Konfiguracja plotera termicznego mach 3

problem z konfiguracją plotera

Plotery tnące

Autor tematu
Stworzenia
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 19 sie 2021, 20:03

Konfiguracja plotera termicznego mach 3

#1

Post napisał: Stworzenia » 19 sie 2021, 20:10

Kupiłem ploter termiczny bez komputera. Sterowanych z mach 3
Płyta główna CNC - SSK-MB1
Czy na podstawie zdjęć i opisu byłby chętny w pomocy uruchomienia plotera?



Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7831
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Konfiguracja plotera termicznego mach 3

#2

Post napisał: tuxcnc » 19 sie 2021, 20:48

Stworzenia pisze:
19 sie 2021, 20:10
Kupiłem ploter termiczny bez komputera. Sterowanych z mach 3
Płyta główna CNC - SSK-MB1
Jeżeli mówisz o maszynie do cięcia styropianu, to załóż GRBL i nie kombinuj.


Autor tematu
Stworzenia
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 19 sie 2021, 20:03

Re: Konfiguracja plotera termicznego mach 3

#3

Post napisał: Stworzenia » 19 sie 2021, 21:00

Chodzi o to, że ploter działał ale komputer się spalił. Chciałbym go uruchomić ponownie a w międzyczasie zobaczyć co to za sterownik GRBL

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7831
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Konfiguracja plotera termicznego mach 3

#4

Post napisał: tuxcnc » 19 sie 2021, 21:24

Stworzenia pisze:
19 sie 2021, 21:00
co to za sterownik GRBL
https://www.aliexpress.com/item/1005002281056702.html
Firmware i programy pod Windows/Linux są za darmo.
Sterować można z praktycznie dowolnego komputera, tabletu, a nawet telefonu.
Sterowniki silników da się podłączyć te co masz.
Jest PWM 12V, jakieś 30W na pewno da się pociągnąć, może wystarczy, jak nie to jest PWM TTL, można wysterować inny moduł mocy.
Naprawdę nie potrzebujesz niczego więcej.


Autor tematu
Stworzenia
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 19 sie 2021, 20:03

Re: Konfiguracja plotera termicznego mach 3

#5

Post napisał: Stworzenia » 20 sie 2021, 08:13

Wygląda ciekawie. A nie ma ktoś takiego sterownika i chęci fuszki z jego podłączeniem ? :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7831
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Konfiguracja plotera termicznego mach 3

#6

Post napisał: tuxcnc » 20 sie 2021, 15:08

Stworzenia pisze:
20 sie 2021, 08:13
A nie ma ktoś takiego sterownika
Jak masz za dużo pieniędzy, albo strasznie Ci się spieszy, to możesz kupić w Polsce https://alle gro.pl/oferta/mks-dlc-grbl-1-1-sama-plyta-kontroler-do-las-10692999213

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”