NX12 - grawerowanie 3D

NX CAM/Unigraphics

Autor tematu
typniepokorny86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 136
Rejestracja: 08 lut 2009, 17:04
Lokalizacja: Żołyń

NX12 - grawerowanie 3D

#1

Post napisał: typniepokorny86 » 05 sty 2022, 09:19

Witam,
czy wie ktoś jak w NX12 osiągnąć taki efekt:
Obrazek
Ewentualnie taki:
Obrazek

Czyli unoszenie freza stożkowego do góry, w momencie wjazdu w naroże, tak żeby docinał naroża do końca.
Obrazek
Na powyższych screenach ścieżka jest wygenerowana w oparciu o model 3d, a ja chciałbym uzyskać taki efekt mając tylko granice i dno. I to najlepiej w 4-5 osiach.
Obrazek

Często takie frezowanie wykonuje mając tylko krzywe np z dxf'a, które muszę jeszcze rzutować na jakąś powierzchnię. Zrobienie bryły, w dodatku z pochylonymi ściankami, z takich krzywych, graniczy z cudem.




Autor tematu
typniepokorny86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 136
Rejestracja: 08 lut 2009, 17:04
Lokalizacja: Żołyń

Re: NX12 - grawerowanie 3D

#2

Post napisał: typniepokorny86 » 12 sty 2022, 16:49

Może małe rozjaśnienie o co mi dokładnie chodzi.
Chciałbym uzyskać taką ścieżkę jak na poniższym filmie przy frezowaniu tego napisu.
Tyle tylko że ja chciałbym to mieć w 4-5 osiach.


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1249
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: NX12 - grawerowanie 3D

#3

Post napisał: Majster70 » 14 sty 2022, 09:14

W NX możesz frezować również powierzchnie, lub zszyć bryłę z powierzchni, choć to nie wydaje się konieczne w twoim przypadku.
Żeby rozszerzyć zakres frezowania przy wskazaniu konkretnych ścianek musisz zakliknąć odpowiednią opcję przy obróbce i wybrać czy w % freza czy w mm lub wskazać inaczej zakres frezowania, np ograniczyć kszywymi zamiast wskazywania ścianek. Te operacje "na oko" to co najwyżej 3 osie. Mam NX10, wrzuć plik przykładowy plik co najwyżej w NX10 lub parasolidzie (x_t) itd to ci to zrobię dla przykładu po weekendzie.


Autor tematu
typniepokorny86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 136
Rejestracja: 08 lut 2009, 17:04
Lokalizacja: Żołyń

Re: NX12 - grawerowanie 3D

#4

Post napisał: typniepokorny86 » 18 sty 2022, 12:29

A choćby dla przykładu takie coś.
Obrazek




Plik step w załączniku. W pliku jest utworzone jakieś przykładowe narzędzie.
grawer 3d.zip
(17.66 KiB) Pobrany 2 razy


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1249
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: NX12 - grawerowanie 3D

#5

Post napisał: Majster70 » 19 sty 2022, 09:17

Takie coś jest kiepskim przykładem, ze względu na "kapitaliki" liter nie możesz nadać pochylenia ścianek (tzn możesz ale minimalnie) bo pochylenia liter "zjadałyby" ci kształt samej litery. Ten pierwszy "uśmiech" byłby lepszy do przykładów, ale niech tam.
Ogólnie możesz pomyśleć o czymś dedykowanym do artystycznych obróbek jak artcam czy coś w ten deseń.
Załączniki
grawer 3d_stp.prt
(1.66 MiB) Pobrany 3 razy


Autor tematu
typniepokorny86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 136
Rejestracja: 08 lut 2009, 17:04
Lokalizacja: Żołyń

Re: NX12 - grawerowanie 3D

#6

Post napisał: typniepokorny86 » 19 sty 2022, 11:59

No właśnie ten napis to jest wersja light, bo można jeszcze z niego zrobić model 3d. Często jest jest tak, że mam dxf z sieczką krzywych, wygenerowanych np z jakiejś grafiki, i tam już nie idzie zrobić bryły 3d. Zwykłe wyciągnięcie, na prosto jeszcze się da zrobić, ale już wyciągnięcie z pochyleniami nie idzie.
Wczoraj próbowałem się bawić VCarve. Efekt zadowalający, tylko nie wiem jeszcze czy idzie to zrobić na walcu.


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1249
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: NX12 - grawerowanie 3D

#7

Post napisał: Majster70 » 19 sty 2022, 13:40

typniepokorny86 pisze:...i tam już nie idzie zrobić bryły 3d...

W takich przypadkach musisz jechać na powierzchniach i na początku jest trochę trudniej i dłużej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”