ITNC 530/ wyspa z konturu/SL cykl

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
andrzejb_74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 26
Rejestracja: 23 lis 2014, 18:34
Lokalizacja: Śląsk

ITNC 530/ wyspa z konturu/SL cykl

#1

Post napisał: andrzejb_74 » 22 wrz 2022, 12:44

Witam, jestem na etapie przerabiania instrukcji programowania i nie jestem w stanie wykonać wysepki ( wyspa ma być obrobiona małym frezikiem z kilkoma przejściami AE)

definiuje kontur przygotowki jako LBL 1
kontur wysepki jako LBL 2

i po zdefiniowaniu cykli nic się nie dzieje. Jakieś rady? bo niestety nie jestem w stanie dostrzec błędu


W załącznikach struktura programu:
https://ibb.co/FBMfTRF
https://ibb.co/HrbBH3m
https://ibb.co/bsSQWtj
https://ibb.co/6wDVpfp

PS. TAK, wiem że można to zrobić w CAMie, ale chciałbym zrobić to w HH :)

Z góry dzięki za pomoc



Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 389
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: ITNC 530/ wyspa z konturu/SL cykl

#2

Post napisał: JacekBelof » 22 wrz 2022, 16:29

Zamieść plik .H będzie prościej, na fotkach jest wiele linijek nierozwiniętych.
Druga sprawa, a w zasadzie to pierwsza: Czy przy pisaniu konturu z FK miałeś włączoną symulację? Przy FK jest wymagane, wtedy dostajesz podpowiedzi co do możliwości rozwiązania konturu, gdy istnieje kilka możliwości.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


Autor tematu
andrzejb_74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 26
Rejestracja: 23 lis 2014, 18:34
Lokalizacja: Śląsk

Re: ITNC 530/ wyspa z konturu/SL cykl

#3

Post napisał: andrzejb_74 » 22 wrz 2022, 17:59

JacekBelof pisze:
22 wrz 2022, 16:29
Zamieść plik .H będzie prościej, na fotkach jest wiele linijek nierozwiniętych.
Druga sprawa, a w zasadzie to pierwsza: Czy przy pisaniu konturu z FK miałeś włączoną symulację? Przy FK jest wymagane, wtedy dostajesz podpowiedzi co do możliwości rozwiązania konturu, gdy istnieje kilka możliwości.

Co do samego konturu, to wydaje mi się że jest prawidłowo zrobiony, bo miałem włączone rysowanie i sam kontur jest OK (robiąc pocket na tym tym konturze wychodzi tak jak powinno więc to raczej gdzieś indziej leży problem)

Starałem się zrobić tak zdjęcia, żeby było widać rozwinięcia cykli itd., ale postaram się wrzucić plik. h w wolnej chwili


Autor tematu
andrzejb_74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 26
Rejestracja: 23 lis 2014, 18:34
Lokalizacja: Śląsk

Re: ITNC 530/ wyspa z konturu/SL cykl

#4

Post napisał: andrzejb_74 » 23 wrz 2022, 00:03

JacekBelof pisze:
22 wrz 2022, 16:29
Zamieść plik .H będzie prościej, na fotkach jest wiele linijek nierozwiniętych.
Druga sprawa, a w zasadzie to pierwsza: Czy przy pisaniu konturu z FK miałeś włączoną symulację? Przy FK jest wymagane, wtedy dostajesz podpowiedzi co do możliwości rozwiązania konturu, gdy istnieje kilka możliwości.

w załączniku program
http://hostuje.net/file.php?id=9d46e0c3 ... be6f10a3b1

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 389
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: ITNC 530/ wyspa z konturu/SL cykl

#5

Post napisał: JacekBelof » 23 wrz 2022, 19:19

Jest problem z formatem pliku
Obrazek
Prawdopodobnie korzystając ze starszej wersji symulatora, po prostu skopiowałeś plik z katalogu, zamiast go eksportować.
Żeby zapisać jako zwykły plik ASCI należy w symulatorze dać zapis na zewnętrznym nośniku i zapisać np. w "dokumentach".
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


Autor tematu
andrzejb_74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 26
Rejestracja: 23 lis 2014, 18:34
Lokalizacja: Śląsk

Re: ITNC 530/ wyspa z konturu/SL cykl

#6

Post napisał: andrzejb_74 » 23 wrz 2022, 21:12

JacekBelof pisze:
23 wrz 2022, 19:19
Jest problem z formatem pliku
Obrazek
Prawdopodobnie korzystając ze starszej wersji symulatora, po prostu skopiowałeś plik z katalogu, zamiast go eksportować.
Żeby zapisać jako zwykły plik ASCI należy w symulatorze dać zapis na zewnętrznym nośniku i zapisać np. w "dokumentach".

Poprawiłem, teraz powinno być ok

http://hostuje.net/file.php?id=c01eec31 ... 21c0a7c7bf

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 389
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: ITNC 530/ wyspa z konturu/SL cykl

#7

Post napisał: JacekBelof » 24 wrz 2022, 20:11

Odpaliłem i poszło bez najmniejszego problemu.
Obrazek
Więc to nie wina samego programu (o ile pisząc go, powyższy kształt miałeś na myśli).
Rzuciła mi się natomiast w oczy mała szerokość kanałka i zastanawiam się, czy problem nie leży w definicji narzędzia. Średnica narzędzia musi być mniejsza niż szerokość kanałka, a w przypadku obróbki z naddatkiem pod przejście wykańczające mniejsza niż owa szerokość pomniejszona o dwukrotność naddatku.
Obrazek
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


Autor tematu
andrzejb_74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 26
Rejestracja: 23 lis 2014, 18:34
Lokalizacja: Śląsk

Re: ITNC 530/ wyspa z konturu/SL cykl

#8

Post napisał: andrzejb_74 » 24 wrz 2022, 20:19

JacekBelof pisze:
24 wrz 2022, 20:11
Odpaliłem i poszło bez najmniejszego problemu.
Obrazek
Więc to nie wina samego programu (o ile pisząc go, powyższy kształt miałeś na myśli).
Rzuciła mi się natomiast w oczy mała szerokość kanałka i zastanawiam się, czy problem nie leży w definicji narzędzia. Średnica narzędzia musi być mniejsza niż szerokość kanałka, a w przypadku obróbki z naddatkiem pod przejście wykańczające mniejsza niż owa szerokość pomniejszona o dwukrotność naddatku.
Obrazek

Dziwne, bo u mnie nic się nie działo...
Ale ogólnie chyba się nie zrozumieliśmy... Ten kontur nie ma za zadanie zrobić kanałka... Ma to być wysepka i frez ma obrabiać bokiem frezarka, a nie zachowywać się jak w obróbce kieszeni.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 389
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: ITNC 530/ wyspa z konturu/SL cykl

#9

Post napisał: JacekBelof » 24 wrz 2022, 20:59

Jeżeli chodzi ci tylko o obrobienie konturu przedmiotu, to skorzystaj raczej z cyklu na kontur otwarty. W starszych sterowaniach musisz tylko nie domykać konturu (wystarczy mikron) zamiast tego zdefiniować przedłużone wejście/wyjście, nowsze łykają nawet zamknięte. Jeżeli naddatek jest za duży na jedno przejście, możesz umieścić cykl w pętli, a naddatek sparametryzować.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


Autor tematu
andrzejb_74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 26
Rejestracja: 23 lis 2014, 18:34
Lokalizacja: Śląsk

Re: ITNC 530/ wyspa z konturu/SL cykl

#10

Post napisał: andrzejb_74 » 24 wrz 2022, 22:00

ok, w takim razie muszę rozwiązać to w inny sposób, tak jak mówisz.
korzystając z sytuacji miałbym jeszcze jedno pytanie. Robiąc inny kontur, wyskakuje mi błąd 'rozwiązania' konturu i nie mogę dodać np. wyjazdu DEP LCT, bo wywala błąd. w czym mam problem?

tutaj błąd
Obrazek

a tak wygląda cały kontur
Obrazek



link do pliku .h
http://hostuje.net/file.php?id=78bdcfc7 ... 1473db3ce7

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”