Imak szybkowymienny

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 6354
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Imak szybkowymienny

#91

Post napisał: IMPULS3 » 28 sty 2021, 10:51

kamar pisze:Dlatego imaki szybkozmienne zakłada ten kto ich potrzebuje i mu przyśpieszą pracę.

A ja założyłem bo nie miałem innego nadającego się. Oczywiście żarcik. :)
Ale tak się zastanawiam jak ktoś kto toczy 12 lat nie rozumie że im dokładniejsza maszyna i jej podzespoły tym szybsza i wygodniejsza praca?
Czy przypadkiem Walcu23 to nie jakiś StrikeXP? :)




kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 14563
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Imak szybkowymienny

#92

Post napisał: kamar » 28 sty 2021, 11:21

O, znalazłem zdjęcia z wycinania multi. Chciałbym takie zobaczyć po plazmie czy gazie :)

Obrazek Obrazek
:)


Autor tematu
czeski02
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 10
Posty: 29
Rejestracja: 29 sty 2018, 15:48

Re: Imak szybkowymienny

#93

Post napisał: czeski02 » 30 sty 2021, 07:46

Panowiem moderatorzy bardzo ładnie wyczyscili temat :) szacuneczek naprawde :) wszystkich niewygodnych postow...brak :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 5440
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Imak szybkowymienny

#94

Post napisał: tuxcnc » 30 sty 2021, 10:32

czeski02 pisze:
30 sty 2021, 07:46
wszystkich niewygodnych postow...brak :)
A możesz wytłumaczyć co to jest niewygodny post ?


Autor tematu
czeski02
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 10
Posty: 29
Rejestracja: 29 sty 2018, 15:48

Re: Imak szybkowymienny

#95

Post napisał: czeski02 » 30 sty 2021, 18:36

przeciez ty wszystko wiesz :)

moglbym wytlumaczyc ale to chyba nie ma sensu b oznow bedzie kolejnych 8 stron o tym co to nie wygodne posty a nie o moim gównianymn imaku :)


szopenn
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 19
Posty: 972
Rejestracja: 21 gru 2015, 11:22
Lokalizacja: Lublin

Re: Imak szybkowymienny

#96

Post napisał: szopenn » 01 lut 2021, 15:48

te posty które szukasz zostały wydzielone:
glupoty-t110125.html

pozostaje podziękować adminowi, że oczyścił CI wątek aby temat mógł się znowu skupić na swoim imaku.

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1088
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Imak szybkowymienny

#97

Post napisał: senio » 25 lis 2021, 10:12

kamar pisze:
28 sty 2021, 10:45
Dlatego imaki szybkozmienne zakłada ten kto ich potrzebuje i mu przyśpieszą pracę.
Wleciał do SUI40 :) Teraz fajna robota :)


Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 10289
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Imak szybkowymienny

#98

Post napisał: RomanJ4 » 25 lis 2021, 13:39

I przyspieszają, kto ma, ten wie dlaczego... :wink: (mam na myśli konwencjonalne tokarki oczywiście)
A poza tym w takim imaku można nieraz zamocować coś czego się nie da w zwykłym (np ze względu na brak możliwości regulacji wysokości do osi)... I na pewno szybciej zmienić kostkę z już zamocowanym nożem i ustaloną jego wysokością do osi, niż ustawiać ten nóż na nowo do klasycznego imaka.. Fakt, trzeba mieć wiele kostek...
pozdrawiam,
Roman


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 6354
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Imak szybkowymienny

#99

Post napisał: IMPULS3 » 25 lis 2021, 15:25

RomanJ4 pisze: I na pewno szybciej zmienić kostkę z już zamocowanym nożem i ustaloną jego wysokością do osi, niż ustawiać ten nóż na nowo do klasycznego imaka..

Szybciej, ale za to się płaci. :) ja w konwencjonalnej tokarce póki co nie zmieniam imaka, zostaje oryginalny obrotowy a noże do niego odkładam razem z podkładkami więc nie jest to aż tak mocno uciążliwe.


bear
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 934
Rejestracja: 15 gru 2014, 23:03
Lokalizacja: Łódź

Re: Imak szybkowymienny

#100

Post napisał: bear » 25 lis 2021, 16:09

IMPULS3 pisze:
25 lis 2021, 15:25
RomanJ4 pisze: I na pewno szybciej zmienić kostkę z już zamocowanym nożem i ustaloną jego wysokością do osi, niż ustawiać ten nóż na nowo do klasycznego imaka..

Szybciej, ale za to się płaci. :) ja w konwencjonalnej tokarce póki co nie zmieniam imaka, zostaje oryginalny obrotowy a noże do niego odkładam razem z podkładkami więc nie jest to aż tak mocno uciążliwe.
Ja jak założe 4 noże w klasyczny to robię nimi większość robót, nie ma co ukrywać że wymienne są wygodniejsze w montazu czy wymianie. Podstawowe noże mam tak już obmacane że wiem do którego założyć jaka podkładkę a ewentualne pieniądze przeznaczone na imaki lepiej wydać na coś bardziej pozytecznego ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”