NX cam

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
andrejch2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 474
Rejestracja: 15 wrz 2019, 07:56

NX cam

#1

Post napisał: andrejch2 » 26 paź 2022, 07:41

Witam,
prosiłbym o rozjasnienie mi pewnej kwestii.
Mam nx cam 11 i programuje w nim obróbkę jakiegoś detalu, używam 3 narzędzi. Programowo w NX ustawiam wymiary narzędzi wymiary oprawki.
Programuje całą obróbkę i generuję G-code.
I co teraz, domyślam się że przenoszę g-code na maszynę, ale co z offsetem narzędzi? Czy powiedzmy w takim sterowaniu heidenheim, jest jakaś opcja ustawiania offsetu narzędzi?
Czy raczej sprawdzam rzeczywisty offset narzędzia na maszynie, a potem tę wartość wpisuję do NX i generuję kod na nowo?




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3459
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: NX cam

#2

Post napisał: Steryd » 26 paź 2022, 08:18

Oczywiście, że w sterowaniu jest możliwość ustawienia wymiarów narzędzia.
To, czy najpierw sprawdzasz rzeczywiste wymiary, czy najpierw programujesz trochę zależy od tego co chcesz uzyskać. Jak chcesz zastosować korekcję programową, to tworzysz program, a mierzysz już później, jak nie stosujesz korekcji, to warto najpierw wiedzieć jakie są faktycznie wymiary narzędzia, chyba, że wystarczy Ci dokładność uwzględniająca odchyłki wykonania narzędzi.
Można?
Morzna!!!


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 587
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

Re: NX cam

#3

Post napisał: mateu5 » 26 paź 2022, 08:55

Musisz w nx wskazać, że chcesz skorzystać z korekcji. Wtedy korygując średnicę w tabeli narzędzi będziesz mieć wpływ na wymiary detalu w operacjach w których ją włączysz. W nx jeśli zaznaczysz "Dane wyjściowe punktu kontaktu/śledzenia", tabeli narzędzi w maszynie wpisujesz rzeczywistą średnicę narzędzia (lub jego promień zależnie od sterowania), jeśli opcję zostawisz odznaczoną to w tabeli wpisujesz tylko poprawkę dla wymiaru, ponieważ ścieżka narzędzia będzie już w kodzie odsunięta o jego promień.
Załączniki
Screenshot_1.jpg
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.


Arias2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 485
Rejestracja: 29 lip 2007, 10:49
Lokalizacja: wieluń-eslov

Re: NX cam

#4

Post napisał: Arias2 » 25 lis 2022, 19:32

Powinieneś sobie zadać pytanie jak się programuje ręcznie na maszynie i jak wykorzystywać to samo narzędzie do dziesiątek różnych detali.
Jak tego się dowiesz wtedy też uzyskasz odpowiedź jak wygląda ustawianie narzędzi na maszynie.
Programy typu CAM to tylko rozbudowane narzędzie to tworzenia programów dla maszyny i zamiast pisać ręcznie przy panelu robisz to na komputerze.
Chociaż już są sterowania które umożliwiają podobne programowanie jak w CAM.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”