Odczyt enkodera na platwormie arduinoDue

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1299
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Odczyt enkodera na platwormie arduinoDue

#21

Post napisał: rdarek » 06 sie 2019, 18:03

kwarc pisze:
06 sie 2019, 17:18
Dodam .Ta moja publikacja projektu prawdopodobnie jest to pierwszy przypadek tak dokładnego i tak prostego w realizacji przepisu na takie urządzenie opublikowane w jezyku Polskim na ogólno dostępnym forum.
Najprawdopodobniej tak jak szukałem informacji o tym sprzęcie to nie znalazłem nic sensownego w naszym języku. Natomiast trafiłem na stronę Yuriy Krushelnytskiy
Wspominaną również tutaj i nie tylko przeze mnie. Na jego stronie jest link do strony naszego rodaka Ryszarda Malinowskiego (niestety anglojęzyczna) na której rozwija taką zabawkę na androidzie.
Może warto abyś się z nimi skontaktował na ich stronach jest trochę danych na ten temat.
Poniżej linki do tych stron tak jako inspiracja do twojego projektu:
https://www.yuriystoys.com/
http://rysium.com/projects/196-arduino-dro



Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Posty: 880
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Odczyt enkodera na platwormie arduinoDue

#22

Post napisał: kwarc » 09 sie 2019, 17:47

rdarek .
0czywiście jest sporo prac nad odczytem Enkoderów w jezyku Polskim z jednym wyjątkiem .
Tym wyjątkiem są Enkodery Profesjonalne , tu jest cisza .znaczy coś tam ktoś pisze ale nie wiadomo jak to zrobić .
Tu odsłoniłem tajemnice profesjonalnego odczytu enkodera przemysłowego .
Jedynie pominołem kwestie filtrów cyfrowych .
napisałem to dla Was .


nanab
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 89
Rejestracja: 01 paź 2018, 22:34

Re: Odczyt enkodera na platwormie arduinoDue

#23

Post napisał: nanab » 09 sie 2019, 18:48

Profesjonalne enkodery zwykle mają ds, tam jest wszystko dokładnie opisane, nawet z całymi programami.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Posty: 880
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Odczyt enkodera na platwormie arduinoDue

#24

Post napisał: kwarc » 13 sie 2019, 03:24

nanab pisze:
09 sie 2019, 18:48
Profesjonalne enkodery zwykle mają ds, tam jest wszystko dokładnie opisane, nawet z całymi programami.
Tak? To przedstaw na amatorskim forum jak jakiś Amator CNC ma z tego skorzystać ? Powodzenia!!!
Albo ,przedstaw alternatywny prosty,szybki sposób na wprowadzenie Amatorów w dobry ,poprawny , szybki system odczytu enkodera przemysłowego .
Proszę ,zrób to.

Dodane 6 minuty 39 sekundy:
I tak przynajmniej z F do 1 MHZ …..

Dodane 9 minuty 46 sekundy:
PS z moich testów wynika iż działa układ przedstawiony do 500 kHz ,nie
testowałem wyższych częstotliwości . Maksymalna jaką wprowadzałem z enkodera została odczytana poprawnie .Czyli właśnie te 0.5MHz .
Nie zapinałem enkodera do silnika o obrotach np.1000-3000 obr/min .Mogę to zrobić ale to nie jest najważniejsze w tym temacie .
Najważniejsze jest iż każdy nawet świerzak może na podstawie tego tematu
zrobić sobie profesjonalnie działający odczyt z enkodera ,liniału optycznego itp.

Dodane 6 minuty 32 sekundy:
I dalej idąc może mieć baze do większych projektów a tych jest mnóstwo.
Od serwonapędów po zaawansowaną robotykę.


nanab
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 89
Rejestracja: 01 paź 2018, 22:34

Re: Odczyt enkodera na platwormie arduinoDue

#25

Post napisał: nanab » 14 sie 2019, 00:38

kwarc pisze: jak jakiś Amator CNC ma z tego skorzystać ?

Korzystać z ds?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czytanie

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Posty: 880
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Odczyt enkodera na platwormie arduinoDue

#26

Post napisał: kwarc » 15 sie 2019, 23:02

Drogi kolego nanab Na wikipedi nie ma słowa jak zrobić w praktyczny sposób
szybki dekoder sygnałów z enkodera .A co do zabawy słownej to nie zamierzam
w tym uczestniczyć wiec albo pisz do rzeczy ,konkretnie albo po prostu nie pisz i nie zaciemniaj przestrzeni !

Dodane 12 minuty 13 sekundy:
pRAWDA JEST TAKA iż to co dawno jest znane i udostępnione nawet amatorom na tak zwanym "zachodzie" tu u Nas nadal ma być tajemnicą .Takim przykładem jest profesjonalny odczyt sygnału kwadraturowego z liniału pomiarowego .
Złamałem ten bardzo zły system niedopuszczania do wiedzy na Naszych Forach
i zapodałem konkretny ,niedrogi wraz z linkami do oprogramowania Przykład Praktycznego zastosowania .
Jasne jest że jacyś ludzie będą na to krecić nosem ,są niezadowoleni .
Najlepiej byłoby abyśmy my Polacy żyli ciągle w CIEMNYCH WIEKACH .

Dodane 21 minuty 38 sekundy:
---------------------
INNA kwestia to iż jacyś ludzie do końca nie rozróżniają sprzętowej obsługi od programowej .Wydaje im się że jeśli użyją przerwania i licznika sprzętowego to zalicza się w całości do sprzętowej obsjugi operacji .tak nie jest .
zwłaszcza w przypadku Atmeli 8 bitowych pomijam tu XMegi te być może mają odpowiednie mechanizmy .
W opisywanej przeze mnie konstrukcji wszystkie operacje dotyczące dekodowania sygnału z liniału oraz gromadzenie wyników w liczniku 32 bitowym
działają w absolutnym tle programu głównego bez żadnych odwołań do niego.
Panowie ,dociera to do was oco chodzi? Pewnie poobrażają się …..

Dodane 2 minuty 56 sekundy:
-------------------
Ale ja jestem taki że nawet kamieniowi wytłumacze i nie czekam na podziękowania bo nie dla aplauzu to robie .

Dodane 27 minuty 1 sekunda:
Zmoich wieloletnich doświadczeń wynika iż wielu ludzi mających jakąś wiedze nagle zamyka się i staję się mega odporymi na wiedze ,to jest jakieś zjawisko z dziedziny psychosocjologii ,nieważne .Uznają iż już są mega ważni i już nie potrzebują uczyć się ……
Ja ucze się cały czas , też często się myle !!!! taki jestem .Nadal jestem człowiekiem który wszystkiego nie wie !!!!!!!!

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2965
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Odczyt enkodera na platwormie arduinoDue

#27

Post napisał: pitsa » 16 sie 2019, 09:12

kwarc pisze:i zapodałem konkretny ,niedrogi wraz z linkami do oprogramowania Przykład Praktycznego zastosowania
Śledzę wątek i nie zauważyłem w tym chaosie zaciemnienia. Możesz to podświetlić, żeby było widać gdzie jest ten Przykład Praktyczny? :-)
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1090
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: Odczyt enkodera na platwormie arduinoDue

#28

Post napisał: tomcat65 » 16 sie 2019, 13:24

kwarc pisze: Pewnie poobrażają się …..

Osoby, które się na tym znają raczej obśmieją się jak norka.
Sprzętowa obsługa enkoderów jest wbudowana w wiele układów, np ATXmegi, układy firmy Cypress, Infineon i wiele innych.
Sprzętowa obsługa jest też możliwa na 8-bitowym układzie - odpowiedni artykuł jest na stronie Microchip'a dla układu ATmega 4809.
Wg mnie masz mierne pojęcie o programowaniu, bo korzystanie z gotowców/skeczy arduino to żadne programowanie.
Rok temu "odkryłeś" CPLD i nic tego nie wynikło, teraz "platwormę".
Trudno zaufać człowiekowi, który ma problem z językiem ojczystym, a próbujesz się tu objawiać jako spec i wybawca ludzkości.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Posty: 880
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Odczyt enkodera na platwormie arduinoDue

#29

Post napisał: kwarc » 18 sie 2019, 12:32

pitsa pisze:
16 sie 2019, 09:12
kwarc pisze:i zapodałem konkretny ,niedrogi wraz z linkami do oprogramowania Przykład Praktycznego zastosowania
Śledzę wątek i nie zauważyłem w tym chaosie zaciemnienia. Możesz to podświetlić, żeby było widać gdzie jest ten Przykład Praktyczny? :-)
To fajnie że jesteś , mam tylko nadzieje że nie chcesz niczego psuć .Napisałem jasno iż mam nadzieje iż nie chcesz robić nic na złość i tego się trzymam.
Co do Praktycznego Zastosowania owszem zamieściłem tylko kilka fotek z montażu układu w obudowie .
Układ powstaje jako tanie wykorzystanie starego profesjonalnego liniału do maszyny o ręcznym napędzie osi ,niema wymagań czasowych a prace postępują.
Gdzie jest to praktyczne zastosowanie ? Doczekasz się konkretów .
Właśnie dzisiaj wymierzyłem miejsce i sposób zamocowania liniału .Jest on dłuższy znacznie niż zakres roboczy maszyny ale da rade sensownie zamocować .
Za kogo ty mnie masz ? Trudno , nie dla ciebie założyłem ten temat ale jeśli już piszesz tu to w miare swoich możliwości odpowiem Tobie .
Nie jestem zły że piszesz tu ,jestem zły na coś innego co się wiąże z tobą .

Dodane 6 minuty 45 sekundy:
tomcat65 pisze:
16 sie 2019, 13:24
kwarc pisze: Pewnie poobrażają się …..

Osoby, które się na tym znają raczej obśmieją się jak norka.
Sprzętowa obsługa enkoderów jest wbudowana w wiele układów, np ATXmegi, układy firmy Cypress, Infineon i wiele innych.
Sprzętowa obsługa jest też możliwa na 8-bitowym układzie - odpowiedni artykuł jest na stronie Microchip'a dla układu ATmega 4809.
Wg mnie masz mierne pojęcie o programowaniu, bo korzystanie z gotowców/skeczy arduino to żadne programowanie.
Rok temu "odkryłeś" CPLD i nic tego nie wynikło, teraz "platwormę".
Trudno zaufać człowiekowi, który ma problem z językiem ojczystym, a próbujesz się tu objawiać jako spec i wybawca ludzkości.
Wszystko co napisałeś nie wnosi nic w temat poza ośmieszaniem mojej osoby .
A ośmieszaj Mnie !!! Ja i tak jestem śmieszny !!!
Ale to ja zapodaje konkretny przykład układu do odczytu liniałów a nie ty !!!
Dociera to do Ciebie ?Pozdrawiam Ciebie !

Dodane 4 minuty 23 sekundy:
=======================
ciekawe jak ludzie z Branży nie są zadowoleni że ktoś zapodaje przepis na dobre ciasto .W tym przypadku odczyt liniałów .
Nawet Indianie w Puszczy znają przepis na odczyt liniałów !Pozwólcie na to żeby i Polscy Amatorzy poznali ten przepis!!!!

Dodane 6 minuty 54 sekundy:
tomcat65 czuj się elitą forum ale nie myśl iż znasz ludzi ,to czym się zajmują i jaką mają wiedze .

Dodane 1 minuta 47 sekundy:
+++++++++++++++++++=
ciekawe dlaczego ten temat nagle ściągnoł tak zwanych doświadczonych userów ?

Dodane 19 minuty 30 sekundy:
tomcat65 pisze:Osoby, które się na tym znają raczej obśmieją się jak norka.

I właśnie nie powinieneś tu nic pisać ponieważ nie chcesz pomóc Amatorom a jedynie reprezentujesz osoby które już znają !!!
Wiec zamknij paszcze jeśli nie chcesz pomagać innym !!!! I nie pisz tu .
Już napisałem iż nawet Indianie znają te tematykę czas aby każdy Amator w Polsce poznał te rozwiązania !!!!żal ci iż teraz wielu pozna wiedze tajemną ?
---------------
ten temat jest poto aby każdy Amator mógł zbudować sobie profesjonalny system odczytu liniału . Ból du** ? Koleżko?

Dodane 14 minuty 4 sekundy:
PS osoby co się znają będą wściekłe za to iż zdradzam prosty przepis na doskonały odczyt liniałów i tani na dodatek ale mam ich w zadzie .

Dodane 1 minuta 54 sekundy:
bO TO JEST WIEDZA KTÓRĄ trzeba propagować dla rozwoju a nie trzymać dla siebie .

Dodane 2 minuty 52 sekundy:
A co do CPDL układów to polecam . Jedyny problem w tym iż to ciekawi jedynie specjalistów .

Dodane 2 minuty 38 sekundy:
======================
spodziewałem się takich dość agresywnych wpisów .Luzik ludzie .Na zdrowie !!!


antybeton
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 61
Rejestracja: 17 lis 2016, 22:59
Lokalizacja: Gżdawa

Re: Odczyt enkodera na platwormie arduinoDue

#30

Post napisał: antybeton » 18 sie 2019, 16:42

kwarc pisze: ...że ktoś zapodaje przepis na dobre ciasto
No i gdzie ten przepis? Przejrzałem trzy strony wątku i tylko kilka zdjęć i dwa linki nie do Twojego projektu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”