materiał " w powietrzu "

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
santi666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 86
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

materiał " w powietrzu "

#1

Post napisał: santi666 » 22 wrz 2021, 18:49

Witam, chciałem zapytać, gdzie ustwić żeby materiał leżał na stole a nie jak na zdjęciu w powietrzu?





pracoholik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 26
Rejestracja: 13 paź 2020, 22:17

Re: materiał " w powietrzu "

#2

Post napisał: pracoholik » 01 lip 2022, 08:29

Witam,

Nie wiem czy wstyd się przyznać, ale też po zmianie wersji borykam się z tym problemem :/


Obrazek

Oś Z dobrze ustawiona, zresztą dobrze działało w starszej wersji...
Materiał ustawiony (myślę, ze dobrze, bo zawsze tak robiłem)

Obrazek

Projekt w rysowany w cadzie z ustawionym zerem...

Ktoś coś podpowie?

Z góry dziekuję
Pracoholik

Dodane 1 minuta 29 sekundy:
Witam,

Nie wiem czy wstyd się przyznać, ale też po zmianie wersji borykam się z tym problemem :/


Obrazek

Oś Z dobrze ustawiona, zresztą dobrze działało w starszej wersji...
Materiał ustawiony (myślę, ze dobrze, bo zawsze tak robiłem)

Obrazek

Projekt w rysowany w cadzie z ustawionym zerem...

Ktoś coś podpowie?

Z góry dziekuję
Pracoholik

Domyślam się, że jest to jakaś pierdoła, ale chyba za stary jestem już ... :)


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1594
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: materiał " w powietrzu "

#3

Post napisał: RobWan » 04 lip 2022, 00:08

Nie znam się, ale się wypowiem. :-)
Katalog ProfilDef i dalej plik Interface a tam Z_POS_MAT=? sprwdź ile tam masz.

Robert


pracoholik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 26
Rejestracja: 13 paź 2020, 22:17

Re: materiał " w powietrzu "

#4

Post napisał: pracoholik » 04 lip 2022, 08:49

Hmm... z tego co widzę to nie mam takiej linijki
Spojrzysz ?

[INTERFACE]
STATUS_ICON=1
MINI_COUNTERS=0
OUT1_NAME=Wrzeciono
OUT2_NAME=Pompa
R_PANEL_SHOW=0
SCAN_PANEL=0
LIN_NUM_STEP=10
LIN_NUM_ON=1
MPG_PANEL=0
MDI_PANEL=1
TOOLM_BUTTON=1
M99_PANEL=0
SPINDLE_PANEL=1
AUX_PANEL=1
CAM_VIEW_MODE=0
ITEMS_COUNTER_PANEL=0
MACRO_NAME_0=G54
MACRO_NAME_1=G55
MACRO_NAME_2=
MACRO_NAME_3=
MACRO_NAME_4=
MACRO_NAME_5=
MEASURMENT_PANEL=0
SPINDLE_BIDIR=0

[PARAMS]
POS_AXIS_0=35,965625
POS_AXIS_1=20
POS_AXIS_2=179,6796875
POS_AXIS_3=128
POS_AXIS_4=0
CNC_SAFE_Z=50
CNC_SAFE_Z_RAPID=1
CNC_SAFE_G1_Z=300
CNC_SAFE_Z_HOME=0
PROG_END_MODE=0
WORK_MODE=0
AUTO_MOVE_MODE=0
AUTO_OFFSET=0
AUTO_PX=15,965625
AUTO_PY=0
Xwin=-1
Ywin=0
WIDTH=1920
HEIGHT=1009
OUT1_MODE=0
OUT2_MODE=0
JOB_DIR=
DEF_S=1000
DEF_F=1500
JOG_INDX=0
JOG_CUSTOM=0,1
INFO_SCREEN=0
FILE_INDX=5
FILE_NAME=

[OLD_FILES]
NAME_0=C:\Users\mzawa\OneDrive\Dokumenty\Rysunek1.dxf
TYP_0=5
NAME_1=C:\Users\mzawa\Downloads\055 Vacuum PAD Cover.stl
TYP_1=5
NAME_2=
TYP_2=0
NAME_3=
TYP_3=0
NAME_4=
TYP_4=0
NAME_5=
TYP_5=0
NAME_6=
TYP_6=0
NAME_7=
TYP_7=0
NAME_8=
TYP_8=0
NAME_9=
TYP_9=0

[AUX_0]
BIT_NAME=AUX_0
LABEL=AUX_0
LOCK=1
KIND=1

[AUX_1]
BIT_NAME=AUX_1
LABEL=AUX_1
LOCK=1
KIND=1

[AUX_2]
BIT_NAME=AUX_2
LABEL=AUX_2
LOCK=1
KIND=1

[AUX_3]
BIT_NAME=AUX_3
LABEL=AUX_3
LOCK=1
KIND=1

[SPIN_ADC_PANEL]
VISIBLE=0
NAME=Temp.
UNIT=*C
MULTIPLER=1
OFFSET=0

[FURNITURE_BOARD]
XPOS=0
YPOS=0
ZPOS=0
VISIBLE=0

[STD_BUTTONS]
COLOR=255

[BAR_BUTTONS]
BG_COLOR=8404992
F_COLOR=16777215
FS_COLOR=0
BGS_COLOR=16777215

[ATC_PANEL]
VISIBLE=0
BUTTONS=12

[LASER]
DIAMETER=0,1

[GHOST]
GHOST_AUTO_CLR=0
GHOST_REGISTER=0


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1594
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: materiał " w powietrzu "

#5

Post napisał: RobWan » 04 lip 2022, 19:52

No tak, ja patrzę na wersje 4, tu może być w innym miejscu.
Przeszukaj pliki konfiguracyjne w katalogach InitFile i ProfilDef.
W tym Twoim masz ZPOS=0 zobacz co masz w katalogu InitFiles

Miałem też coś podobnego i poprawiłem..... ale zaczekaj... ja miałem problem, bo dotyczył Piko niepodłączonego do sterownika.
Jak jesteś połączony to wyzeruj Z w współrzędnych maszynowych i materiału (zielone i czerwone tło wskaźników).

Pewnie otwierałeś jakiś plik pracy i dlatego się współrzędne zmieniły.

Robert


dawf
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 13 lis 2009, 19:51
Lokalizacja: wadowice

Re: materiał " w powietrzu "

#6

Post napisał: dawf » 05 lip 2022, 11:26

Spróbuj otworzyć cam'a i kliknąć na napis geometria, następnie bazuj materiał na stole.


pracoholik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 26
Rejestracja: 13 paź 2020, 22:17

Re: materiał " w powietrzu "

#7

Post napisał: pracoholik » 06 lip 2022, 08:22

dawf pisze:
05 lip 2022, 11:26
Spróbuj otworzyć cam'a i kliknąć na napis geometria, następnie bazuj materiał na stole.
W mojej wersji 5.5.0 moge tyllko wycentrowac

Obrazek

Mogę ustawić poziom "z" ale jest na 0

Dodane 25 minuty :
RobWan pisze:
04 lip 2022, 19:52
No tak, ja patrzę na wersje 4, tu może być w innym miejscu.
Przeszukaj pliki konfiguracyjne w katalogach InitFile i ProfilDef.
W tym Twoim masz ZPOS=0 zobacz co masz w katalogu InitFiles

Miałem też coś podobnego i poprawiłem..... ale zaczekaj... ja miałem problem, bo dotyczył Piko niepodłączonego do sterownika.
Jak jesteś połączony to wyzeruj Z w współrzędnych maszynowych i materiału (zielone i czerwone tło wskaźników).

Pewnie otwierałeś jakiś plik pracy i dlatego się współrzędne zmieniły.

Robert
Obrazek

Przez zerowanie współrzędnych materiału (zielone) też nie dochodzi do samej krawędzi stołu...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1594
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: materiał " w powietrzu "

#8

Post napisał: RobWan » 06 lip 2022, 11:57

pracoholik pisze:Przez zerowanie współrzędnych materiału (zielone) też nie dochodzi do samej krawędzi stołu...
0pomógłNa górę

Teraz piszesz o X i Y. To tak samo wyzeruj X i Y na zielonym (materiał) i czerwonym (maszynowe).

Robert


pracoholik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 26
Rejestracja: 13 paź 2020, 22:17

Re: materiał " w powietrzu "

#9

Post napisał: pracoholik » 14 lip 2022, 11:22

RobWan pisze:
06 lip 2022, 11:57
pracoholik pisze:Przez zerowanie współrzędnych materiału (zielone) też nie dochodzi do samej krawędzi stołu...
0pomógłNa górę

Teraz piszesz o X i Y. To tak samo wyzeruj X i Y na zielonym (materiał) i czerwonym (maszynowe).

Robert
Bardzo dziękuje za pomoc.

Ogólnie nie działa tak jak powinno (moim zdaniem), ale dzięki pomocy udało mi się zapanować nad maszyną.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”