Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1409
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

#31

Post napisał: k-m-r1 » 19 sty 2020, 21:59

Da się elegancko.


MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor [email protected]

Tagi:


sylwerx
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 03 lis 2018, 13:13

Re: Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

#32

Post napisał: sylwerx » 04 lut 2020, 07:59

Witam. Mam problem z przypisaniem długości narzędzia. Posiadam w maszynie magazyn na 10 narzędzi oraz czujnik zegarowy do pomiaru długości narzędzia gdzie wymiar nominalny tego czujnika to 50 mm. Jak przypisac wszystkie narzedzia w mach3

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5527
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

#33

Post napisał: adam Fx » 08 lut 2020, 04:40

Zgaduję że Mach3 ma jakąś tablicę narzędzi do której wpisuje się długości narzędzi

Pomiar W twoim wypadku wiedziałbym następująco Podjeżdżam wrzecionem bez narzędzia do twojego czujnika dotykam tak by wskazówka ustawiła się na 0 rezerwuję sobie zestaw Mach3 następnie kolejno wkładam narzędzia do wrzeciona Wjeżdżam na czujnik tak żeby pokazywało za każdym razem 0 a z wyświetlacza Mach3 dla osi z odczytuje wartości i wpisuje je do tabeli narzędzi dla kolejnych narzędzi tym wypadku nie wiem czy da się zrobić to automatycznie trzeba sobie wpisać na kartkę i wpisać ręcznie. Potem wywołując narzędzie T6 M6 g43 powinno nam przyjąć długość narzędzia z tabeli narzędzi.
Nie wiem czy o to Tobie chodziło Ale ja bym tak to widział.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1103
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

#34

Post napisał: lepi » 08 lut 2020, 05:08

Da się wpisać długość narzędzia do tabeli bezpośrednio ze skryptu.


dobrzann
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 21 paź 2017, 21:29
Lokalizacja: Częstochowa

Re:

#35

Post napisał: dobrzann » 02 sie 2021, 16:57

Piotrjub pisze:
29 wrz 2010, 16:37
patrząc jak się ludziska meczą podepnę makro napisane przez nas do MACH-a do czujnika długości narzędzia

Dim ZOFFSET, ZTOP, ZBOTTOM, ZGODOWN, ZABS, ZUPFINE, Z_SAFE
Dim ToolLen
Dim Tool
Dim SENS_Z, SENS_X, SENS_Y, Z_LIFT, Z_PARK, MAX_DTRAVEL
Dim SPD_FAST, SPD_FINE

' -----------------------------------------------------
' Configuration parameters
' -----------------------------------------------------
SENS_Z = -129 ' Sensor Z position
Z_SAFE = -45 ' Safe Z above sensor (for rapid move)
SENS_X = 8.17 ' Sensor X position
SENS_Y = 250 ' Sensor Y position
MAX_DTRAVEL = 100 ' Max down travel
SPD_FAST = 1000
SPD_FINE = 100 ' Fast and fine speeds
Z_LIFT = 1.5 ' Z lift for fine probing
Z_PARK = -5 ' Park after probe absolute Z position
' -----------------------------------------------------

Message( "Dokonuję pomiaru długości narzędzia..." )
If GetOEMLed(807) Then
Message( "TC ERROR: X Axis not referenced!" )
End
End If
If GetOEMLed(808) Then
Message( "TC ERROR: Y Axis not referenced!" )
End
End If
If GetOEMLed(809) Then
Message( "TC ERROR: Z Axis not referenced!" )
End
End If
If GetOEMLed(825) Then
Message( "TC ERROR: Czujnik pomiaru cały czas załączony! pomiar przerwany." )
End
End If
If GetOEMLed(11) Then
Message( "TC ERROR: Do pomiaru narzędzia wyłącz wrzeciono!" )
End
End If

Tool = GetDRO(24) ' Get current tool index
' narzedzie 0 nie podlega pomiarowi
If(Tool = 0) Then
Message( "TC INFO: Narzędzie nr:0 nie podlega pomiarom długości" )
End
End If

WaitForMove
Code("G43T0")
Code("G43H0") ' turn off tool lenght compensation
WaitForMove

' Move to PARK
Code("G0G53 Z" & Z_PARK)
WaitForMove
' Move to XY position of tool correction sensor
' Code("G0G53 X" & SENS_X & " Y" & SENS_Y)
Code("G0G53 X" & SENS_X)
WaitForMove
' Get actual Z offset
ZOFFSET = GetOEMDRO(49)
' Rapid go down to safe distance above sensor
Code("G0G53 Z" & Z_SAFE)
WaitForMove

' Probe
ZTOP = GetDRO(2) ' actual Z position
ZGODOWN = ZTOP - MAX_DTRAVEL ' max down travel
Code("G31 Z" & ZGODOWN & "f" & SPD_FAST)
WaitForMove
ZUPFINE = GetOEMDRO(85) + Z_LIFT
Code("G1G53 Z" & ZUPFINE & "f" & SPD_FAST) ' go up Z_LIFT
WaitForMove
' fine probe
Code("G31 Z" & ZGODOWN & "f" & SPD_FINE)
WaitForMove
ZBOTTOM = GetVar(2002) 'get probe activation point

' Lift Z to abs park position
Sleep(50)
Code("G0G53 Z" & Z_PARK)
WaitForMove

ZABS = ZBOTTOM + ZOFFSET
ToolLen = -(SENS_Z - ZABS)
WaitForMove
SetOEMDRO(42, ToolLen)
Code("G43T" & Tool) ' G43 to sync value in system
Code("G43H" & Tool) ' G43 to sync value in system
WaitForMove
Message ("Z Value : " & ToolLen)
' -----------------------------------------------------------------------------
Sub WaitForMove ()
While IsMoving()
Sleep(15)
Wend
End Sub
Witam

Panowie mam problem, używałem tego makra w mach3 i jakiś czas temu wszystko działało dobrze lecz ostatnio dzieją się dzwine rzeczy, a mianowicie podczas pomiaru długości narzędzia zawsze zwracana jest wartość SENS_Z.

-Bazuję maszynę
-zakładam narzędzie nr.1 i rozpoczynam "auto tool zero"
-maszyna jedzie w miejsce pomiaru (czujnika) gdzie SENS_Z = -164
-po pomiarze który wygląda bardzo dobrze zwracana jest wartość 164
-zakładam narzędzie nr.2 inne długości
-robię pomiar
-zwracana jest wartość 164

Co to może być??
czy ktoś jest w stanie mi pomoc bo jest to bardzo uciążliwe.
dodam że kiedyś miałem płytkę LPT potem USB (chińczyka) i teraz mam MK3-ET XHC.
nie umiem stwierdzić kiedy rozpoczął się problem ale wcześniej wszystko działało dobrze.


Traken
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:03

Re: Re:

#36

Post napisał: Traken » 12 sty 2022, 11:51

dobrzann pisze:
02 sie 2021, 16:57
Piotrjub pisze:
29 wrz 2010, 16:37
patrząc jak się ludziska meczą podepnę makro napisane przez nas do MACH-a do czujnika długości narzędzia

Dim ZOFFSET, ZTOP, ZBOTTOM, ZGODOWN, ZABS, ZUPFINE, Z_SAFE
Dim ToolLen
Dim Tool
Dim SENS_Z, SENS_X, SENS_Y, Z_LIFT, Z_PARK, MAX_DTRAVEL
Dim SPD_FAST, SPD_FINE

' -----------------------------------------------------
' Configuration parameters
' -----------------------------------------------------
SENS_Z = -129 ' Sensor Z position
Z_SAFE = -45 ' Safe Z above sensor (for rapid move)
SENS_X = 8.17 ' Sensor X position
SENS_Y = 250 ' Sensor Y position
MAX_DTRAVEL = 100 ' Max down travel
SPD_FAST = 1000
SPD_FINE = 100 ' Fast and fine speeds
Z_LIFT = 1.5 ' Z lift for fine probing
Z_PARK = -5 ' Park after probe absolute Z position
' -----------------------------------------------------

Message( "Dokonuję pomiaru długości narzędzia..." )
If GetOEMLed(807) Then
Message( "TC ERROR: X Axis not referenced!" )
End
End If
If GetOEMLed(808) Then
Message( "TC ERROR: Y Axis not referenced!" )
End
End If
If GetOEMLed(809) Then
Message( "TC ERROR: Z Axis not referenced!" )
End
End If
If GetOEMLed(825) Then
Message( "TC ERROR: Czujnik pomiaru cały czas załączony! pomiar przerwany." )
End
End If
If GetOEMLed(11) Then
Message( "TC ERROR: Do pomiaru narzędzia wyłącz wrzeciono!" )
End
End If

Tool = GetDRO(24) ' Get current tool index
' narzedzie 0 nie podlega pomiarowi
If(Tool = 0) Then
Message( "TC INFO: Narzędzie nr:0 nie podlega pomiarom długości" )
End
End If

WaitForMove
Code("G43T0")
Code("G43H0") ' turn off tool lenght compensation
WaitForMove

' Move to PARK
Code("G0G53 Z" & Z_PARK)
WaitForMove
' Move to XY position of tool correction sensor
' Code("G0G53 X" & SENS_X & " Y" & SENS_Y)
Code("G0G53 X" & SENS_X)
WaitForMove
' Get actual Z offset
ZOFFSET = GetOEMDRO(49)
' Rapid go down to safe distance above sensor
Code("G0G53 Z" & Z_SAFE)
WaitForMove

' Probe
ZTOP = GetDRO(2) ' actual Z position
ZGODOWN = ZTOP - MAX_DTRAVEL ' max down travel
Code("G31 Z" & ZGODOWN & "f" & SPD_FAST)
WaitForMove
ZUPFINE = GetOEMDRO(85) + Z_LIFT
Code("G1G53 Z" & ZUPFINE & "f" & SPD_FAST) ' go up Z_LIFT
WaitForMove
' fine probe
Code("G31 Z" & ZGODOWN & "f" & SPD_FINE)
WaitForMove
ZBOTTOM = GetVar(2002) 'get probe activation point

' Lift Z to abs park position
Sleep(50)
Code("G0G53 Z" & Z_PARK)
WaitForMove

ZABS = ZBOTTOM + ZOFFSET
ToolLen = -(SENS_Z - ZABS)
WaitForMove
SetOEMDRO(42, ToolLen)
Code("G43T" & Tool) ' G43 to sync value in system
Code("G43H" & Tool) ' G43 to sync value in system
WaitForMove
Message ("Z Value : " & ToolLen)
' -----------------------------------------------------------------------------
Sub WaitForMove ()
While IsMoving()
Sleep(15)
Wend
End Sub
Witam

Panowie mam problem, używałem tego makra w mach3 i jakiś czas temu wszystko działało dobrze lecz ostatnio dzieją się dzwine rzeczy, a mianowicie podczas pomiaru długości narzędzia zawsze zwracana jest wartość SENS_Z.

-Bazuję maszynę
-zakładam narzędzie nr.1 i rozpoczynam "auto tool zero"
-maszyna jedzie w miejsce pomiaru (czujnika) gdzie SENS_Z = -164
-po pomiarze który wygląda bardzo dobrze zwracana jest wartość 164
-zakładam narzędzie nr.2 inne długości
-robię pomiar
-zwracana jest wartość 164

Co to może być??
czy ktoś jest w stanie mi pomoc bo jest to bardzo uciążliwe.
dodam że kiedyś miałem płytkę LPT potem USB (chińczyka) i teraz mam MK3-ET XHC.
nie umiem stwierdzić kiedy rozpoczął się problem ale wcześniej wszystko działało dobrze.
Mam ten sam problem płytka MK4-ET XHC jest jakieś rozwiązanie ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”