Gotujemy smacznie i prosto

smacznego

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31
Posty: 4419
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#21

Post napisał: strikexp » 15 mar 2020, 01:21

Te sosy to oni chyba robią na bazie kisielu pomidorowego lub paprykowego. Tzn bierzesz pastę z jednego z warzyw, dodajesz wodę i mąkę a potem gotujesz aż będzie kleiste jak kisiel.
Więc nie trzeba kupować sosu za 6 zł skoro można zrobić samemu za 1-2zł zależnie czy od razu z jakimiś przyprawami.



Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15
Posty: 1058
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#22

Post napisał: kwarc » 13 kwie 2020, 18:35

strikexp pisze:
15 mar 2020, 01:21
Te sosy to oni chyba robią na bazie kisielu pomidorowego lub paprykowego. Tzn bierzesz pastę z jednego z warzyw, dodajesz wodę i mąkę a potem gotujesz aż będzie kleiste jak kisiel.
Więc nie trzeba kupować sosu za 6 zł skoro można zrobić samemu za 1-2zł zależnie czy od razu z jakimiś przyprawami.
Wiesz co niemam pojecia jak ONI robią sosy ....
Napisałem aby jako baze dobrać sos który odpowiada osobie ,np. tobie i tak talej .....Bo to upraszcza cały
proces .Ja tak robie i tak to opisałem.Sprawdz ,przekonaj sie co do mojego przepisu.
-------------------------------------------------
Jak zrobić przepis na sos calkowicie zrobiony samodzielnie narazie nie wiem ,moze wiem ale nie sprawdzałem tego.
Opisałem to co sprawdzilem wielokrotnie i polecam bo bedzie super ,smacznie ,ostro i aromatycznie.
Podstawa to dobrac sos na baze reszta jest prosta.Nikt sie nie zawiedzie.
Raz to zrobi i juz zawsze bedzie miał taki sos ........

Dodane 4 minuty 31 sekundy:
++++++++++++++++
ps sosy te daleko wschodnie nie powstaja na bazie kisielu pomidorowego ....:)
Sa to sosy na bazie cukru ,wody,Papryk Różnych,octu ,czosnku ....jako zageszczacz moze byc użyta skrobia ......i soli .......
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31
Posty: 4419
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#23

Post napisał: strikexp » 13 kwie 2020, 20:17

Zerknij sobie w necie przepis na sos do sajgonek. Właśni taki kisiel. Dodasz więcej papryki to będzie piekło w gębie ;)

Na święta robiłem rosół, co prawda na kupnej piersi z kurczaka. Ale ja nie jem innych części, a siedząc w izolacji nie mam dostępu do lepszych kurczaczków niż tuczonych na fermie.
Po ugotowaniu tego rosołu wyciąga się kurczaka i posypuje przyprawą Knorr "do mięs", taką czerwoną z papryką i obtacza w mące. Piersi to akurat pociąłem żeby lepiej smakiem przeszły, ale udka czy podudzia to w całości.
Jak to postoi z pół godziny, smalec na dużą patelnię i obsmażyć mocno aż mąka się lekko przypali. A potem śmietana, trochę rosołku i powstaje za***isty sosik.
Żrę to ze zwykłym polskim makaronem, najlepiej jajecznym. Dupę urywa jak dla mnie ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15
Posty: 1058
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#24

Post napisał: kwarc » 13 kwie 2020, 23:49

strikexp pisze:
13 kwie 2020, 20:17
Zerknij sobie w necie przepis na sos do sajgonek. Właśni taki kisiel. Dodasz więcej papryki to będzie piekło w gębie ;)

Na święta robiłem rosół, co prawda na kupnej piersi z kurczaka. Ale ja nie jem innych części, a siedząc w izolacji nie mam dostępu do lepszych kurczaczków niż tuczonych na fermie.
Po ugotowaniu tego rosołu wyciąga się kurczaka i posypuje przyprawą Knorr "do mięs", taką czerwoną z papryką i obtacza w mące. Piersi to akurat pociąłem żeby lepiej smakiem przeszły, ale udka czy podudzia to w całości.
Jak to postoi z pół godziny, smalec na dużą patelnię i obsmażyć mocno aż mąka się lekko przypali. A potem śmietana, trochę rosołku i powstaje za***isty sosik.
Żrę to ze zwykłym polskim makaronem, najlepiej jajecznym. Dupę urywa jak dla mnie ;)
dobra mój przyjacielu ale to co zapodales to jak przyzadzic kurczaka a nie przepis na sos .
wez sie troche ogarnij .ale milo mi ze jestes tu.

Dodane 2 minuty 28 sekundy:
dam ci muze ....na pokrzepienie ....

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15
Posty: 1058
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#25

Post napisał: kwarc » 20 kwie 2020, 17:37

===============================
ostatnio robiłem gulasz drobiowy .W sosie pomidorowym.Potrzebna spora glęboka patelnia .
Duża pierś z kurczaka pokrojona na plastry 5mm podsmażona na oleju i odłożona , potem na patelnie trafia dwie cebule poszadkowane i lekko podsmażone , potem wlewamy na patelnie 0,5litra wody , wrzucamy spowrotem to miesko wcześniej podsmażane ,sypiemy sól i pieprz i pichcimy dolewając wody przez godzine .Ilość wody trzeba utrzymywać na takim poziomie aby całość nie przypalała sie .Po przynajmniej godzinie na patelnie wlewamy sos pomidorowy z kartonu , dolewamy wody i pichcimy to 10 minut po czym sprawdzamy smak i dprawiamy pieprzem i sola i cukrem,po 5 minutach sprawdzamy smak i korygujemy smak :) czym ? sola ,pieprzem i cukrem...potem po godzinie wsypujemy całą paczke warzyw z mrozonki takiej co nam pasuje .....pichcimy utrzymując poziom wody ,dolewając.....z 30 minut ,sprawdzamy smak , doprawiamy i gotowe ......
Porcja wielka .dla wielkiego chłopa na trzy dni .
Smak -może być zaskakująco dobry .Wartości odżywcze-wysokie . Czas wykonania -2do 3 godzin .Koszty -średnie .Porcja -wielka ,dla jednej osoby na kilka dni.Przechowywanie -w lodówce do 4 dni.
Jest to prosty przepis,taki najprostrzy ,są inne bogatrze w smaku ale niestety gulasze to nie jest to co szybko sie robi .Ale warto sie tego nauczyć ,na dobrą kolacje można wyrwać niezłą du** :)

Dodane 30 minuty 10 sekundy:
czyli Dziewczyne .

Dodane 3 minuty 1 sekunda:
niewiem jak to działa ale działa ,kobieta zaproszona na kolacje jeśli widzi że facet dla niej gotuje mieknie ,zaczyna patrzeć na tego faceta inaczej .

Dodane 1 minuta 14 sekundy:
Tak wiec gotujmy,pichcijmy .....:)

Dodane 2 minuty 50 sekundy:
PS ,nie tylko CNC czy elektroniką żyjemy :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15
Posty: 1058
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#26

Post napisał: kwarc » 22 kwie 2020, 20:44

=====================
ten ostatnio opisany tu przepis na gulasz wyszedł bardzo fajnie i znikł błyskawicznie .
Dziś biore sie za jego wersje bardziej rozbudowaną .
Czyli Gulasz z piersi kurczaka w sosie pomidorowym wersja druga .
Będzie to porcja wielka ,dla pjedyńczego człowieka na kilka dni ,wiadomo żależnie od apetytu ,można też część zamrozić .
Składniki :
1- cała duża pierś z kurczaka .0,7kg
2- Paczka mielonego miesa wieprzowego 0,5kg
3- kawałek dobrej jakości kiełbasy 0,3kg
4- dwie średniej wielkości cebule
5- paczka mrożonych warzyw ,sklad u mnie ,papryka ,fasola szparagowa ,groszek,marchew, kalafior ....
ale jakie kto lubi ...
6- 50 ml oleju rzepakowego .
7 -przyprawy ,pieprz czarny mielony dobrej jakości , sól, Mieszanka ziołowa .Można dodać co kto lubi jeśli chodzi o zioła .
8 - Łyżka stołowa mąki przennej i łyżka czubata stołowa bułki tartej .
9 - sos pomidorowy z kartonu ,0,5-0,8L .
=========================================================

Dodane 5 minuty 19 sekundy:
naczynia :
1 - patelnia średniej wielkości
2- garnek o dość szerokim dnie 3-4 litrowy .
3- talerze czy misy z dwie sztuki.
==================================

Dodane 1 minuta 35 sekundy:
===================
oczywiście mrożone warzywa lepiej zastąpić świeżymi ale to oczywiste ,ja miałem mrożone .
===========================================================

Dodane 4 minuty 36 sekundy:
Czas wykonania potrawy- od 2 do 4 godzin .Tu niestety to nieda sie w 30 minut .Można skracać czas ale to sie odbije na smaku .
Czas pracy około -30-40 minut reszta to gotowanie ....

Dodane 18 minuty 28 sekundy:
czynności:
1- kroimy pierś z kurczaka wzdłóż w pasy 1,5cm a potem w poprzeg 1cm .Lekko solimy .
2- Smażymy porcjami Pierś z kurczaka na patelni do lekiego zrumienienia ,lekkiego.
Na patelnie dajemy całe 50ml oleju .Odkładamy podsmażone miesko do głownego garnka .
3 -wyrabiamy z miesa mielonego + mąka + buła tarta + przyprawy mase ,Robimy z niej płaskie kotleciki takie max 1,5cm grubości i smażymy na patelni .Po zarumienieniu odkładamy na talerz do przestygniecia .
Jak przestygną kroimy je na kawaleczki 0,5cm łyżką i dodajemy do głównego garnka .
4 -kroimy 2 cebule w kostke dość drobną i smarzymy na patelni w niewysokiej temp. po 5 min dodajemy pokrojoną w plastry kiełbaske ,całość smażymy delikatnie aŻ cebulka lekko sie zeszkli .Dolewamy szklanke wody na patelnie ,mieszamy i całość wlewamy do głównego garnka . Na tym kończy sie etap smażenie .
Całość smażenia wykonuje sie na tej samej patelni w tym samym oleju ,nie wolno niczego przypalić .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
etap 2 -gotowanie .
1 - do garnka z produktami nalewamy litr wody i delikatnie gotujemy z godzine :)można krócej ale ....warto aby smaki sie wymieszały
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodane 7 minuty 35 sekundy:
Po 20 minutach gotowania dodajemy płaską małą łyżeczke pieprzu ,Pełną małą łyżeczke cukru i solimy ale tu ważne ,solimy wstępnie ,nie na gotowo .....dosolenie na gotowo bedzie na samym koncu .
Oczywi

Dodane 13 minuty 54 sekundy:
Oczywiście uzupełniamy odparowaną wode .
Po godzinie gotowania dodajemy sos pomidorowy i uzupełniamy wodą do odpowiedniej konsystencji ,na tym etapie całość nie powinna być zbyt gesta .
gotujemy teraz z 30-40 minut .
dodajemy teraz zioła i po 5 minutach sprawdzamy smak i ewentualnie uzupełniamy przyprawami i ziołami .
Teraz dodajemy wcześniej rozmrożone warzywa ,uzupełniamy wode tak aby otrzymać gestość jaką chcemy i gotujemy delikatnie 30 minut .
na koniec kotrolujemy smak i dosalamy teraz jeśli trzeba .
================================================
Kilka uwag ,moze to wiecie ale nie szkodzi napisać , Pieprz można dawać już na samym początku ale inne zioła nie mogą być długo gotowane ,trzeba je dać na ostatnie max 15 minut gotowania .
Solenie zawsze warto rozbić na dwa etapy ,wstępne i końcowe ,uniknie sie w ten sposób zepsucia potrawy .
Na etapie smażenia nie wolno niczego przypalić .a podczas gotowania nawet delikatnego całość trzeba mieszać co 5 minut .
-------------------
ta potrawa smakuje najlepiej przetrzymana przez noc w lodowce ,smaki sie wzajemnie równoważą i przenikają .
=====================================================

Dodane 18 minuty 21 sekundy:
W przepisie Ja nie daje ziela angielskiego ani Liscia laurowego ale jesli ktoś to lubi może dać, trzeba to dac na początku gotowania te przyprawy mogą być długo gotowane.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31
Posty: 4419
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#27

Post napisał: strikexp » 23 kwie 2020, 11:05

Kurczak z warzywami w ziołach prowansalskich:

- pierś z kurczaka
- mrożone warzywa na patelnię z ziemniakami z biedronki (marchew, brokuł, cebula, papryka, kukurydza, fasolka szparagowa)
- papryka
- mrożone frytki
- olej
- zioła prowansalskie

Danie dobre na obecną chwilę ponieważ wszystkie składniki mogą leżeć miesiącami w zamrażarce.
Pokrojonego w małe kawałki kurczaka smażę na oleju w wielkiej patelni lub garnku. Dodaję jeszcze zamrożone warzywa, frytki i paprykę według uznania. Można dolać trochę wody aby gotowało się na parze, ale czasami osadza się szron na warzywach a pod koniec powinno być minimum sosu.
Posypuję całość obficie ziołami prowansalskimi i trochę solą aby warzywa ją wciągnęły.
Mam problem z wyczuciem kiedy warzywa są gotowe. Trzeba delikatnie mieszać aby równo się gotowały. Marchew i ziemniaki powinny być miękkie. Wtedy pod sam koniec solimy dodatkowo, to daje smak całości. Lepiej dosolić na talerzu niż przesolić. Ale z racji że to danie o delikatnym smaku słoność jest kluczowa.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15
Posty: 1058
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#28

Post napisał: kwarc » 24 kwie 2020, 23:16

strikexp pisze:
23 kwie 2020, 11:05
Kurczak z warzywami w ziołach prowansalskich:

- pierś z kurczaka
- mrożone warzywa na patelnię z ziemniakami z biedronki (marchew, brokuł, cebula, papryka, kukurydza, fasolka szparagowa)
- papryka
- mrożone frytki
- olej
- zioła prowansalskie

Danie dobre na obecną chwilę ponieważ wszystkie składniki mogą leżeć miesiącami w zamrażarce.
Pokrojonego w małe kawałki kurczaka smażę na oleju w wielkiej patelni lub garnku. Dodaję jeszcze zamrożone warzywa, frytki i paprykę według uznania. Można dolać trochę wody aby gotowało się na parze, ale czasami osadza się szron na warzywach a pod koniec powinno być minimum sosu.
Posypuję całość obficie ziołami prowansalskimi i trochę solą aby warzywa ją wciągnęły.
Mam problem z wyczuciem kiedy warzywa są gotowe. Trzeba delikatnie mieszać aby równo się gotowały. Marchew i ziemniaki powinny być miękkie. Wtedy pod sam koniec solimy dodatkowo, to daje smak całości. Lepiej dosolić na talerzu niż przesolić. Ale z racji że to danie o delikatnym smaku słoność jest kluczowa.
no mi fajnie ,cos na szybko ....

Dodane 2 minuty 44 sekundy:
=========================
zglodnialem i chce zwyklych frytek ,
i robie ,przepisu nie daje bo kazdy wie jak zrobic :) olej i pokrojone ziemniaki .
================================

Dodane 1 minuta 40 sekundy:
aa zrobie frytki troszke inne ,nie obiore ziemniakow tylko umyje a potem pokroje ,zobaczym co wyjdzie .

Dodane 8 minuty 23 sekundy:
napisze jak wyszlo ,narazie spadam.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31
Posty: 4419
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#29

Post napisał: strikexp » 24 kwie 2020, 23:41

Jak frytki to tylko z odpowiednich ziemniaków we frytownicy, nawet takiej za 100zł. Choć taką ciężko się myje jak nie można rozdzielić komory.
Kiedyś zabrałem ją do biura. To całe biuro przez 2 tygodnie żarło tylko frytki. Takie dobre wychodziły jak temperatura była odpowiednia.
Jest jeszcze taka technika smażenia w 2 temperaturach. Że w środku mięciutkie, a z wierzchu mocno chrupiące ale nie spalone. Jednak to dużo zabawy w jednej frytownicy.

Obecnie preferuje zigzag czy coś takiego z biedry. No ale to dlatego że w Warszawie nie mam dostępu do ziemniaków przypominających ziemniaki. A i obieranie nie warte zachodu w przypadku frytek czy tego dania powyżej.

Jeszcze taki wynalazek sprzed chwili. Zamówiłem na allegro koncentraty napojów "Purena". Po składzie patrzę że to jest odwodniony sok z dodatkiem jedynie kwasku cytrynowego i jakiegoś przeciwutleniacza.
Co prawda warto mieć do tego dobrą kranówkę. Ale z 1kg wychodzi przepisowe 5-6L prawdziwego soku (zależy od smaku).
Testuję nektar wieloowocowy 50%, no i jak dobry sok z kartonu. W obecnej chwili gdy epidemia, to dobra opcja żeby bez wychodzenia z mieszkania dostać pod drzwi 10kg paczkę z której zrobi się 100L napoju.
Cena taka se, zależna od smaku. Przy kilku kg wychodzi 2,5-3zł za litr.


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 5345
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#30

Post napisał: jasiu... » 25 kwie 2020, 13:51

strikexp pisze:
23 kwie 2020, 11:05
- pierś z kurczaka
- mrożone warzywa na patelnię z ziemniakami z biedronki (marchew, brokuł, cebula, papryka, kukurydza, fasolka szparagowa)

- mrożone frytki
Prosto na pewno, tylko dlaczego niesmacznie? Czemu mrożone warzywa, mrożone frytki? Dlatego, że twój smak jest upośledzony i nie potrafisz gotować? Przecież to poziom fastfoodów. Chcesz, usmaż sobie naleśniki, ale takie od początku do końca z surowców wybranych przez ciebie i się pochwal, a nie wypisuj, czym się trujesz.

Pierś z kurczaka? Widziałeś, co ten kurczak żarł?

Po do to wypisujesz? Po co pokazujesz, jak prymitywnie można się odżywiać? Nie umiesz inaczej? Normalnie coś fajnego zrobić do jedzenia!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”