LGT8F328P

Dyskusje o programowaniu mikroprocesorów.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2002
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: LGT8F328P

#11

Post napisał: tristar0 » 16 wrz 2021, 14:25

tuxcnc pisze:Na pewno jest to tańsze i pożyteczniejsze hobby niż bycie trollem nie trzeźwiejącym w weekendy
czyżby lekarz i twoja wątroba przywołali cię do porządku . A w temacie kupujesz nieprzydatne pierdoły jak spawarki płytki bez softu i programatorów ,silniki niby serwo bez wsparcia technicznego bo jedynym twoim argumentem jest tanioszka > policz w normalnych warunkach godzina pracy to już spore pieniądze wiec twoje podejście opłaca się tylko emerytowi ,renciście którzy nie liczą czasu przestoju maszyn czy kosztów związanych z nic nierobieniem pracowników.

Dodane 12 minuty 19 sekundy:
Za każdym razem chwalisz się co ty obecnie nie kupiłeś po taniości po czym siedzisz nad tym godzinami i dochodzisz na forum że działa nie tak jak oczekiwałeś psiocząc że produkt jest ładny tylko na obrazku ale to cię nie zraża bo przecież kosztował tylko pare zł .Twoje podejście nawet nie wzbudza współczucia bo normalny człowiek uczy się na błędach i lepiej gdy są to błędy innych bo tyle nie kosztują co własne. Już wszyscy wiemy że jesteś niereformowalny wiec w większości twoje kolejne rewelacje przejadły ,z których i tak nic nawet ciekawego nie wynika poza błyśnięciem niczym jednorazowa żarówka w starych aparatach fotograficznych .


Każdy ma prawo do życia w wolnym kraju !

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 6282
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: LGT8F328P

#12

Post napisał: tuxcnc » 16 wrz 2021, 22:46

Tym razem sukces.
Po wgraniu właściwego bootloadera zielone płytki ożyły i zachowują się jak Arduino.
Niestety jest to ewidentnie zasługa kombinowania przy bibliotekach i niejawnego przestawiania procesora na inny zegar.
Po prostu arduinowy szkic z funkcjami setup(){} i loop(){} będzie działał z ustawioną prędkością, ale ten sam program napisany ortodoksyjnie, czyli z main(void){}, zadziała z zegarem 4 MHz, co nie powinno dziwić biorąc pod uwagę wcześniejsze odkrycia dotyczące fusów.
Niestety o tym czerwonym Wemos XI nic nie powiem, bo go przez nieuwagę spaliłem, ewidentnie moja wina, cóż, zdarza się nawet najlepszym...
Poniżej taki generatorek pięknej sinusoidy, czyli coś czego na ATMega328p zrobić się nie da:

Kod: Zaznacz cały

/*
 * 1 kHz sine wave generator
 * set system clock to 32 MHz
*/
#include "lgtx8p.h"
 
uint8_t index = 0;
// sine table 
const uint8_t bufor_sin[256] = {
0x80,0x83,0x86,0x89,0x8c,0x8f,0x92,0x95,
0x98,0x9b,0x9e,0xa2,0xa5,0xa7,0xaa,0xad,
0xb0,0xb3,0xb6,0xb9,0xbc,0xbe,0xc1,0xc4,
0xc6,0xc9,0xcb,0xce,0xd0,0xd3,0xd5,0xd7,
0xda,0xdc,0xde,0xe0,0xe2,0xe4,0xe6,0xe8,
0xea,0xeb,0xed,0xee,0xf0,0xf1,0xf3,0xf4,
0xf5,0xf6,0xf8,0xf9,0xfa,0xfa,0xfb,0xfc,
0xfd,0xfd,0xfe,0xfe,0xfe,0xff,0xff,0xff,
0xff,0xff,0xff,0xff,0xfe,0xfe,0xfe,0xfd,
0xfd,0xfc,0xfb,0xfa,0xfa,0xf9,0xf8,0xf6,
0xf5,0xf4,0xf3,0xf1,0xf0,0xee,0xed,0xeb,
0xea,0xe8,0xe6,0xe4,0xe2,0xe0,0xde,0xdc,
0xda,0xd7,0xd5,0xd3,0xd0,0xce,0xcb,0xc9,
0xc6,0xc4,0xc1,0xbe,0xbc,0xb9,0xb6,0xb3,
0xb0,0xad,0xaa,0xa7,0xa5,0xa2,0x9e,0x9b,
0x98,0x95,0x92,0x8f,0x8c,0x89,0x86,0x83,
0x80,0x7c,0x79,0x76,0x73,0x70,0x6d,0x6a,
0x67,0x64,0x61,0x5d,0x5a,0x58,0x55,0x52,
0x4f,0x4c,0x49,0x46,0x43,0x41,0x3e,0x3b,
0x39,0x36,0x34,0x31,0x2f,0x2c,0x2a,0x28,
0x25,0x23,0x21,0x1f,0x1d,0x1b,0x19,0x17,
0x15,0x14,0x12,0x11,0xf,0xe,0xc,0xb,
0xa,0x9,0x7,0x6,0x5,0x5,0x4,0x3,
0x2,0x2,0x1,0x1,0x1,0x0,0x0,0x0,
0x0,0x0,0x0,0x0,0x1,0x1,0x1,0x2,
0x2,0x3,0x4,0x5,0x5,0x6,0x7,0x9,
0xa,0xb,0xc,0xe,0xf,0x11,0x12,0x14,
0x15,0x17,0x19,0x1b,0x1d,0x1f,0x21,0x23,
0x25,0x28,0x2a,0x2c,0x2f,0x31,0x34,0x36,
0x39,0x3b,0x3e,0x41,0x43,0x46,0x49,0x4c,
0x4f,0x52,0x55,0x58,0x5a,0x5d,0x61,0x64,
0x67,0x6a,0x6d,0x70,0x73,0x76,0x79,0x7c
};
   
void setup() {}   
void loop() {
  delayMicroseconds(3);
  DACON= 1<<DACEN | 1<<DAOE ; // dac-on
  DACON= 1<<DACEN | 1<<DAOE ; // repeat for delay only
  DACON= 1<<DACEN | 1<<DAOE ; // repeat for delay only
  DACON= 1<<DACEN | 1<<DAOE ; // repeat for delay only
  DACON= 1<<DACEN | 1<<DAOE ; // repeat for delay only
  DACON= 1<<DACEN | 1<<DAOE ; // repeat for delay only
  DAL0=bufor_sin[index++];
}
Też trochę przykombinowany, ale tak było najszybciej i najprościej go skalibrować.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 6282
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: LGT8F328P

#13

Post napisał: tuxcnc » 18 wrz 2021, 23:40

Trochę walczyłem z wiatrakami.
Sprawy zaczynają się wyjaśniać.
Po pierwsze, ten "Arduino as ISP" to wyjątkowe partactwo, przy odrobinie szczęścia udaje się zamiast docelowego układu zaprogramować flash programatora...
Po drugie, chyba w LGT8F328P fabrycznie jest ustawiony fuse od blokady odczytu flash-a. Przy próbie odczytania flash się czyści, co jest wyjątkowo chamskim numerem. Do fusów jak wspominałem dostępu nie ma.
Jak się jedno z drugim połączy, to się staje jasne dlaczego przy próbie zaprogramowania układu można wyczyścić albo programowany układ albo programator... LED-y przestają mrugać, dostajemy jakieś kretyńskie komunikaty i nie wiadomo o co chodzi...
Zdechło mi jedno UNO użyte jako programator. Może ze starości, a może się permanentnie przeprogramowało, teraz to już się nie dojdzie...
Potwierdza się teza, że LGT8F328P bez oryginalnego SWDICE to jest sport ekstremalny....


Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2005
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: LGT8F328P

#14

Post napisał: Avalyah » 19 wrz 2021, 00:24

Jak chcesz mieć porządnego procka avrowego to nie ma co kombinować, tylko brać xmegę. Zegar jak atmega x2 (i to wszystko w środku procka), DAC, DMA, Eventy, 12 bitowy ADC, dekodery kwadraturowe, USB i kilkaset stron w miarę porządnej dokumentacji.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 6282
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: LGT8F328P

#15

Post napisał: tuxcnc » 29 wrz 2021, 20:03

tuxcnc pisze:
16 wrz 2021, 06:10
Właśnie zakupiłem z czystej ciekawości takie cudo: https://www.aliexpress.com/item/32868170637.html.
W Internecie piszą, że nie istnieje procesor AVGA328P, że to tylko rebrand LGT8F328P zrobiony przez firmę Wawgat i tak naprawdę kupując "modified version" kupujesz kota w worku...
Właśnie dotarł i okazało się że wszystko prawda.
Wygląda jak zwykłe Nano z sześciopinowym złączem ISP, ale po podłączeniu USBasp oczywiście avrdude wywala błąd. Jakimś cudem znalazłem pinout i podłączyłem ten programator, co go zrobiłem z Arduino. Działa tak jak należy oczekiwać. Niestety także, przy odczycie kasuje pierwszą stronę flash-a, pewnie ten typ już tak ma.


ircpcb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 121
Rejestracja: 15 lut 2015, 09:42
Lokalizacja: Małopolskie

Re: LGT8F328P

#16

Post napisał: ircpcb » 15 sty 2022, 22:37

Też kupiłem sporo badziewia z Aliexpress - na eksperymenty. Większość skończyła w śmietniku. Ale były i perełki. Jak np jeden na 5 konwerterów HDMI na ALL który pomijał zabezpieczenia HDCP we wszystkich dekoderach. Zawsze chciałem móc nagrać jakiś film z dekodera na zwykłe MP4, a jak wreszcie mi się udało - to olałem całe nagrywanie filmów bo oglądanie tego to i tak strata czasu. Bez eksperymentów zaszlibyśmy co najwyżej do sklepu po małpkę.
Czas na CNC - termotransferowi i chemii mówimy NIE


piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 189
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

Re: LGT8F328P

#17

Post napisał: piotr56 » 30 sty 2022, 21:58

Witam
Też miałem płytkę z tym procesorem i muliła jak diabli :(
Doszedłem do wniosku że takiego gówna chyba na rynek nie wypuścili i zacząłem czytać.
Płytka była grzecznie oznaczona przez producenta, więc zaglądnąłem na jego stronę i zobaczyłem definicję tej płytki dla Arduino IDE i wtedy wszystko poszło jak po maśle, przypomniało mi się po co producenci wypisują na pudełkach literki RTFM ( Read The Fucked Manual :) ).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Arduino, Raspberry pi i inne systemy mikroprocesorowe”