PikoCNC 5.0.0

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#21

Post napisał: bartekn86 » 18 paź 2020, 21:09

Proponował bym dorobić automatyczne podłączenie do sterownika po uruchomieniu programu




bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#22

Post napisał: bartekn86 » 22 paź 2020, 15:45

pasowało by dodać obsługę płytek skrawających, i wszystko co za tym idzie


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PikoCNC 5.0.0

#23

Post napisał: radziu45 » 05 gru 2020, 20:12

Witam , czy ta synchronizacja enkonderem obrotów wrzeciona z posuwem jest możliwa w płycie M ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PikoCNC 5.0.0

#24

Post napisał: cosimo » 06 gru 2020, 08:53

czy ta synchronizacja enkonderem obrotów wrzeciona z posuwem jest możliwa w płycie M ?
Będzie, a w zasadzie już jest - właśnie kończę pracę na tym.


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PikoCNC 5.0.0

#25

Post napisał: radziu45 » 06 gru 2020, 09:27

cosimo pisze:
06 gru 2020, 08:53
czy ta synchronizacja enkonderem obrotów wrzeciona z posuwem jest możliwa w płycie M ?
Będzie, a w zasadzie już jest - właśnie kończę pracę na tym.
Super jak będzie bo mam chęć użyć Piko do tokarki i tego mi brakuje , jeszcze będę chciał dowiedzieć się jak ogarnąć automatyczną zmianę narzędzia .


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1854
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PikoCNC 5.0.0

#26

Post napisał: Avalyah » 06 gru 2020, 10:06

radziu45 pisze:Super jak będzie bo mam chęć użyć Piko do tokarki i tego mi brakuje

Również mam taki plan, ale bez gwintów to trochę słabo. Oprócz kasowania luzu (które już jest) tylko tego mi brakowało.


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PikoCNC 5.0.0

#27

Post napisał: radziu45 » 06 gru 2020, 10:10

Jeszcze fajnie by było jak by autor programu zmodyfikował magazynek narzędzi typowo pod tokarkę , mogę zasugerować coś jak by to mogło być .


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PikoCNC 5.0.0

#28

Post napisał: radziu45 » 16 gru 2020, 11:29

cosimo pisze:
06 gru 2020, 08:53
czy ta synchronizacja enkonderem obrotów wrzeciona z posuwem jest możliwa w płycie M ?
Będzie, a w zasadzie już jest - właśnie kończę pracę na tym.

Kiedy można się spodziewać nowej wersji z tą synchronizacją ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PikoCNC 5.0.0

#29

Post napisał: cosimo » 24 gru 2020, 15:01

Kiedy można się spodziewać nowej wersji z tą synchronizacją ?
W przyszłym tygodniu powinna być aktualizacja.


Triaczek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 36
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: PikoCNC 5.0.0

#30

Post napisał: Triaczek » 19 sty 2021, 19:13

Podczas pracy zauważyłem że pomimo starannego ułożenia kolejności obróbki, program jej nie utrzymuje. Dokładniej, to zmienia kolejność obróbki gdy do procesu dołączony jest kontur otaczający wszystkie pozostałe, bez niego wszystko jest dobrze. Nie jest to jakiś wielki problem jak się zauważy ale jak przejazdy są na linii konturu a kolejność ma znaczenie to słabo. Pytanie tylko czy to ja nie naginam zasad.
Rysunek 1.cam
(8.24 MiB) Pobrany 43 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”