mach frezuje lustrzane odbicie

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: mach frezuje lustrzane odbicie

#11

Post napisał: tuxcnc » 07 cze 2024, 20:37

ADATA pisze:
07 cze 2024, 20:26
Y+ czyli stół jedzie ode mnie, do przodu?
Y+ to kierunek w którym współrzędne Y rosną i nie ma to związku z konstrukcją maszyny.
Teoretycznie każdą oś można ustawić jako Y, choć nie zawsze ma to sens.




Autor tematu
karolb
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 03 mar 2005, 23:35
Lokalizacja: wielkopolska

Re: mach frezuje lustrzane odbicie

#12

Post napisał: karolb » 07 cze 2024, 22:03

dzieki,niby to wszytko wiem ,to moja czwarta maszyna ktora skladam na machu i nigdy nie bylo takiego problemu
jutro porobie fotki jak to wyglada ,albo jakis film wrzuce,przekopalem calego macha i nic wiecej nie znalazlem do ustawiania osi i home


Autor tematu
karolb
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 03 mar 2005, 23:35
Lokalizacja: wielkopolska

Re: mach frezuje lustrzane odbicie

#13

Post napisał: karolb » 11 cze 2024, 17:21

rozwiazalem problem,zmienilem kable z a+ a- na b+ b-
maszyna dziala prawidlowo i zeruje sie prawidlowo
nie wiem czy silnik czy sterownik jest odwrotnie w srodku podlaczony
dzieki wszytkim za pomoc

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: mach frezuje lustrzane odbicie

#14

Post napisał: tuxcnc » 11 cze 2024, 18:19

karolb pisze:
11 cze 2024, 17:21
rozwiazalem problem,zmienilem kable z a+ a- na b+ b-
maszyna dziala prawidlowo i zeruje sie prawidlowo
nie wiem czy silnik czy sterownik jest odwrotnie w srodku podlaczony
dzieki wszytkim za pomoc
Nie rozwiązałeś problemu, tylko go ominąłeś.
Wiadomo, że jak się zamieni kolejność kabelków to silnik będzie się kręcił w drugą stronę.
Tyle tylko, że jak nie wiedziałeś jak Mach3 prawidłowo skonfigurować , tak i nadal nie wiesz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”