obsługa pikocnc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1583
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: obsługa pikocnc

#21

Post napisał: RobWan » 27 cze 2021, 20:03

Zgaduję, że wybrałeś strategię obróbki PLANOWANIE.
Wybierz inną. :-)
Pokaż co masz na ekranie w CAM'ie i opisz co chcesz uzyskać.

Robert




Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 19
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: obsługa pikocnc

#22

Post napisał: santi666 » 28 cze 2021, 12:44

mam takie pytanie, załadowałem plik dxf do piko cam, ale nie da się zmniejszyć obrazka. Nie da się zmienić parametrów. Zaznaczyłem na zdjęciu. Jak to to można zmniejszyć?



Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2914
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: obsługa pikocnc

#23

Post napisał: Steryd » 28 cze 2021, 12:56

przejdź do zakładki transformacje
Można?
Morzna!!!


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1583
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: obsługa pikocnc

#24

Post napisał: RobWan » 28 cze 2021, 13:00

To zostaw. To jest tylko info, nawet tak się nazywa to okienko.
Teoretycznie można tam zmienić, ale na razie to zostaw.

Kliknij na nazwę twojej grupy z geometrią chyba nazwałeś ją 0 (zero) pewnie od warstwy programu graficznego.
I wybierz obróbkę, ale nie napisałeś jaki chcesz uzyskać efekt.
Na początek wybierz OBROBKA PO KONTURZE. A w PARAMETRACH, tej obróbki wybierz frez V. Gdyb go nie było, to możesz go stworzyć klikając na ikonę MAGAZYN NARZEDZI u góry okna.

Robert

Dodane 2 minuty 12 sekundy:
Steryd pisze:przejdź do zakładki transformacje

Ale on teraz tego nie potrzebuje. Geometrię robi w zewnętrznym programie, gdzie się czyje pewnie i niech tam ją dopracuje.

Robert


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2914
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: obsługa pikocnc

#25

Post napisał: Steryd » 28 cze 2021, 13:42

Myślisz, że on chce to zrobić 10 razy większe niż pole robocze?
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 19
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: obsługa pikocnc

#26

Post napisał: santi666 » 28 cze 2021, 14:02

zmniejszyłem w transformacje. dzięki za info.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1583
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: obsługa pikocnc

#27

Post napisał: RobWan » 28 cze 2021, 14:16

Steryd pisze:Myślisz, że on chce to zrobić 10 razy większe niż pole robocze?

Nie zauważyłem. :oops:

Napisałem wiadomość krok po kroku jak ma zrobić, ale gdzieś przepadła.
Ale widzę, że sobie poradził.

Robert


Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 19
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: obsługa pikocnc

#28

Post napisał: santi666 » 28 cze 2021, 14:26

a gdzie się ustawia wysokość materiału i głębokość frezowania?


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 153
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

Re: obsługa pikocnc

#29

Post napisał: tad1 » 28 cze 2021, 14:41

Do Skawy koło Rabki masz nie daleko zapraszam pomogę lub na telefon


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2914
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: obsługa pikocnc

#30

Post napisał: Steryd » 28 cze 2021, 16:09

Wysokość materiału to jedna ze współrzędnych bazy. Nie wnikając w szczegóły. Najwygodniej sobie ustawić Z0 na górnej powierzchni materiału. Głębokość frezowania wynika z tego i będzie już w parametrach obróbki.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”