Gotujemy smacznie i prosto
smacznego
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 31
- Posty: 4419
- Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Biedra to bierze całe Tiry dziennie, z małymi firmami mięsnymi to wcale nie gada bo w dzień sprzedaje ich miesięczną produkcję.
Dobre wędliny robią duże i małe zakłady, tylko dużym trudniej to sprzedać w zadowalającej ilości, więc rzadziej się w to bawią. No ale spróbujcie tej "Tarczyński Szynka z kotła" to zobaczycie czy słabo przyprawiona albo wodą napchana Dobra jest też w Lidlu od Pikok chyba, no ale ja do Lidla nie mam sensownego dojazdu. Szczególnie teraz w maseczce nie mam ochoty jechać przez pół miasta. Choć jak teraz patrzę to widzę że da się na piechotę przejść, choć też spory kawałek i jedynie małe zakupy bym tak dotachał
Co do przekrętów w branży mięsnej to lepiej nie zaczynać nawet tematu
Dobre wędliny robią duże i małe zakłady, tylko dużym trudniej to sprzedać w zadowalającej ilości, więc rzadziej się w to bawią. No ale spróbujcie tej "Tarczyński Szynka z kotła" to zobaczycie czy słabo przyprawiona albo wodą napchana Dobra jest też w Lidlu od Pikok chyba, no ale ja do Lidla nie mam sensownego dojazdu. Szczególnie teraz w maseczce nie mam ochoty jechać przez pół miasta. Choć jak teraz patrzę to widzę że da się na piechotę przejść, choć też spory kawałek i jedynie małe zakupy bym tak dotachał
Co do przekrętów w branży mięsnej to lepiej nie zaczynać nawet tematu
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Posty: 4693
- Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
- Lokalizacja: PL,OP
Re: Gotujemy smacznie i prosto - golonka
Golonka jest pyszna i potrzebne są tylko trzy składniki.
Mam na nią dwa przepisy:
1. samochód + autostrada + bar taurus.
2. golonka + woda + przyprawy.
Mam na nią dwa przepisy:
1. samochód + autostrada + bar taurus.
2. golonka + woda + przyprawy.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Posty: 2135
- Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
- Lokalizacja: 3miasto
Re: Gotujemy smacznie i prosto - golonka
Osobiście nie szaleję za golonką ale ....
Oj zgodnie z przepisami (zależy od produktu) część przypraw należy podać w składzie jako oddzielne składniki i tu robi się problem bo możesz w trzech składnikach się nie zmieścić
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Posty: 6105
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
- Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka
Re: Gotujemy smacznie i prosto - golonka
Naprawdę smakuje Ci z Taurusa? Moim zdaniem jest kiepska co najwyżej.pitsa pisze: ↑21 paź 2020, 21:22Golonka jest pyszna i potrzebne są tylko trzy składniki.
Mam na nią dwa przepisy:
1. samochód + autostrada + bar taurus.
Poza tym koszmarnie droga...
To akurat jedno z najtańszych mięs, w dodatku proste do zrobienia tylko cierpliwości
trzeba, nic nerwowo Ja robię minn na kapuście:
- kapustę kiszoną lekko przepłukać, żeby cześć kwasu oddała, ułożyć w brytfannie,
- na to umytą i ogoloną goloneczkę lub dwie ,
- do kapusty można sypnąć garsć grzybów suszonych, mogą być gorszej jakości,
nawet jakieś wytrzepy z torebki
Golonke popieprzyć, posolić etc - przyprawy to przyprawy, a nie składniki!
Do piekarnika, początkowo można dać ze 160stC, potem gdy sok w kapuście zacznie delikatnie
bulgotać można zmniejszyć. Jak będzie płynu ubywać to dolać bulionu czy to grzybowego,
czy warzywnego.... Cierpliwie czekać Po 2 godzinach można golonkę obrócić na drugi boczek
I tak powoli, nie nerwowo trzymać w piekarniku aż goloneczka będzie odchodzić od kości z kawałek
mięsa rozpływać się w ustach. Na koniec można podnieść temperaturę albo załączyć górny
opiekacz, żeby podpiec skórkę. Jak ktoś wciągnie taką golonkę to nigdy do Taurusa nie wróci
Dokładnie w ten sam sposób robiłem inne mięsa - kawał boczku, karkówki czy nawet 10szt kiełbasek
uduszonych na kapuścue zyskują inny wymiar A najlepsza z tego wszystkiego jest kapusta
q
Ostatnio zmieniony 22 paź 2020, 08:03 przez oprawcafotografii, łącznie zmieniany 1 raz.
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Posty: 1341
- Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
- Lokalizacja: Chodzież
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Kolega chyba wstał głodny
nie od rana proszę takie kuszenie !
Po moich płatkach owsianych, które właśnie wdusiłem w siebie, taka nieprzyzwoita wizja
nie od rana proszę takie kuszenie !
Po moich płatkach owsianych, które właśnie wdusiłem w siebie, taka nieprzyzwoita wizja
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Posty: 6105
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
- Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Odpowiedni moment, żeby iść kupić składniki - będziesz miał na kolację
q
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Posty: 4693
- Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
- Lokalizacja: PL,OP
Re: Gotujemy smacznie i prosto
oprawcafotografii pisze:Naprawdę smakuje Ci z Taurusa?
Kwestia wyboru spośród dostępnego na trasie "jadła z MOPa".
Teraz w trzydniowym zestawie podróżnym miałem suchary, suszonki, kabanosy, chleb, musztardę i ser do tego trochę owoców i woda. Jedynym urozmaiceniem były placki z dyni:
dynia starta na tarce, mąka + jajka - też trzy składniki + przyprawy i jakiś "nośnik smażalniczy".
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Posty: 6105
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
- Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Podobne placki robię z cukinii, czyli też w zasadzie dyni
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Posty: 6105
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
- Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Też. Ten rok jest w ogóle dziwny. Wsadziłem sadzonki dyni i cukinii początkiem maja - niestety gdy
przyszły mrozy wymroziło wszystko równo ziemią. Wsadziłem ponownie nasionka prosto w ziemię -
rosną do tej pory Ciekawe do kiedy będę zbierał
Baj de łej - polecam odmianę cukinii "POLKA". Żółta. Mała - taka do 5cm średnicy i 30cm
smakuje jak ogóras, albo lepiej. Można wciągać w plasterkach na kanapkach....
q
przyszły mrozy wymroziło wszystko równo ziemią. Wsadziłem ponownie nasionka prosto w ziemię -
rosną do tej pory Ciekawe do kiedy będę zbierał
Baj de łej - polecam odmianę cukinii "POLKA". Żółta. Mała - taka do 5cm średnicy i 30cm
smakuje jak ogóras, albo lepiej. Można wciągać w plasterkach na kanapkach....
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”