Gotujemy smacznie i prosto

smacznego

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31
Posty: 4419
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#81

Post napisał: strikexp » 15 paź 2020, 20:33

Biedra to bierze całe Tiry dziennie, z małymi firmami mięsnymi to wcale nie gada bo w dzień sprzedaje ich miesięczną produkcję.
Dobre wędliny robią duże i małe zakłady, tylko dużym trudniej to sprzedać w zadowalającej ilości, więc rzadziej się w to bawią. No ale spróbujcie tej "Tarczyński Szynka z kotła" to zobaczycie czy słabo przyprawiona albo wodą napchana :D Dobra jest też w Lidlu od Pikok chyba, no ale ja do Lidla nie mam sensownego dojazdu. Szczególnie teraz w maseczce nie mam ochoty jechać przez pół miasta. Choć jak teraz patrzę to widzę że da się na piechotę przejść, choć też spory kawałek i jedynie małe zakupy bym tak dotachał :P

Co do przekrętów w branży mięsnej to lepiej nie zaczynać nawet tematu ;)



Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4693
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Gotujemy smacznie i prosto - golonka

#82

Post napisał: pitsa » 21 paź 2020, 21:22

Golonka jest pyszna i potrzebne są tylko trzy składniki.
Mam na nią dwa przepisy:

1. samochód + autostrada + bar taurus.

2. golonka + woda + przyprawy.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ


rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2135
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Gotujemy smacznie i prosto - golonka

#83

Post napisał: rdarek » 21 paź 2020, 21:54

pitsa pisze:
21 paź 2020, 21:22
Golonka jest pyszna
Osobiście nie szaleję za golonką ale ....
pitsa pisze:
21 paź 2020, 21:22
... potrzebne są tylko trzy składniki.
2. golonka + woda + przyprawy.
Oj zgodnie z przepisami (zależy od produktu) część przypraw należy podać w składzie jako oddzielne składniki i tu robi się problem bo możesz w trzech składnikach się nie zmieścić :wink: :mrgreen:


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 6105
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto - golonka

#84

Post napisał: oprawcafotografii » 22 paź 2020, 07:48

pitsa pisze:
21 paź 2020, 21:22
Golonka jest pyszna i potrzebne są tylko trzy składniki.
Mam na nią dwa przepisy:
1. samochód + autostrada + bar taurus.
Naprawdę smakuje Ci z Taurusa? Moim zdaniem jest kiepska co najwyżej.
Poza tym koszmarnie droga...

To akurat jedno z najtańszych mięs, w dodatku proste do zrobienia tylko cierpliwości
trzeba, nic nerwowo :) Ja robię minn na kapuście:
- kapustę kiszoną lekko przepłukać, żeby cześć kwasu oddała, ułożyć w brytfannie,
- na to umytą i ogoloną goloneczkę lub dwie :),
- do kapusty można sypnąć garsć grzybów suszonych, mogą być gorszej jakości,
nawet jakieś wytrzepy z torebki ;)

Golonke popieprzyć, posolić etc - przyprawy to przyprawy, a nie składniki! ;)

Do piekarnika, początkowo można dać ze 160stC, potem gdy sok w kapuście zacznie delikatnie
bulgotać można zmniejszyć. Jak będzie płynu ubywać to dolać bulionu czy to grzybowego,
czy warzywnego.... Cierpliwie czekać :) Po 2 godzinach można golonkę obrócić na drugi boczek ;)
I tak powoli, nie nerwowo trzymać w piekarniku aż goloneczka będzie odchodzić od kości z kawałek
mięsa rozpływać się w ustach. Na koniec można podnieść temperaturę albo załączyć górny
opiekacz, żeby podpiec skórkę. Jak ktoś wciągnie taką golonkę to nigdy do Taurusa nie wróci :)

Dokładnie w ten sam sposób robiłem inne mięsa - kawał boczku, karkówki czy nawet 10szt kiełbasek
uduszonych na kapuścue zyskują inny wymiar :) A najlepsza z tego wszystkiego jest kapusta :)

q
Ostatnio zmieniony 22 paź 2020, 08:03 przez oprawcafotografii, łącznie zmieniany 1 raz.
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1341
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#85

Post napisał: piromarek » 22 paź 2020, 07:54

Kolega chyba wstał głodny :-)

nie od rana proszę takie kuszenie ! :wink:

Po moich płatkach owsianych, które właśnie wdusiłem w siebie, taka nieprzyzwoita wizja :mrgreen:


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 6105
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#86

Post napisał: oprawcafotografii » 22 paź 2020, 08:04

Odpowiedni moment, żeby iść kupić składniki - będziesz miał na kolację :)


q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4693
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#87

Post napisał: pitsa » 22 paź 2020, 08:59

oprawcafotografii pisze:Naprawdę smakuje Ci z Taurusa?

Kwestia wyboru spośród dostępnego na trasie "jadła z MOPa".
Teraz w trzydniowym zestawie podróżnym miałem suchary, suszonki, kabanosy, chleb, musztardę i ser do tego trochę owoców i woda. Jedynym urozmaiceniem były placki z dyni:
dynia starta na tarce, mąka + jajka - też trzy składniki + przyprawy i jakiś "nośnik smażalniczy". :-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 6105
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#88

Post napisał: oprawcafotografii » 22 paź 2020, 19:01

Podobne placki robię z cukinii, czyli też w zasadzie dyni ;)
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31
Posty: 4419
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#89

Post napisał: strikexp » 22 paź 2020, 19:08

Ja tam z cukini to jem leczo :P


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 6105
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#90

Post napisał: oprawcafotografii » 22 paź 2020, 20:07

Też. Ten rok jest w ogóle dziwny. Wsadziłem sadzonki dyni i cukinii początkiem maja - niestety gdy
przyszły mrozy wymroziło wszystko równo ziemią. Wsadziłem ponownie nasionka prosto w ziemię -
rosną do tej pory :) Ciekawe do kiedy będę zbierał :)

Baj de łej - polecam odmianę cukinii "POLKA". Żółta. Mała - taka do 5cm średnicy i 30cm ;)
smakuje jak ogóras, albo lepiej. Można wciągać w plasterkach na kanapkach....

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”