PikoCNC z ATC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2007
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

PikoCNC z ATC

#1

Post napisał: Avalyah » 25 lip 2022, 19:34

Czy używał ktoś w praktyce pikocnc z automatyczną wymianą narzędzia? Myślę nad zakupem chińskiego wrzeciona ATC, ale najpierw chcę dopytać, czy ktoś może ma z tym doświadczenie.




sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 204
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: PikoCNC z ATC

#2

Post napisał: sebasbox » 26 lip 2022, 20:48

Korzystam u siebie. Mam magazyn 10-cio narzędziowy. ATC to za***ista sprawa. Generalnie nie wyobrażam teraz sobie wymiany ręcznej narzędzi. Dodatkowo nawet jak magazyn masz mniejszy to nie ma problemu bo możesz mieć więcej oprawek z zamontowanymi frezami, które w Piko masz pomierzone i wymienisz sobie ręcznie w sekundę.


damiand24
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 29 lip 2022, 21:46

Re: PikoCNC z ATC

#3

Post napisał: damiand24 » 29 lip 2022, 22:03

sebasbox pisze:
26 lip 2022, 20:48
Korzystam u siebie. Mam magazyn 10-cio narzędziowy. ATC to za***ista sprawa. Generalnie nie wyobrażam teraz sobie wymiany ręcznej narzędzi. Dodatkowo nawet jak magazyn masz mniejszy to nie ma problemu bo możesz mieć więcej oprawek z zamontowanymi frezami, które w Piko masz pomierzone i wymienisz sobie ręcznie w sekundę.
Jak masz rozwiązany napęd wrzeciona? Jakieś serwo? Piko ogarnia indexowanie wrzeciona do pozycji wymiany czy jakiś osobny moduł/sterownik jest potrzebny? Chce coś takiego zrobić u siebie i zastanawiam się czy silnik asynchroniczny 3faz z falownikiem +enkoder z sygnałem do piko da rade?


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 204
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: PikoCNC z ATC

#4

Post napisał: sebasbox » 30 lip 2022, 06:01

damiand24 pisze:
29 lip 2022, 22:03
Jak masz rozwiązany napęd wrzeciona? Jakieś serwo? Piko ogarnia indexowanie wrzeciona do pozycji wymiany czy jakiś osobny moduł/sterownik jest potrzebny? Chce coś takiego zrobić u siebie i zastanawiam się czy silnik asynchroniczny 3faz z falownikiem +enkoder z sygnałem do piko da rade?
Mam u siebie elektrowrzeciono, prawie takie jak to z linku poniżej z tym że z obrotami max 24tys:
https://www.ebmia.pl/elektrowrzeciona/2 ... -380v.html
Piko ma obsługę ATC.


damiand24
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 29 lip 2022, 21:46

Re: PikoCNC z ATC

#5

Post napisał: damiand24 » 30 lip 2022, 10:03

Aha, no tutaj prosta sprawa bo jest oprawka iso30 i nie potrzeba indeksować do wymiany. Ja chce napędzać wrzeciono na stożku bt30 poprzez pas zębaty silnikiem 3fazowym i magazyn narzędzi typu parasol na siłowniku pneumatycznym. Takie rozwiązanie wymaga sygnału index z enkodera do ustawienia zabieraka wrzeciona zgodnie z wycięciami w oprawce i tutaj pytanie do was czy takie coś się może udać ze zwykłym silnikiem 3faz na falowniku + enkoder na silniku z sygnałem do piko, by przy pomocy makra M6 piko sygnałem PWM mogło tak wysterować falownikiem by ten utrzymał przez krótką chwile wał silnika w wymaganej pozycji do wymiany (coś ala pozycjonowanie serwomotoru), kombinuje takie coś narazie by zastąpić dość drogie zestawy serwomotorów do napędzenia wrzecion na które brak narazie funduszy. Jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć cokolwiek w tej kwesti byłbym wdzięczny. Wszelkie spostrzeżenia i pomysły mile widziane.
Pod linkiem filmik jak to mniej więcej wygląda
https://youtu.be/s6pzfo2eDv0


lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 108
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

Re: PikoCNC z ATC

#6

Post napisał: lukaszbioly3 » 31 lip 2022, 12:59

https://youtube.com/shorts/vhj78impgG8?feature=share

Piko samo w sobie nie zorientuje wrzeciona potrzebny falownik który pracuje w odpowiednim trybie. Na filmie masz orientację na zwykłym silniku asynchronicznym plus falownik i enkoder.


damiand24
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 29 lip 2022, 21:46

Re: PikoCNC z ATC

#7

Post napisał: damiand24 » 10 sie 2022, 18:16

Nieźle, jaki falownik Ci to ogarnia? Do obsługi magazynu masz jakiś dodatkowy sterownik plc?


lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 108
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

Re: PikoCNC z ATC

#8

Post napisał: lukaszbioly3 » 21 sie 2022, 11:53

Falownik Delty C 2000 ale może być obojętnie jaki pracujący w trybie FOC + enkoder. Magazyn obsługuje PLC z Piko. Nie trzeba nic więcej .
Dodam że obrót tarczy magazynku jest realizowany poprzez serwo a nie tak jak w oryginale przez silnik DC .


damiand24
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 29 lip 2022, 21:46

Re: PikoCNC z ATC

#9

Post napisał: damiand24 » 25 sie 2022, 16:56

@@lukaszbioly3
Łukasz podałbyś mi z jakim dokładnie enkoderem i kartą enkoderową masz to sprzężone?, niechce błądzić niepotrzebnie skoro ty to masz zrobione i działa a wiadomo ze tanie rzeczy to nie są.
Miałbym kilka pytań.
Rozumiem że magazyn masz jako 4oś?
Falownik sterujesz analogowo z Piko?
Czy da rade dodatkowo sygnały z enkodera połączyć bezpośrednio do piko by móc gwintować na sztywno, odczytać realne obroty wrzeciona i ewentualnie obciążenie wrzeciona?
Do ustawienia oprawki do wymiany falownik ma utrzymać położenie index enkodera?


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 375
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC z ATC

#10

Post napisał: bartekn86 » 27 sie 2022, 09:24

ja mam odczyt obciazenia wrzeciona,
mam płytkę F która ma dwa wejscia analogowe i falownik który ma dwa wyjscia analogowe, jedne wystawia mi prędkość z jaką się kręci, drugie wystawia prąd który pobiera silnik, niestety nie ma możliwości wyskalowania tego prądu, bo inaczej silnik pobiera jak się kręci 1200 rpm a inaczej jak 24k rpm, i tu niestety program pokazuje pierdoły.
Najprawdopodobniej zapnę do tego s1200 żeby to przeliczyć na poprawne wartości

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”