patelnia z żeliwa aluminiowego
nowy zakup z lidla
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Posty: 6113
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
- Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka
Re: patelnia z żeliwa aluminiowego
Apropo. Jakby ktoś akurat szukał dobrej patelni pokrytej "teflonem" to polecam:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/oumbaerlig ... -50292096/
Najlepsza patelnia jaką miałem - grubaśne dno rozprowadzające energię,
dobra powłoka - jak na razie (rok?) nie widzę uszkodzeń i rączka nitowana
więc się nie odkręci Miałęm i 2-3 x droższe i tańsze i ta jak na razie wygrywa.
q
https://www.ikea.com/pl/pl/p/oumbaerlig ... -50292096/
Najlepsza patelnia jaką miałem - grubaśne dno rozprowadzające energię,
dobra powłoka - jak na razie (rok?) nie widzę uszkodzeń i rączka nitowana
więc się nie odkręci Miałęm i 2-3 x droższe i tańsze i ta jak na razie wygrywa.
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 842
- Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
- Lokalizacja: Częstochowa
Re: patelnia z żeliwa aluminiowego
Wiem, że zupełnie inna półka cenowa, ale ja polecam patelnie z firmy Zepter. Rodzice swojej używają już jakieś 22 lata - brak na niej jakichkolwiek śladów użycia. Ja swoją mam pół roku, więc jedyne co powiedzieć to, że działa i nie odbiega jakością wykonania od tej starszej.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 117
- Rejestracja: 19 sty 2008, 18:42
- Lokalizacja: Stare Sioło
- Kontakt:
Re: patelnia z żeliwa aluminiowego
Indukcja ma zdecydowanie większą moc niż gaz, i cała moc trafia do dna patelni, a nie otoczenia.
Być może to jest problemem. Bardzo szybkie rozgrzewanie i różnica temperatur w dnie patelni. Przy wolniejszym rozgrzewaniu ciepło ma czas na bardziej równomierne rozejście się po całym dnie.
zlp.com.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Posty: 5348
- Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
- Lokalizacja: Westfalia
Re: patelnia z żeliwa aluminiowego
absolutnie nie polecam. Są i lepsze i tańsze. Zepter jest tylko drogi.
Na dziś najczęściej używana w domu jest Tefal Jamie Oliver. Do duszenia oczywiście ciężka żeliwna, bezmarkowa z Chin. Ważne, żeby po użyciu umyć, wytrzeć, nagrzać i natłuścić, to rdzewieć nie będzie. Niezłe patelnie, przede wszystkim wytrzymałe, robi też np. Ballarini, ale są dość drogie. Tyle, że moim zdaniem warto zaglądać np. do TKMax. Tam można kupić i dobry produkt i często w akceptowalnej cenie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Posty: 6113
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
- Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka
Re: patelnia z żeliwa aluminiowego
Jakby ktoś potrzebował patelnie jak dawniej - z surowej stali, odporną na przejechanie czołgiem a przy okazji chciał dać zarobić parę groszy Spółdzielni Inwalidów to niech sobie poszuka patelni "SPINWAR" na allegro. Mam dwie takie i są to bardzo dobre, tanie patelnie z tych nie pokrytych "teflonem". Przy odpowiedniej pielęgnacji (myć gorącą wodą, bez detergentu, natłuszczać) posłużą do śmierci na CX19
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 924
- Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
- Lokalizacja: Miasto nieudaczników
Re: patelnia z żeliwa aluminiowego
Na stalowych/żeliwnych patelniach można wytworzyć powłokę nieprzywierającą (nie tak super nieprzywierającą jak teflon). Trzeba patelnię posmarować tłuszczem, wstawić do najmocniej nagrzanego piekarnika i trzymać przez jakiś czas. Wyciągnąć, zostawić aż ostygnie, umyć i powtórzyć proces 2-3razy. Nie znam dokładnie procesu, ale w półświatku kuchennym to się nazywa 'hartowanie/wypalanie patelni'.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Posty: 6113
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
- Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka
Re: patelnia z żeliwa aluminiowego
Tak, robi się tak jak na stalowym woku. Wystarczy nową patelnie umyć gorącą wodą z detergentem, potem wysuszyć, posmarować olejem i wygrzać na ogniu aż przestanie dymić Potem można usmażyć ze dwie porcje frytek i zjeść... Ziemniaki pomagają nie spalić nowej warstwy. A później najważniejszy jest sposób mycia - gorącą wodą, bez detergentów! Gdyby coś nie chciało zejść to można zalać wodą i na palnik - na pewno zejdzie. A po umyciu wytrzeć do sucha i natrzeć minimalną ilością oleju. Nowka sztuka
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Posty: 6113
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
- Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka
Re: patelnia z żeliwa aluminiowego
Jak tam sobie chcesz
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 4419
- Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
- Lokalizacja: Warszawa
Re: patelnia z żeliwa aluminiowego
Dla mnie jednak patelnią z powłoką to jest zupełnie inna jakość. No a jak na indukcji przypala to trzeba dać krążek ze stali. Ja mam ten problem tylko z garnkiem. Ale tam sobie trochę pomogłam kupując garnek do mleka