kilka pytań laika

ogólne zasady używania pikocnc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2886
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

Re: kilka pytań laika

#11

Post napisał: atom1477 » 09 kwie 2023, 14:27

alsor pisze:
09 kwie 2023, 14:00
zdzisławo pisze:
06 kwie 2023, 20:08
Jest USER MANUAL na stronie piko. ponad 100 stron
no to poproszę: gdzie to jest do wzięcia - link, adres?
https://www.pikocnc.com/download/UserManual.pdf



Awatar użytkownika

Bogu 40
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 32
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: kilka pytań laika

#12

Post napisał: Bogu 40 » 09 kwie 2023, 14:41



cawboy
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 458
Rejestracja: 13 mar 2021, 18:23
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: kilka pytań laika

#13

Post napisał: cawboy » 09 kwie 2023, 16:47

tuxcnc pisze:A co wspólnego ma zdrowie psychiczne z posiadaniem napędu CD (DVD)?
Owszem, w moim najnowszym laptopie producent nie przewidział takiego napędu, ale można mieć zewnętrzny na USB.
W starszych laptopach i blaszakach mam.
W ostateczności można mieć znajomego który ma i sobie płytę przegrać na pendrajwa.

Natomiast dołączenie do urządzenia odpowiednio opisanej płyty na CD/DVD ma takie zalety, że praktycznie nie zmienia ani ceny ani zysku producenta, a nabywca nawet jeśli nie ma na czym przeczytać, to przynajmniej wie że instrukcję dostał, więc ona istnieje....
Teraz piszesz o manualu na cd? :lol: :lol: A to nie Ty w innym temacie miałeś dużo do powiedzenia o postępie itp. zresztą atakując innego użytkownika? Kto teraz dostarcza instrukcje na cd?, skąd Ty takie bzdury wymyślasz?. Jest na stronie, dostępna dla wszystkich bez logowania (są producenci u których musisz się logować aby cokolwiek ściągnąć), czego w każdym temacie szukasz problemu.
Dziwne że nie odpisałeś swoim stylem: "Jak jesteś debilem który instrukcji znaleźć nie potrafi, nie zabieraj się za to oprogramowanie, itp..."
Krak.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 8111
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: kilka pytań laika

#14

Post napisał: tuxcnc » 09 kwie 2023, 17:52

cawboy pisze:
09 kwie 2023, 16:47
Dziwne że nie odpisałeś swoim stylem: "Jak jesteś debilem który instrukcji znaleźć nie potrafi, nie zabieraj się za to oprogramowanie, itp..."
Pisząc co mógłbym zrobić ale nie zrobiłem, przekraczasz granice dla ludzi inteligentnych i kulturalnych nieprzekraczalne...

A co do instrukcji na CD/DVD, to jest moja prywatna opinia, ani ja nie muszę się z niej tłumaczyć, ani nikt nie musi się z nią zgadzać.

EOT.

Awatar użytkownika

Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1223
Rejestracja: 24 gru 2020, 01:43

Re: kilka pytań laika

#15

Post napisał: Rafalgl » 09 kwie 2023, 19:12

W ustawieniach osi, w polu BAZOWANIE jest taka opcja ZJAZD. Tam wpisujesz daną wartość, przykładowo punt 0 na osi X chcesz mieć w rogu stołu, a krańcówkę zainstalowaną masz 20mm dalej, to wpisujesz w polu POZYCJA -20 mm, a w polu ZJAZD 20 mm. Tym sposobem możesz określić dokładne położenie w jakim ma zatrzymać się wrzeciono po bazowaniu.

No chyba że chodzi Ci o 0 materiału. W takim przypadku otwierając w CAM'ie plik STL z projektem, w lewym dolnym rogu okienka które się pokaże, jest opcja przesunięcie. No i wpisana wartość daje odstęp X/Y obiektu od lewego dolnego rogu materiału. Mam nadzieję, że pomogłem.
Kto pyta, nie błądzi.


Autor tematu
alsor
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 17
Posty: 17
Rejestracja: 31 mar 2023, 18:05

Re: kilka pytań laika

#16

Post napisał: alsor » 11 kwie 2023, 18:44

Ok. znalazłem ten opis:
https://www.pikocnc.com/download/UserManual.pdf

w sumie bardzo fany, ale nadal kilka rzeczy mi w tym brakuje.

1. bazowanie: jak to się w ogóle robi?
chodzi mi o zapis tego bazowania, np. ustawiam sobie center i dx=2.2mm, dy = 1mm, dz = 15mm,
i chcę to sobie zapisać, aby potem używać wielokrotnie - jak to zrobić?

2. w opisie jest: Koordynaty maszynowe ustalane są podczas bazowania maszyny i użytkownik nigdy nie
powinien zmieniać ich ręcznie !

niby dlaczego nie powinien zmieniać - co to w ogóle jest?
jakieś hadwerowe odczyty zapewne... zatem jeśli są błędne to mam naprawić maszynę - np. przesunąć fizycznie całą konstrukcję względem freza, zamiast to zmienić - tak?

3. nie ma chyba nic o ustawianiu limitów prędkości, np. maszyna ma posuw do 60000mm/s, a te +/-10% jest zablokowane na 8000mm/s.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 8111
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: kilka pytań laika

#17

Post napisał: tuxcnc » 11 kwie 2023, 18:59

alsor pisze:
11 kwie 2023, 18:44
niby dlaczego nie powinien zmieniać - co to w ogóle jest?
Sam sobie odpowiedziałeś - nie powinieneś zmieniać, bo nie wiesz co to jest i do czego służy.
Współrzędne maszynowe ustala producent maszyny i użytkownik może z nich korzystać (jeśli umie), ale zmieniać nie powinien, bo i nie ma takiej potrzeby.
Od narzędzi i materiału są offsety, czyli różnice pomiędzy współrzędnymi maszynowymi i używanymi do danej operacji.
Offsety można i trzeba sobie zmieniać, bo właśnie po to je wymyślono.


Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 304
Rejestracja: 24 sty 2022, 22:52

Re: kilka pytań laika

#18

Post napisał: Bagunio » 11 kwie 2023, 19:37

alsor pisze:
11 kwie 2023, 18:44
Ok. znalazłem ten opis:
https://www.pikocnc.com/download/UserManual.pdf

3. nie ma chyba nic o ustawianiu limitów prędkości, np. maszyna ma posuw do 60000mm/s, a te +/-10% jest zablokowane na 8000mm/s.
Czytasz w ogóle odpowiedzi użytkowników ? Ten link dawnoo dostałeś od dwóch osób , odpowiedź na 3 pytanie też jest


Autor tematu
alsor
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 17
Posty: 17
Rejestracja: 31 mar 2023, 18:05

Re: kilka pytań laika

#19

Post napisał: alsor » 12 kwie 2023, 18:09

tuxcnc pisze:
11 kwie 2023, 18:59
alsor pisze:
11 kwie 2023, 18:44
niby dlaczego nie powinien zmieniać - co to w ogóle jest?
Sam sobie odpowiedziałeś - nie powinieneś zmieniać, bo nie wiesz co to jest i do czego służy.
Współrzędne maszynowe ustala producent maszyny i użytkownik może z nich korzystać (jeśli umie), ale zmieniać nie powinien, bo i nie ma takiej potrzeby.
Od narzędzi i materiału są offsety, czyli różnice pomiędzy współrzędnymi maszynowymi i używanymi do danej operacji.
Offsety można i trzeba sobie zmieniać, bo właśnie po to je wymyślono.
OK. Ale ta maszyna skacze wyraźnie (albo czujnik raczej), znaczy widzę że co jakiś czas te pozycje 'zerowe' się zmieniają,
co wyraźnie widać na produktach, które mają przesunięcia i niekiedy są do wyrzucenia z tego powodu.

Nie wiem... może to od pogody zależy, albo aktywności słonecznej: pola magnetyczne i te sprawy...


Poza tym: jeśli tego nie wolno zmieniać, no to należy to zamrozić programowo - blokada edycji.


Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2369
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: kilka pytań laika

#20

Post napisał: Avalyah » 12 kwie 2023, 18:26

alsor pisze:Poza tym: jeśli tego nie wolno zmieniać, no to należy to zamrozić programowo - blokada edycji.

Wolno zmieniać, ale przeważnie nie ma takiej potrzeby. Można w ten sposób np. obejść softlimity (chociaż są i inne, prawdopodobnie lepsze). Ogólnie te współrzędne nie powinny Cię w ogóle interesować.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”