patelnia z żeliwa aluminiowego

nowy zakup z lidla

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6110
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: patelnia z żeliwa aluminiowego

#11

Post napisał: oprawcafotografii » 14 lis 2020, 11:50

Apropo. Jakby ktoś akurat szukał dobrej patelni pokrytej "teflonem" to polecam:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/oumbaerlig ... -50292096/
Najlepsza patelnia jaką miałem - grubaśne dno rozprowadzające energię,
dobra powłoka - jak na razie (rok?) nie widzę uszkodzeń i rączka nitowana
więc się nie odkręci ;) Miałęm i 2-3 x droższe i tańsze i ta jak na razie wygrywa.

q


„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 842
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: patelnia z żeliwa aluminiowego

#12

Post napisał: gozdd » 14 lis 2020, 11:57

Wiem, że zupełnie inna półka cenowa, ale ja polecam patelnie z firmy Zepter. Rodzice swojej używają już jakieś 22 lata - brak na niej jakichkolwiek śladów użycia. Ja swoją mam pół roku, więc jedyne co powiedzieć to, że działa i nie odbiega jakością wykonania od tej starszej.


zlp
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 117
Rejestracja: 19 sty 2008, 18:42
Lokalizacja: Stare Sioło
Kontakt:

Re: patelnia z żeliwa aluminiowego

#13

Post napisał: zlp » 14 lis 2020, 12:19

strikexp pisze:
13 lis 2020, 14:13
Moim zdaniem masz coś nie tak z indukcją. Przydałby się soft start lub coś w ten deseń. A tak pewnie nagrzewa punktowo i się odkształca. Można zawsze używać jakiejś podkładki stalowej żeby lepiej rozprowadzała ciepło :P
Indukcja ma zdecydowanie większą moc niż gaz, i cała moc trafia do dna patelni, a nie otoczenia.
Być może to jest problemem. Bardzo szybkie rozgrzewanie i różnica temperatur w dnie patelni. Przy wolniejszym rozgrzewaniu ciepło ma czas na bardziej równomierne rozejście się po całym dnie.
zlp.com.pl


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5348
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: patelnia z żeliwa aluminiowego

#14

Post napisał: jasiu... » 14 lis 2020, 13:21

gozdd pisze:
14 lis 2020, 11:57
Wiem, że zupełnie inna półka cenowa, ale ja polecam patelnie z firmy Zepter.
absolutnie nie polecam. Są i lepsze i tańsze. Zepter jest tylko drogi.

Na dziś najczęściej używana w domu jest Tefal Jamie Oliver. Do duszenia oczywiście ciężka żeliwna, bezmarkowa z Chin. Ważne, żeby po użyciu umyć, wytrzeć, nagrzać i natłuścić, to rdzewieć nie będzie. Niezłe patelnie, przede wszystkim wytrzymałe, robi też np. Ballarini, ale są dość drogie. Tyle, że moim zdaniem warto zaglądać np. do TKMax. Tam można kupić i dobry produkt i często w akceptowalnej cenie.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6110
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: patelnia z żeliwa aluminiowego

#15

Post napisał: oprawcafotografii » 15 lis 2020, 12:39

Jakby ktoś potrzebował patelnie jak dawniej - z surowej stali, odporną na przejechanie czołgiem a przy okazji chciał dać zarobić parę groszy Spółdzielni Inwalidów to niech sobie poszuka patelni "SPINWAR" na allegro. Mam dwie takie i są to bardzo dobre, tanie patelnie z tych nie pokrytych "teflonem". Przy odpowiedniej pielęgnacji (myć gorącą wodą, bez detergentu, natłuszczać) posłużą do śmierci na CX19 ;)
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 924
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: patelnia z żeliwa aluminiowego

#16

Post napisał: Pneumokok » 15 lis 2020, 12:48

Na stalowych/żeliwnych patelniach można wytworzyć powłokę nieprzywierającą (nie tak super nieprzywierającą jak teflon). Trzeba patelnię posmarować tłuszczem, wstawić do najmocniej nagrzanego piekarnika i trzymać przez jakiś czas. Wyciągnąć, zostawić aż ostygnie, umyć i powtórzyć proces 2-3razy. Nie znam dokładnie procesu, ale w półświatku kuchennym to się nazywa 'hartowanie/wypalanie patelni'.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6110
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: patelnia z żeliwa aluminiowego

#17

Post napisał: oprawcafotografii » 15 lis 2020, 13:16

Tak, robi się tak jak na stalowym woku. Wystarczy nową patelnie umyć gorącą wodą z detergentem, potem wysuszyć, posmarować olejem i wygrzać na ogniu aż przestanie dymić ;) Potem można usmażyć ze dwie porcje frytek i zjeść... Ziemniaki pomagają nie spalić nowej warstwy. A później najważniejszy jest sposób mycia - gorącą wodą, bez detergentów! Gdyby coś nie chciało zejść to można zalać wodą i na palnik - na pewno zejdzie. A po umyciu wytrzeć do sucha i natrzeć minimalną ilością oleju. Nowka sztuka :)
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


nanab
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 330
Rejestracja: 01 paź 2018, 22:34

Re: patelnia z żeliwa aluminiowego

#18

Post napisał: nanab » 15 lis 2020, 18:31

Czyli po rostu innymi słowami trzymać patelnię cały czas brudną, zaolejoną


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6110
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: patelnia z żeliwa aluminiowego

#19

Post napisał: oprawcafotografii » 15 lis 2020, 18:37

Jak tam sobie chcesz :)
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4419
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: patelnia z żeliwa aluminiowego

#20

Post napisał: strikexp » 15 lis 2020, 20:43

Dla mnie jednak patelnią z powłoką to jest zupełnie inna jakość. No a jak na indukcji przypala to trzeba dać krążek ze stali. Ja mam ten problem tylko z garnkiem. Ale tam sobie trochę pomogłam kupując garnek do mleka 😀

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”