Inwerter a stara instalacja elektryczna

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 2791
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Inwerter a stara instalacja elektryczna

#41

Post napisał: strikexp » 08 paź 2019, 20:30

Nie podałem konkretnej wartości a raczej minimalną. To dość drastyczna różnica.
Nie pamiętam jaki jest przeciętna rezystancja domowej instalacji elektrycznej. Ale na przewodach jest to jakiś ułamek dziesiętny ohma, plus to co na stykach i uziemieniu jeśli mówimy o zwarciu faza-masa a nie faza-faza.
Zwarcie faza-faza to jest grubo ponad 500A, przy faza-masa to już zależy głównie od rezystancji uziemienia. Może być znacznie mniej jak ktoś ma lipne uziemienie. Ale wtedy też nie pociągnie na nim takich mocy co pisaliśmy.




Autor tematu
zyx5050
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 35
Rejestracja: 27 lip 2019, 12:24

Re: Inwerter a stara instalacja elektryczna

#42

Post napisał: zyx5050 » 09 paź 2019, 08:09

Te dwie żyły co idą do tego gniazdka to mają te 3mm średnicy, więc do spawania chyba wystarczy, bo z tego co wiem z 220V powinno być 3x2,5mm chyba, a że to stara instalacja to pewnie tylko dwie żyły są podpięte.


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5270
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Inwerter a stara instalacja elektryczna

#43

Post napisał: IMPULS3 » 09 paź 2019, 08:40

zyx5050 pisze:Te dwie żyły co idą do tego gniazdka to mają te 3mm średnicy,

Powinny wystarczyć, zawsze mozna sprawdzić czy się nagrzewają czy nie. Z resztą i tak zazwyczaj najpierw zaczyna grzać słabe połaczenie gdzieś np. śrubka w gniazdku.
Co do bezpieczników i tych kilka stron bezsensownej dyskusji to powinieneś mieć mniejsze za licznikiem choćby z tego powodu ze gdzieś na innej gałęzi masz być może podłączoną lodówkę czy zapalone swiatełko czy inne odbiorniki które pobierają jakiś prąd a nie obciążają bezpieczników które odpowiadają za zasilanie spawarki. Więc jak założysz takie same za licznikiem jak masz przed licznikiem (zwłoczne niewiele pomogą) to duże prawdopodobieństwo że wylecą te zaplombowane przed licznikiem. Więc jeśli mozesz to daj przynajmniej o 5 amper mniejsze do spawarki za licznikiem.
Jeśli to byle jaka spawarka to załóż nawet 16 amper a jak poleca to zwiększaj. Dyskusja na kolejne kilka stron nieczego nie zmieni. Bezpieczniki nie kosztują majątku więc....


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1353
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Inwerter a stara instalacja elektryczna

#44

Post napisał: rdarek » 09 paź 2019, 09:39

IMPULS3 pisze:
09 paź 2019, 08:40
Co do bezpieczników i tych kilka stron bezsensownej dyskusji to powinieneś mieć mniejsze za licznikiem choćby z tego powodu ze gdzieś na innej gałęzi masz być może podłączoną lodówkę czy zapalone swiatełko czy inne odbiorniki które pobierają jakiś prąd a nie obciążają bezpieczników które odpowiadają za zasilanie spawarki. Więc jak założysz takie same za licznikiem jak masz przed licznikiem (zwłoczne niewiele pomogą) to duże prawdopodobieństwo że wylecą te zaplombowane przed licznikiem. Więc jeśli mozesz to daj przynajmniej o 5 amper mniejsze do spawarki za licznikiem.
Jeśli to byle jaka spawarka to załóż nawet 16 amper a jak poleca to zwiększaj. Dyskusja na kolejne kilka stron nieczego nie zmieni. Bezpieczniki nie kosztują majątku więc....
Jeśli mogę to dodam do tego tylko jedno. Jeśli zdarzy się, że spalą się bezpieczniki przedlicznikowe to wstaw tam zwłoczne (gL-gG) a za licznikiem tak zwane szybkie (gF), albo jakiekolwiek byle by nie zwłoczne, zabezpieczy cię to przed ewentualnymi kolejnymi wezwaniami energetyki do plombowania :wink: reszta J.W.


Autor tematu
zyx5050
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 35
Rejestracja: 27 lip 2019, 12:24

Re: Inwerter a stara instalacja elektryczna

#45

Post napisał: zyx5050 » 09 paź 2019, 15:28

Jak juz temat zszedl na instalacje to mam jeszcze kilka pytan:

Mam w domu taki licznik (zdjecie przykladowe z internetu) -

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/gN ... eRkwIAzQHk


I co oznacza 10(40) A? - że najmniejszy bezpiecznik może mieć 10A napięcia znamionowego, a największy 40A?

Teraz juz wiem dlaczego są dwa bezpieczniki - jeden na parter, drugi na drugie piętro, a pozostałe 3 są do zasilania 220/380V. Tyle, że na każdej główce bezpiecznika jest oznaczenie 500V 25A, a wkładki mają w tych trzech gniazdach mają napięcie 20A, 16A i 10A. I czy moglbym wsadzic wkladke 25A? Oczywiscie za licznikiem o ile przedlicznikowe na to pozwalają.

Jeżeli te 3 bezpieczniki zasilają układ trójfazowy i max napięcie znamionoweg moze wynosic 40A to jaki bezpiecznik mogę wsadzic do jednego z tych 3 gniazd? 25A? Czy musze zapytac o to zapytac w zakladzie energetycznym? Caly czas mam na mysli te bezpieczniki przy liczniku, a nie te glowne przed nim.

Oraz jak sumuje się natezenie pradu z obwodu trójfazowego jeżeli mam wkrecone korki 20A, 16A i 10A? Jezeli podepne spawarke 3f np. Bester 225, gdzie dla cyklu pracy 60% wymagany jest bezpiecznik 25A to jakie wtedy bedzie natezenie w tym obwodzie?

I skoro 220/380 podpięte jest pod ten 3f, to znaczy, ze teoretycznie powinno dac sie spawac inwerterem o ile jest odpowiedni przekroj zył z przewodu siłowego?

Troche masło maslane, ale przy okazji dowiem sie czegos na temat instalacji o ile ktos bedzie chetny wyjasnic. Przynajmniej wiem, ze nie bede musial grzebac w przedlicznikowych o ile jakims cudem by sie nie przepalily. Z tego co wiem topikowe przed licznikiem rzadko ulegaja przepaleniu?

I te bezpieczniki mają charakterystyke "B"? Co to moze oznaczac na takich starych topikach?


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 344
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Inwerter a stara instalacja elektryczna

#46

Post napisał: dudziak4 » 09 paź 2019, 16:03

Boże człowieku absolutnie nie rób nic sam przy prądzie nie masz o tym zielonego pojęcia jak można ci cokolwiek wytłumaczyć jak nie wiesz jaka jest różnica pomiędzy napięciem i natężeniem. Pisząc takie bzdury jak powyżej możesz jedynie sobie krzywdę zrobić, nie piszę tego żeby cię w jakikolwiek sposób obrażać tylko martwię się że ci się może krzywda stać.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1353
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Inwerter a stara instalacja elektryczna

#47

Post napisał: rdarek » 09 paź 2019, 18:00

dudziak4 pisze:
09 paź 2019, 16:03
Boże człowieku absolutnie nie rób nic sam przy prądzie nie masz o tym zielonego pojęcia jak można ci cokolwiek wytłumaczyć jak nie wiesz jaka jest różnica pomiędzy napięciem i natężeniem. Pisząc takie bzdury jak powyżej możesz jedynie sobie krzywdę zrobić, nie piszę tego żeby cię w jakikolwiek sposób obrażać tylko martwię się że ci się może krzywda stać.
Muszę koledze przyznać rację lepiej poszukać kogoś kto zna się na prądzie.
zyx5050 pisze:
09 paź 2019, 15:28
Teraz juz wiem dlaczego są dwa bezpieczniki - jeden na parter, drugi na drugie piętro, a pozostałe 3 są do zasilania 220/380V. Tyle, że na każdej główce bezpiecznika jest oznaczenie 500V 25A, a wkładki mają w tych trzech gniazdach mają napięcie 20A, 16A i 10A. I czy moglbym wsadzic wkladke 25A? Oczywiscie za licznikiem o ile przedlicznikowe na to pozwalają.
Na oprawce bezpiecznika jest oznaczenie do jakich MAX prądów i napięć jest przeznaczona główka (oprawka)
o ile pisałeś o tym:
Obrazek
zyx5050 pisze:
09 paź 2019, 15:28
I czy moglbym wsadzic wkladke 25A? Oczywiscie za licznikiem o ile przedlicznikowe na to pozwalają.
Zależy to od tego jaki masz przydział mocy a zatem jaki masz bezpiecznik przedlicznikowy.
Przeczytaj wcześniejsze wpisy IMPULS@ #43 i mój #44 jak ich nie rozumiesz to patrz jak na wstępie ;) bo szkoda zdrowia chyba że lubisz elektrowstrząsy pożary i inne atrakcje :mrgreen:
Dawno temu robiłem przez chwilę za wkładkę topikową i uwierz nie należy to do przyjemności :mrgreen:
I nikt nie weźmie odpowiedzialności za twoje poczynania jeśli się coś stanie.


Autor tematu
zyx5050
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 35
Rejestracja: 27 lip 2019, 12:24

Re: Inwerter a stara instalacja elektryczna

#48

Post napisał: zyx5050 » 09 paź 2019, 19:53

dudziak4 pisze:
09 paź 2019, 16:03
Boże człowieku absolutnie nie rób nic sam przy prądzie nie masz o tym zielonego pojęcia jak można ci cokolwiek wytłumaczyć jak nie wiesz jaka jest różnica pomiędzy napięciem i natężeniem. Pisząc takie bzdury jak powyżej możesz jedynie sobie krzywdę zrobić, nie piszę tego żeby cię w jakikolwiek sposób obrażać tylko martwię się że ci się może krzywda stać.
Az tak glupi raczej nie jestem, zeby grzebac przy tym samemu. Po prostu chcialem wiedziec, co znaczy to np. 10(40)A.

I tak, chodziło mi o oprawkę bezpiecznika (główkę).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”