox » 30 lip 2022, 06:01

damiand24 pisze:
29 lip 2022, 22:03
Jak masz rozwiązany napęd wrzeciona? Jakieś serwo? Piko ogarnia indexowanie wrzeciona do pozycji wymiany czy jakiś osobny moduł/sterownik jest potrzebny? Chce coś takiego zrobić u siebie i zastanawiam się czy silnik asynchroniczny 3faz z falownikiem +enkoder z sygnałem do piko da rade?
Mam u siebie elektrowrzeciono, prawie takie jak to z linku poniżej z tym że z obrotami max 24tys:
https://www.ebmia.pl/elektrowrzeciona/2 ... -380v.html
Piko ma obsługę ATC.


damiand24
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 29 lip 2022, 21:46

Re: PikoCNC z ATC

#5

Post napisał: damiand24 » 30 lip 2022, 10:03

Aha, no tutaj prosta sprawa bo jest oprawka iso30 i nie potrzeba indeksować do wymiany. Ja chce napędzać wrzeciono na stożku bt30 poprzez pas zębaty silnikiem 3fazowym i magazyn narzędzi typu parasol na siłowniku pneumatycznym. Takie rozwiązanie wymaga sygnału index z enkodera do ustawienia zabieraka wrzeciona zgodnie z wycięciami w oprawce i tutaj pytanie do was czy takie coś się może udać ze zwykłym silnikiem 3faz na falowniku + enkoder na silniku z sygnałem do piko, by przy pomocy makra M6 piko sygnałem PWM mogło tak wysterować falownikiem by ten utrzymał przez krótką chwile wał silnika w wymaganej pozycji do wymiany (coś ala pozycjonowanie serwomotoru), kombinuje takie coś narazie by zastąpić dość drogie zestawy serwomotorów do napędzenia wrzecion na które brak narazie funduszy. Jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć cokolwiek w tej kwesti byłbym wdzięczny. Wszelkie spostrzeżenia i pomysły mile widziane.
Pod linkiem filmik jak to mniej więcej wygląda
https://youtu.be/s6pzfo2eDv0


lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 106
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

Re: PikoCNC z ATC

#6

Post napisał: lukaszbioly3 » 31 lip 2022, 12:59

https://youtube.com/shorts/vhj78impgG8?feature=share

Piko samo w sobie nie zorientuje wrzeciona potrzebny falownik który pracuje w odpowiednim trybie. Na filmie masz orientację na zwykłym silniku asynchronicznym plus falownik i enkoder.


damiand24
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 29 lip 2022, 21:46

Re: PikoCNC z ATC

#7

Post napisał: damiand24 » 10 sie 2022, 18:16

Nieźle, jaki falownik Ci to ogarnia? Do obsługi magazynu masz jakiś dodatkowy sterownik plc?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”