Mazak qt10 atc mc

Nie mogę zbazować maszyny

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol

Awatar użytkownika

Autor tematu
KamilPłochocki
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 16
Posty: 18
Rejestracja: 06 lut 2023, 08:48

Re: Mazak qt10 atc mc

#11

Post napisał: KamilPłochocki » 21 lut 2024, 19:57

Tak w oknie diagnozy sprawdzałem. Napięcia na zasilaczu sprawdzone wszystko jest w porządku

Dodane 31 minuty 58 sekundy:
Zdjęcia

Dodane 50 sekundy:
Płyty

Dodane 47 sekundy:




maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 781
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Mazak qt10 atc mc

#12

Post napisał: maciek95k » 22 lut 2024, 14:51

Z tego co widzę, tu maszynę masz na serwach DC. Tutaj masz dokumentację do napędów:
https://s3.amazonaws.com/Icarus/DOCUMEN ... s_1732.pdf
To dlatego same serwonapędy nie zgłaszają błędów. To znaczy, że do serwonapędu wpięta jest tylko tachoprądnica (feedback prędkości). Resolwery są wpięte prosto do NC'u na 99%. Skoro wszystkie nie działają, to obstawiam, że nie ma sygnału referencyjnego. Żeby to sprawdzić trzeba by już podziałać oscyloskopem. Możesz sprawdzić czy na karcie FX-06 świecą się jakieś ledy. Z tego co pisałeś to stawiam że to jest karta służąca za pozycjonowanie osi. Mogła paść jak spalił się zasilacz (poszło jakieś przebicie na wyjście etc.). Ten zasilacz był naprawiany czy wymieniony na nowy? Wiesz może która linia zasilania w nim się ubiła? Mogła by to być jakaś wskazówka. Ale tutaj już nie mam doświadczenia więc to tylko moje domysły na podstawie dedukcji.

Awatar użytkownika

Autor tematu
KamilPłochocki
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 16
Posty: 18
Rejestracja: 06 lut 2023, 08:48

Re: Mazak qt10 atc mc

#13

Post napisał: KamilPłochocki » 22 lut 2024, 15:33

Zasilacz kupiony nowy ale wcześniej były próby naprawy dwukrotnie niestety za każdym razem strzelały kondensatory na karcie fx06 nic się nie świeci.


maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 781
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Mazak qt10 atc mc

#14

Post napisał: maciek95k » 23 lut 2024, 11:11

To by mogło sugerować, że karta nie wstaje. Nie wiem jak to jest skonstruowane na poziomie samego NC'u (czy karty mają osobne kanały zasilania itd. oraz jak wygląda ich adresacja) ale możesz spróbować jeszcze włożyć kartę do tego gniazda obok i zobaczyć czy odpali (tylko nie zmieniałbym ich kolejności bo ta już zapewne jest istotna). Sama karta na ebay z tego co widzę kosztuje jakieś grosze więc można by kupić na podmiankę żeby czasu nie tracić. I tak jak pisałem, nie traktuj tego jak prawd objawionych co piszę bo to już improwizacja i domysły. Inna opcja to wezwać serwisanta.. :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
KamilPłochocki
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 16
Posty: 18
Rejestracja: 06 lut 2023, 08:48

Re: Mazak qt10 atc mc

#15

Post napisał: KamilPłochocki » 23 lut 2024, 13:05

Na podmianie kupowałem kartę fx331 ale nie pomogło dostać tą kartę graniczy z cudem... Za chwilę zamówię kartę fx06 i będę czekał


maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 781
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Mazak qt10 atc mc

#16

Post napisał: maciek95k » 23 lut 2024, 14:23

FX331 to chyba karta z głównym procesorem (nie jestem pewny ale tak wnioskuję po zdjęciach słabej jakości z internetu). U Ciebie sterowanie działa. HMI się ładuje. Działa też zadawanie ruchu. Osie dostają sygnał enable i prawidłowy sygnał jeśli chodzi o ich wysterowanie (tak można wywnioskować po zachowaniu). Nie działa natomiast feedback i z tego co widzę karta FX06 (w cam t2 chyba FX61) za to odpowiada - tak mi się wydaje. Zrobiłbym jeszcze te próbę z innym slotem w komputerze NC'u jak i tak czekasz na kartę. Raczej nie pomoże ale można sprawdzić : )

Awatar użytkownika

Autor tematu
KamilPłochocki
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 16
Posty: 18
Rejestracja: 06 lut 2023, 08:48

Re: Mazak qt10 atc mc

#17

Post napisał: KamilPłochocki » 23 lut 2024, 15:13

Pierwszy slot jest wolny więc w to miejsce przełoże kartę fx06


maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 781
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Mazak qt10 atc mc

#18

Post napisał: maciek95k » 27 lut 2024, 14:43

Jak sprawdzisz to pochwal się czy pomogło : )

Awatar użytkownika

Autor tematu
KamilPłochocki
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 16
Posty: 18
Rejestracja: 06 lut 2023, 08:48

Re: Mazak qt10 atc mc

#19

Post napisał: KamilPłochocki » 28 lut 2024, 13:00

Przełożenie karty do pierwszego slotu nie pomogło, dzisiaj zamówiłem nową kartę, fx06f

Awatar użytkownika

Autor tematu
KamilPłochocki
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 16
Posty: 18
Rejestracja: 06 lut 2023, 08:48

Re: Mazak qt10 atc mc

#20

Post napisał: KamilPłochocki » 04 mar 2024, 19:56

Tokarka ożyła po wymianie płyty FX06F ! Problem który był przed awarią i pozostał to nie działające szczęki z przycisku nożnego. Działa tylko przełącznikiem w szafie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”