ITNC 530 opisywanie narzedzi

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
JanuszDVC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 29 lis 2019, 06:39

ITNC 530 opisywanie narzedzi

#1

Post napisał: JanuszDVC » 05 sty 2023, 19:25

Cześć.

Mam frezarkę DMC635v na Heidenhain ITNC 530. Jest to moja pierwsza frezarka CNC i pierwsza styczność z Heidenhain'em, tokarkę mam na Siemens'ie.

Sonda narzędzia jest uszkodzona przez poprzedniego właściciela więc ją zdemontowałem i na razie muszę opisywać narzędzia ręcznie. I tu jest mój problem.

Mógł by mi ktoś napisać jak zmierzyć długość narzędzia?

Narzędzie mam wstępnie opisane w tabeli. Robię tak że podjeżdżam narzędziem do czujnika zegarowego położonego na stole czujnik ma wysokość 50 mm. Na monitorze mam Z -30 i co dalej gdzie mam wpisać wartość?

Wiem że poziom pytania jest żenujący ale nie mam kogo podpytać, a jakoś nie mogę sobie z tym dać rady.



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5549
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: ITNC 530 opisywanie narzedzi

#2

Post napisał: adam Fx » 05 sty 2023, 21:12

Narzędzie zmierz na głębokościomierz do flaszy wrzeciona w pracy ręcznej wejdź na softkey w tabele narzędzi (u mnie prawy dolny róg) daj edycja i w L wpisz długość

a twoją metodą ... dotknij flanszą wrzeciona zegar i ustaw jakąś wartość np. 5mm na zero .... wybierz narzędzie o zerowej długości np. toolcall 0 wkładaj po kolei oprawki do wrzeciona... najeżdżaj nad czujnik aż do wciśnienia go na wcześniej ustalone 5mm ... odczytaj wartość Z z wyświetlacza DRO i wprowadzaj długości pod odpowiednie nr. narzędzia
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3589
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: ITNC 530 opisywanie narzedzi

#3

Post napisał: Steryd » 05 sty 2023, 22:04

Aż tak to nie. Masz tam taki guzik z dziwnym krzyżykiem przy no ent, on wpisuje aktualną wartość w edytowane pole.
Tylko najpierw musisz wyzerować czujnik na jakimś znanym narzędziu, albo na wrzecionie.
Chyba że jedziesz tylko w 3 osiach, to na którymkolwiek narzędziu możesz zrobić zero.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
JanuszDVC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 29 lis 2019, 06:39

Re: ITNC 530 opisywanie narzedzi

#4

Post napisał: JanuszDVC » 08 sty 2023, 14:13

Dziękuję Panowie za odpowiedzi.

Faktycznie jest ten przycisk z dziwnym krzyżykiem i wpisuje mi wartość w zaznaczone pole długości narzędzia w tabeli narzędzi.
Teraz jak mam to poprawnie zrobić?

Posiadam trzpień pomiarowy o znanej długości i średnicy. I teraz czy dobrze rozumiem, mam go zamontować jako T0 i wpisać długość w tabeli narzędzi? Heidenhain oblicza długość narzędzia odnosząc się do tego T0?

Trzpień ma długość 100,049 mm. odległość czoła wrzeciona od stołu względem którego chcę bazować to 120 mm jak stanie na dolnej krańcówce i na wyświetlaczu mam Z0.

Druga sprawa na monitorze mam cały czas współrzędne maszynowe nawet jak wywołam narzędzie z wpisaną w tabeli długością to wskazanie Z się nie zmienia. Jak zrobić żeby wyświetlana była pozycja aktualnie zamontowanego narzędzia we wrzecionie?

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 430
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: ITNC 530 opisywanie narzedzi

#5

Post napisał: JacekBelof » 08 sty 2023, 14:46

T0 zostawiasz zero. Trzpień definiujesz jako narzędzie... najlepiej jako 999, czy 9999 (zależy od konkretnej wersji sterowania, w każdym razie gdzieś na końcu, żeby się z innymi narzędziami nie mieszało).
Mocujesz trzpień, wywołujesz jego numer, najeżdżasz na czujnik, ustawiasz zero i zerujesz bazę.
Do pomiaru narzędzi wywołujesz T0 i takie wskazania wpisujesz w odpowiednie miejsca.
PS. Sposób wyświetlania współrzędnych zmieniasz w MOD.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3589
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: ITNC 530 opisywanie narzedzi

#6

Post napisał: Steryd » 08 sty 2023, 15:54

Trzpień po prostu wpisujesz w tabelę. Spisują z niego wartości. Potrm sobie trzpieniem ustawiasz zero np na czujniku (jakąś bazę, chociażby 0, bo jest najszybciej) i potem w tej bazie bezpośrednio mierzysz narzędzia.
Co do wyświetlania pozycji, to w prawym rzędzie masz przycisk funkcyjny od zmiany wartości wyświetlanych. Albo w MP.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
JanuszDVC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 29 lis 2019, 06:39

Re: ITNC 530 opisywanie narzedzi

#7

Post napisał: JanuszDVC » 15 sty 2023, 22:03

Dziękuję za pomoc Panowie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”