Oprogramowanie do cięcia MUTOH SC

Czy jest jakieś darmowe oprogramowanie do cięcia MUTOH SC?

Plotery tnące

Autor tematu
Stickman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 25 wrz 2013, 22:25
Lokalizacja: Polska

Oprogramowanie do cięcia MUTOH SC

#1

Post napisał: Stickman » 16 paź 2021, 19:05

Czy jest jakieś darmowe oprogramowanie do wycinania dla plotera tnącego MUTOH SC? Najlepiej w formie wtyczki do CorelDRAW, ale może być też zewnętrzne. Szperając w Google nic nie znalazłem a jestem nowy w tym temacie, bo właśnie stałem się posiadaczem starego plotera MUTOH.




Mariusz.H
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 64
Rejestracja: 29 mar 2005, 21:40
Lokalizacja: Torun

Re: Oprogramowanie do cięcia MUTOH SC

#2

Post napisał: Mariusz.H » 16 paź 2021, 19:28

Trzeba zainstalować driver dla Mutoha i ploter będzie widziany w Corelu jak drukarka.


Autor tematu
Stickman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 25 wrz 2013, 22:25
Lokalizacja: Polska

Re: Oprogramowanie do cięcia MUTOH SC

#3

Post napisał: Stickman » 16 paź 2021, 19:45

Podzieli się ktoś sterownikami do MUTOH SC-1300? Albo podpowie gdzie szukać? Ploter mam na LPT z przejściówką na COM.


Mariusz.H
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 64
Rejestracja: 29 mar 2005, 21:40
Lokalizacja: Torun

Re: Oprogramowanie do cięcia MUTOH SC

#4

Post napisał: Mariusz.H » 16 paź 2021, 19:52


Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6241
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Oprogramowanie do cięcia MUTOH SC

#5

Post napisał: tuxcnc » 16 paź 2021, 21:25

Stickman pisze:
16 paź 2021, 19:45
Ploter mam na LPT z przejściówką na COM.
Nie istnieje coś takiego.
Prawie na pewno ploter jest sterowany przez RS232, czyli windowsowy COM, tylko gniazdo jest 25 pinów, co jest zgodne ze standardem.
W nowoczesnych komputerach bez złącza RS232 (zwykle w komputerze jest dla odmiany złącze 9 pinów), musisz mieć przejściówkę USB<>RS232 (zwaną często, ale kompletnie bez sensu, USB<>COM).
Co do oprogramowania, to po pierwsze, jeśli ploter jest naprawdę stary, to będzie łykał pliki HPGL, czyli z rozszerzeniem plt (uwaga, jest kilka standardów). W DOS i starych Windowsach można wysłać plik do portu szeregowego poleceniem
TYPE nazwa.plt > COM1
W nowych nie wiem, bo nie próbowałem.
Po drugie, wtyczka do Inkscape powinna zadziałać. Inkscape to taki program podobny do Cerela, tylko GPL i za darmo.


fanti
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 63
Rejestracja: 08 lip 2007, 10:07
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: Oprogramowanie do cięcia MUTOH SC

#6

Post napisał: fanti » 29 sie 2022, 17:14

EasySign powinien obsłużyć,
mozesz tez poszukac Mutoh Cut SERVER

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”