PikoCNC 5.0.0

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4316
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: PikoCNC 5.0.0

#31

Post napisał: 251mz » 01 lut 2021, 12:05

Czy w piko dostępna jest obsługa przełożeń wrzeciona?
Bo mam frezareczkę co ma niski i wysoki bieg na elektrosprzęgle i zastanawiam się jak to ogarnąć za pomocą piko?

Druga sprawa czy są gdzieś jakieś bardziej szczegółowe wymagania sprzętowe dla piko?
Bo jedynie co znalazłem to 1GB ramu oraz grafika obsługująca opengl 1.5




bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 363
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#32

Post napisał: bartekn86 » 07 lut 2021, 15:30

Super, teraz przenoszenie się na nowe wersje jest zdecydowanie prostsze,
Można dodać do numerów seryjnych możliwość pisania po okręgu, i ewentualnie dodać jakieś inne "kroje" czcionek ? Zauważyłem też se symulacja przy numerach seryjnych nie do końca chce się uruchomić

Dodane 2 godziny 30 minuty :
tak samo ktoś pisał, komunikacja i run, myślę że dobrą opcją było by autopołączenie po odpaleniu softu

Awatar użytkownika

DarekSz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 30 wrz 2021, 20:16

Re: PikoCNC 5.0.0

#33

Post napisał: DarekSz » 30 wrz 2021, 20:49

cosimo pisze:
05 cze 2020, 09:18
Kolejny raz "raz kozie śmierć" - Piko 5.0.0 jest już na stronie.

Obrazek

Obrazek
Dzień dobry,
Ostatnio postanowiłem przysiąść do 4 osi w mojej frezarce jednakże napotkałem na parę problemów.

Dokładniej zaprojektowałem w innym programie wałek z 2 podłużnymi otworami. Załadowałem go do PIKOCAM z .stl. Ustawiłem materiał jak i sam wałek. Generując ścieżki z g-kodu program generuje je chaotycznie nie odwzorowując modelu. Podejrzewam że ustawienia mam słabe.
W symulacji okręca się 4 oś. Czy sam kontroler będzie mieć pewne ograniczenia? Jak to wygląda?

Była by możliwość nagrania jakiegoś szybkiego tutorialu żeby wykonać program taki jak zademonstrował Pan wyżej z samym napisem 'text'?
Może ktoś to przerabiał? Byłbym mega wdzięczny za informację.
Nie ukrywam że trochę się już bawiłem w programie bez jakiś zadowalających efektów.

Przesyłam screeny.

Pozdrawiam
Darek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”