Mach3

Kod G76

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
migrys1948
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 20
Rejestracja: 12 wrz 2021, 20:03

Mach3

#1

Post napisał: migrys1948 » 08 sty 2022, 18:45

W Mach (Win XP) jest gotowy program Lathe Threading Rev 1.17 Po uruchomieniu program nie uruchamia się. (Jak i silników tokarki) Czy ktoś z szanownych Państwa może pomóc?
N10 G54 T0101 (NÓŻ DO GWINTÓW ZEWNĘTRZNYCH)
N20 G97 S30 M3 (WYBÓR STAŁYCH OBROTÓW)
N30 G0X32 Z4 (NAJAZD PRZED MATERIAŁ)
N40 G76 P031000 Q50 R25
N50 G76 X26.054 Z-50 P1973 Q500 F3
N60 G28 U0 W0
N70 M30 Po wprowadzeniu do Mach
taki błąd d>z
Obrazek



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5619
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Mach3

#2

Post napisał: tuxcnc » 08 sty 2022, 19:13

migrys1948 pisze:
08 sty 2022, 18:45
taki błąd d>z
Obrazek
Przecież jak byk masz napisane Bad character used.
Tam masz unikody, których ewidentnie program nie rozumie.
Robiłeś kopiuj/wklej?


tristar0
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1282
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Mach3

#3

Post napisał: tristar0 » 08 sty 2022, 20:27

Ażeby nie robić śmietnika to może trzeba poszukać zanim się zapytasz :P
generowanie-kodu-a-numeracja-blokow-t33157.html


Autor tematu
migrys1948
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 20
Rejestracja: 12 wrz 2021, 20:03

Re: Mach3

#4

Post napisał: migrys1948 » 09 sty 2022, 22:59

Dziękuję za odpowiedz, Ale mijasz sie z prawdą. Program nie rozumie, bo pojawiła się linia kodu d>z której tu nie powinno być. A w Machu robi się to (kopiuj wklej) Load

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5619
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Mach3

#5

Post napisał: tuxcnc » 09 sty 2022, 23:28

migrys1948 pisze:
09 sty 2022, 22:59
Program nie rozumie, bo pojawiła się linia kodu d>z której tu nie powinno być
Nic się samo nie pojawiło, to jest unikod, czyli po dwa bajty na znak, a widzisz dość przypadkową grafikę, bo każdy z dwóch bajtów jest interpretowany jako osobny znak.
Takie cuda zwykle się dzieją gdy się używa kopiuj/wklej, na przykład z przeglądarki internetowej do innego programu.
Albo jak się używa jakiegoś Worda czy innego Office.
Jeżeli nie chcesz w to wnikać, to po prostu napisz ten program od nowa, bez żadnego kopiowania, wklep do Notatnika z klawiatury, znak po znaku.

Dodane 13 minuty 25 sekundy:
To "d'>ż" to może być koniec poprzedniej linii, który wylądował teraz na początku.
Popatrz na "krzaki" w komentarzu linii N10, tam jest napisane NÓŻ DO GWINTÓW, a zobacz co się wyświetla...
To jest tylko i wyłącznie problem z kodowaniem znaków.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5527
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Mach3

#6

Post napisał: adam Fx » 11 sty 2022, 12:45

Spróbuj sztuczki z prostymi edytorami jak np. Notatnik ...
Często jakieś Word wordPad itp. Potrafią dodawać niechciane znaki czasem widoczne a czasem nie i w mach3 kod się sypie.

Wklej do notatnika swój kod ,usuń te śmieci z początku. Zapisz i odpal w mach3
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
migrys1948
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 20
Rejestracja: 12 wrz 2021, 20:03

Re: Mach3

#7

Post napisał: migrys1948 » 14 sty 2022, 21:38

Panowie Dziękuję za wyjaśnienie. Czy mogę poruszyć problem sterownika USB z Chin. Na płytce dostarczonej ze sterownikiem jest opis instalacji i dodane są pliki które należy dograć do Macha. Po ustawieniu wszystkich parametrów silnik niestety nie kręci się.Dotychczas pracowałem na porcie LPTi wszystko było OK.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5527
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Mach3

#8

Post napisał: adam Fx » 15 sty 2022, 00:04

migrys1948 pisze: Po ustawieniu wszystkich parametrów silnik niestety nie kręci się.Dotychczas pracowałem na porcie LPTi wszystko było OK.
nie wiemy jaka konkretnie płytka i co dokładnie gdzie wgrałeś
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

RadekWinczewski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 18
Rejestracja: 19 kwie 2020, 12:44
Lokalizacja: zd-wola

Re: Mach3

#9

Post napisał: RadekWinczewski » 15 sty 2022, 13:21

Zmieniłeś porty sterujące w machy


Autor tematu
migrys1948
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 20
Rejestracja: 12 wrz 2021, 20:03

Re: Mach3

#10

Post napisał: migrys1948 » 20 sty 2022, 08:49

Witam. Pisałem poprzednią odpowiedź, ale jej nie widzę. Jak to mogło się stać?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”