mach3 zapetlanie programu

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
andrejch2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 474
Rejestracja: 15 wrz 2019, 07:56

mach3 zapetlanie programu

#1

Post napisał: andrejch2 » 15 lis 2022, 07:24

witam,
wiem, że temat byl wałkowany z milion razy, ale nie mogę się doszukać odpowiedzi. Jak mogę zapętlić wykonywanie programu w MACH2 ?



Awatar użytkownika

pbugdol
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 40
Rejestracja: 09 mar 2022, 11:25
Lokalizacja: Śląskie

Re: mach3 zapetlanie programu

#2

Post napisał: pbugdol » 15 lis 2022, 08:24

Cały program można powtarzać za pomocą kodu M47 - powtórz program od pierwszej linii.
Jeśli określoną ilość powtórzeń kawałek programu to np:

M98 P01 L10
M30
O01

(tu program)

M99

Gdzie: M98 to przeskok do podprogramu, P01 określenie numeru podprogramu (tutaj 01), L10 to ilość powtórzeń podprogramu, M30 koniec programu, O01 numer/nazwa podprogramu, M99 powrót z podprogramu.

Byłbym zapomniał, sprawdzane na Mach3. Na Mach2 nie mam doświadczenia. Myślę że będzie podobnie.


Autor tematu
andrejch2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 474
Rejestracja: 15 wrz 2019, 07:56

Re: mach3 zapetlanie programu

#3

Post napisał: andrejch2 » 15 lis 2022, 08:50

czy w tym drugim przypadku będzie działac zwiekszanie zmiennej o dana wartosć ?


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1729
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: mach3 zapetlanie programu

#4

Post napisał: qqaz » 15 lis 2022, 08:51

pbugdol pisze:
15 lis 2022, 08:24
Jeśli określoną ilość powtórzeń kawałek programu to np:
również:
OemDRO(78) określa ilość powtórzeń dla M30 i po uruchomieniu wyświetla zmniejszającą się wartość z ilością pozostałą do wykonania
OemLed(55) świeci o aktywności pętli powtórzeń (w Mach2 oba elementy masz na standardowym pulpicie frezarki)
Wszystkie warianty - M47, podprogram i te dwa wyżej działają w obu wersjach Macha

Awatar użytkownika

pbugdol
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 40
Rejestracja: 09 mar 2022, 11:25
Lokalizacja: Śląskie

Re: mach3 zapetlanie programu

#5

Post napisał: pbugdol » 15 lis 2022, 11:32

Będzie działać, np.:

#100 = 0
M98 P01 L10
M30
O01

(tu program)

#100[#100+1]
M99


Autor tematu
andrejch2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 474
Rejestracja: 15 wrz 2019, 07:56

Re: mach3 zapetlanie programu

#6

Post napisał: andrejch2 » 15 lis 2022, 11:37

ok dzieki wielkie :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”