Oscyloskop DSO138

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
tristar0
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1909
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Oscyloskop DSO138

#1

Post napisał: tristar0 » 10 lip 2022, 13:08

Jakiś czas temu nabyłem takie małe cudo a że używałem sporadycznie to nie zwróciłem nigdy na to uwagi że to zbudowane jest na procku CH32f103, ostatnio przeglądając internet wpadłem na stronę z nowym softem .I zrobiło się pod górkę , flesh loader nie nawiązuje połączenia bo to nie st32F103 , no cóż znalazłem program do tej podróbki
o nazwie WCHISPTool. temat ruszył . radość się skończyła po wgraniu softu oscyloskop rusza i zostaje na stronie gdzie podaje nr softu 113-13801-060 i booting......... i tyle z tego . Trochę się zagotowałem . No to co wymiana procka na oryginał STM 32F103 poleciało bez problemu , flash loader łączy się bez problemu wrzucam soft ,włączam i nic biały ekran . Sprawdziłem połączenia procka ze złączem lcd ,wszystko ok działać nie chce . Czy ktoś z tym walczył albo może ma plik hex do tego CH32F103 .

Dodane 6 minuty 9 sekundy:
Obrazek
Załączniki
WCHISPTool_Setup.rar
(1.7 MiB) Pobrany 6 razy


Każdy ma prawo do życia w wolnym kraju !


Autor tematu
tristar0
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1909
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Oscyloskop DSO138

#2

Post napisał: tristar0 » 10 lip 2022, 18:29

Spraw się wydała Chińczyk oszczędza i zamiast STM32F103CBT6 sprzedaje STM32FC8T6 ,CH32FC8T6 , GD32FC8T6 stąd problem z aktualizacją ,ponadto zmodyfikował kod do tych niecałych 64Kb żeby tylko działało . znalazłem plik hex 64kb ale już za duży . Nie aktualizować podróbek bo zrobicie to tylko raz . Wsad 64Kb może się komuś przyda
Załączniki
original_firmware.rar
(22.95 KiB) Pobrany 6 razy
Każdy ma prawo do życia w wolnym kraju !

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6104
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Oscyloskop DSO138

#3

Post napisał: tuxcnc » 10 lip 2022, 19:50

Zawsze przed upgrade zgrywam oryginalny firmware (o ile to możliwe), właśnie na wypadek takiej hecy.


Autor tematu
tristar0
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1909
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Oscyloskop DSO138

#4

Post napisał: tristar0 » 10 lip 2022, 20:02

no właśnie tym szalonym programem nie można , ale są 2 wyjścia rzucić w kąt albo dokupić procek , pobawiłem się trochę zmniejszając plik hex do 50 kb ale nadal stoi na buuting .Wiec w wolnej chwili pomyśle co dalej .
Każdy ma prawo do życia w wolnym kraju !


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1447
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

Re: Oscyloskop DSO138

#5

Post napisał: rynio_di » 10 lip 2022, 20:55

Kilka dni temu poleciał do elektrośmieci taki sam sprzęt . Powód , buteleczka z olejem do chłodzenia wrzeciona przewróciła się na ekran podlewając ekran , pojawiły się plamy jakby obłoczki na niebie . A przecież wysłał bym koledze bo działał .


drzasiek90
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 885
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Oscyloskop DSO138

#6

Post napisał: drzasiek90 » 10 lip 2022, 21:05

Sprawdziłem z ciekawości, nowy kosztuje 129 zł na allegro, z dostawą z Polski, z fakturką VAT :) Szkoda, że jeszcze nie dopłacają :) Szkoda się paprać w naprawę.
Ale tanie te zabawki. Kilkanaście lat temu miałem zajawkę na budowę miniaturowych przenośnych oscyloskopów, wtedy myślałem, że zrobię z tego biznes :) Zbudowałem chyba 5 wersji, w sumie ostatni był całkiem rozbudowany (przy tym DSO138 to był to kombajn) ale w międzyczasie chińczyki zawaliły nas swoimi oscyloskopami (a może już zaczynali jak ja zaczynałem) i jak się później okazało, to jest nie do wyprodukowania z jakimkolwiek zyskiem :) Do dziś używam jednego z nich jako wersję przenośną. Dziś bym musiał cenę jeszcze pomnożyć x10 bo oryginalny procek, który kosztował parę lat temu kilka zł, teraz nie dość, że jest trudno dostępny to jeszcze potrafi kosztować niewyobrażalne pieniądze.


Autor tematu
tristar0
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1909
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Oscyloskop DSO138

#7

Post napisał: tristar0 » 10 lip 2022, 22:11

Ogólnie rzecz ujmując mam oscyloskop dobry sprawny C1-112a ,a tego tak kupiłem za coś ponad 100-kę i poza tym że jest mały żadnych zalet nie znalazłem ,czasami używałem do sprawdzania enkoderów i tyle bo pomiary na nim słabe ,to taki wypasiony sprzęt dla 10 latka.
drzasiek90 pisze:Szkoda się paprać w naprawę
naprawiać tu akurat nie ma co. Wymienić procka i soft i wszystko sprane albo wyświetlacz zaadoptować to czegoś resztę wyrzucając .
Każdy ma prawo do życia w wolnym kraju !


Autor tematu
tristar0
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1909
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Oscyloskop DSO138

#8

Post napisał: tristar0 » 13 lip 2022, 11:47

W związku z tym że nie jestem zwolennikiem produkowania śmieci ,wymieniłem procesor na STM32F103C8t6 jako dawca posłużył BluePill 64Kb i oscyloskop ożył .Możliwa aktualizacja softu.
Każdy ma prawo do życia w wolnym kraju !

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”