HAAS ST10 program

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
Cinek84
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 70
Rejestracja: 08 paź 2009, 20:22
Lokalizacja: Dublin

HAAS ST10 program

#1

Post napisał: Cinek84 » 29 kwie 2022, 07:56

Witam,

Mam bardzo prosty program, wywołuje najpierw narzędzie zgrubne, potem jakieś wiertło, potem na gotowo, potem gwint zew. I na końcu jest nieszczęsny obcinak który ma proste zadanie, wypozycjonowac się na z-24 i obciąć detal. Maszyna robi jakieś cuda wianki, jedzie na z-24 ale zamiast zejsc na x6 próbuje jechać na jakieś x15, z-16 I dopiero na x6. Dzieje się jak puszczam tak caly program lub zatrzymując na m01. Jak puszcze narzędzie od nowa od samego narzedzia zrobi jak w programie. Czy ktoś ma jakieś pomysły? Obrazek

Dodane 3 minuty 22 sekundy:
Obrazek


Have a little faith in yourself.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7494
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: HAAS ST10 program

#2

Post napisał: WZÓR » 29 kwie 2022, 10:22

Cinek84 pisze:
29 kwie 2022, 07:56
Witam,

Mam bardzo prosty program, wywołuje najpierw narzędzie zgrubne, potem jakieś wiertło, potem na gotowo, potem gwint zew. I na końcu jest nieszczęsny obcinak który ma proste zadanie, wypozycjonowac się na z-24 i obciąć detal. Maszyna robi jakieś cuda wianki, jedzie na z-24 ale zamiast zejsc na x6 próbuje jechać na jakieś x15, z-16 I dopiero na x6. Dzieje się jak puszczam tak caly program lub zatrzymując na m01. Jak puszcze narzędzie od nowa od samego narzedzia zrobi jak w programie. Czy ktoś ma jakieś pomysły? Obrazek
.....
Na pulpicie zaznaczyłeś pozycję ; dist to go ( dystans do przebycia) , a nie pozycję od bazy (np.) G54

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Autor tematu
Cinek84
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 70
Rejestracja: 08 paź 2009, 20:22
Lokalizacja: Dublin

Re: HAAS ST10 program

#3

Post napisał: Cinek84 » 29 kwie 2022, 12:10

Zaznaczyłem dystans to go bo kolejnym krokiem jaki maszyna powinna wykonać jest zjazd na x6 a ona mi jedzie w x i z na jakąś dziwna pozycję?
Have a little faith in yourself.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”