Makro frezowania cyrkulacyjnego

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
PrzemyslawOstr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 17
Rejestracja: 14 wrz 2016, 14:37
Lokalizacja: Wrocław

Makro frezowania cyrkulacyjnego

#1

Post napisał: PrzemyslawOstr » 02 cze 2022, 07:45

Witam, Panowie poszukuje makro do frezowania otworu cyrkulacyjnego na Fanuc 0i-MD, gdzie mógłbym podać głębokość otworu, promień otworu, głębokość zagłębiania się freza oraz posuw.
Próbowałem sam wykonać, ale na tą chwilę poległem.

Na tą chwilę wyskrobałem coś takiego, nie bijcie, uczę się.
G66 P0124 R10 B3 Z0 U-6 M0.5 F0.4
X0. Y0.
X50. Y50.
G67

O0124
G0 Z#2
G1 Z#26 F#9
G1 G41 D#4107 X#18
N100
#26=#19
#19=#19-#13
G3 X#18 I#18 Z#19
IF[#19GE#21] GOTO100
G0Z#2
M99
%



Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 294
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Makro frezowania cyrkulacyjnego

#2

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 02 cze 2022, 10:08

Lepiej używać G65 do wywołania makro a nie G66/G67 , bo wpisujesz tylko raz.
A tu masz przykład makra, do ćwiczeń :D
http://www.helmancnc.com/g65-macro-for- ... l-helical/
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
PrzemyslawOstr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 17
Rejestracja: 14 wrz 2016, 14:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Makro frezowania cyrkulacyjnego

#3

Post napisał: PrzemyslawOstr » 02 cze 2022, 12:10

Wpisuje tylko raz? Właśnie chyba lepiej wywołać przez G66, skoro mogę wrzucić tylko X0.Y0. a potem X20 Y20 i cacy? Nie bardzo rozumiem czemu lepiej G65 jak potrzebuje przykładowo 20 otworków.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 294
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Makro frezowania cyrkulacyjnego

#4

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 02 cze 2022, 12:56

A widziałeś przykład wywołania makra przez G65 ?
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
PrzemyslawOstr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 17
Rejestracja: 14 wrz 2016, 14:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Makro frezowania cyrkulacyjnego

#5

Post napisał: PrzemyslawOstr » 06 cze 2022, 11:35

No tak widziałem. No i właśnie o to chodzi po G65 właśnie po wywołaniu cyklu, przyjeżdżając na nową pozycję potrzebuje wpisać znowu G65 i wg przykładu parametry A, B, D. Przy G66 przejazd przykładowo z X0 Y0 na X20 Y20 odrazu wywołuje makro.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 294
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Makro frezowania cyrkulacyjnego

#6

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 06 cze 2022, 16:36

Wszystko jest uzależnione od typu roboty do wykonania, czy to będzie to pojedyncze wywołanie makra, czy np wiele otworów gdzie trzeba zmienić pozycję. Co nie zmienia faktu, że trzeba najpierw takie makro napisać lub znaleźć.
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”