Gotujemy smacznie i prosto

smacznego

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 755
Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#121

Post napisał: pavyan » 25 lut 2022, 01:18

strikexp pisze:Panowie a przyznajcie się kto jest fanem pajdy chleba ze smalcem? [...] Zastanawia mnie czy ktoś ma jakiś fajny przepis na takie cudo.

Ja jestem fanem i mam przepis, choć w zasadzie nie powinienem i rzadko to robię (na powietrzu, bo w kuchni śmierdzi i mnie baby gonią - potem za to nie można chętnych odgonić od gotowego).
Najpierw smażę pokrojony w kostkę surowy boczek, około kilograma. Czasem mieszam 1/3 boczku wędzonego i 2/3 surowego. Skoro mięsa nie jadasz, możesz użyć samej słoniny - też będzie bardzo dobre.
Gdy skwarki się usmażą, na części czystego smalcu smażę kilka pokrojonych w krótkie paski i posolonych dużych cebul - najpierw podlewam wodą, by zeszklić pod przykryciem, potem przysmażam kilka razy tak, by się lekko zaczęła przypalać, podlewając w odpowiednim momencie trochę wody by to przypalanie przerwać i "odmoczyć" przypalone. Trzeba pilnować, nie odchodzić, bo można spalić. Pod koniec smażenia albo nieco wcześniej dodaję do cebuli zmiażdżone w prasce dwie główki czosnku. Nie za wcześnie, bo wtedy zbyt dużo aromatu i smaku czosnek utraci. Usmażoną cebulę przekładam do gara, niech sobie stygnie.
Dwa duże jabłka, dość słodkie (nie kwaśne!) kroję w kosteczkę i na wytopionym smalcu (bez skwarek, dokładam je do usmażonej cebuli) smażę delikatnie, by się zezłociły, skarmelizowały. Delikatnie mieszać, bo jabłkowa kosteczka ledwo się trzyma i inaczej rozbabrze się na miazgę. Wrzucam do cebuli z czosnkiem i podgrzewam.
Dosypuję dobrą garść majeranku, ale przetartego przez sitko, żeby rozdrobnić i pozbyć się patyków - wszystko trzeba wymieszać w garze, nałożyć do miseczek i zostawić do stężenia.
ŻREĆ :mrgreen:


Pomogłem? Kliknij, proszę :-)


rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2135
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#122

Post napisał: rdarek » 25 lut 2022, 08:28

pavyan pisze:
25 lut 2022, 01:18
potem za to nie można chętnych odgonić od gotowego).
Najpierw smażę pokrojony w kostkę surowy boczek, około kilograma. Czasem mieszam 1/3 boczku wędzonego i 2/3 surowego. Skoro mięsa nie jadasz, możesz użyć samej słoniny - też będzie bardzo dobre.
............. wszystko trzeba wymieszać w garze, nałożyć do miseczek i zostawić do stężenia.
ŻREĆ :mrgreen:
Klasyk :D
Osobiście wolę z boczkiem wędzonym i bez majeranku.
można zrobić wariacje tego przepisu np bez jabłek ale to kwestia czasu i gustu.
jednakże jeśli chodzi o cebulę to minimum trzeba ją zeszklić moim zdaniem smaczniejsza jest smażona na "złoto"

A dla leniwych zamiast słoniny smalec w kostkach ze sklepu (jest zimno tłoczony) wrzucamy do garnka (patelnia) do tego pokrojony w kostkę wędzony boczek. Smażymy to a gdy już widać, że boczek się wytapia dodajemy cebulę krojona jak kto woli jednak posiekana w kostkę szybciej się ze smaży wypadało by to wszystko lekko posolić.
Niestety tym sposobem będziemy mieli mniej skwarek (tylko z boczku) i najważniejsze mniej śmierdzi :mrgreen:

a potem:
ŻREĆ :mrgreen:


pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 755
Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#123

Post napisał: pavyan » 25 lut 2022, 14:20

Dla mnie majeranek musi być, bez niego dużo taki smalec traci.
Jabłko z kolei daje kontrę w smaku, pewną słodkość, mnie wraz z solą to się dobrze komponuje (wszystko solę, bez soli nie ma życia :D ).
Cebulę zawsze szklę gdy smażę, a potem trochę dwa, trzy razy lekko przypalam, na złoto-brązowo - wtedy dopiero łapie ten "szpecjalny" smak.
Mam jeszcze swój (a raczej Dziadka) sezonowy, raczej letni, przepis na jajecznicę na wędzonce i pomidorach z cebulą, jak zrobię to tylko się uszy wszystkim trzęsą. Chyba już go publikowałem, ale może gdzie indziej?
Zawsze było tego specjału za mało, więc kiedyś zrobiłem rekordową ilość - to było 16 jajek, kilo pomidorów i trzy cebule (dla mnie i trzech dziewczyn) ale to już był prawdziwy hard jebzdzidy, myślałem że pęknę (tuż po jedzeniu i po dłuższym czasie też... :mrgreen: )
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31
Posty: 4419
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#124

Post napisał: strikexp » 25 lut 2022, 15:13

A propo jajecznicy polecam:


Choć pozostańmy w głównym temacie smalczyku do chlebka ;)

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 11575
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#125

Post napisał: RomanJ4 » 27 lut 2022, 21:33

Dziś czas na kugiel.
Jest to bardzo prosta w przyrządzeniu kurpiowska (kurpsiowska, jak mawiają Kurpsie) potrawa z zapieczonych z żeberkami tartych ziemniaków. Palce lizać.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
- 3 kg ziemniaków - "starych", nie nadają się do tego młode ziemniaki,
- 1 kg żeberek,
- 2,5 szklanki mleka,
- sól jedna płaska duża łyżka, pieprz do smaku.
Oryginalny przepis
Obrazek

Przyrządzanie: (na zdjęciach porcja z 7kg ziemniaków)

- najlepiej dzień wcześniej upiec żeberka(osolone normalnie), obrać z kości, i pokroić na mniej więcej centymetrowe kostki,
Obrazek

- ziemniaki zetrzeć, nie odsączać płynu,
Obrazek
- masę ziemniaczaną posolić i popieprzyć(sporo),
Obrazek
- do masy wlać wrzące mleko,
Obrazek
- wsypać żeberka(razem z tłuszczem),
Obrazek
- całość wymieszać na jednolitą masę. Można nabrać nieco na łyżkę i popróbować czy nie za mało słone i pieprzne, ewentualnie doprawić.(tylko wypluć, nie połykać, bo to surowe ziemniaki). Pieprzem można też potem sobie doprawiać gotową już potrawę jak kto lubi ostrzejsze.
Obrazek

- wlać masę w posmarowany smalcem (najlepiej gęsim) rondel,
Obrazek Obrazek
można też zapiekać w elektrycznym prodiżu, lub podzielony na mniejsze porcje(na później) w blaszkach okrytych folią alu w piekarniku,
Obrazek Obrazek

- do piekarnika rozgrzanego do 180° wstawiamy przykryty pokrywką rondel,
Obrazek
i pieczemy ok 3-3,5 godziny, (blaszki odpowiednio mniej, ok ~1,5h)

Masa po 1h pieczenia,
Obrazek
po ~2h pieczenia,
Obrazek
- ostatnie ~40min-1h zdejmujemy pokrywę by podpiec bardziej wierzch (skorka jak w chlebie)
Obrazek
dopiekanie skórki, przed wyjęciem,
Obrazek

Gotowe!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A przypieczona skórka + odskrobki które przywarły do rondla są najlepsze...
Obrazek
Najlepiej smakuje z surówką z pokrojonej kiszonej kapusty pokropionej olejem, i oprószonej lekko cukrem,
Obrazek

Upieczony kugiel przetrwa kilka dni w chłodzie, można go odsmażać na patelni (jest jeszcze lepszy), zamrażać na później, (surowa masa nie nadaje się do mrożenia)...
Obrazek

Oczywiście jest wiele wariacji kugla, z kiełbasą zamiast żeberek, boczkiem, itd, ale ta wersja jest wg mnie najlepsza...


Smacznego!
pozdrawiam,
Roman


rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2135
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#126

Post napisał: rdarek » 28 lut 2022, 08:25

RomanJ4 pisze:
27 lut 2022, 21:33
Dziś czas na kugiel.

Oczywiście jest wiele wariacji kugla, z kiełbasą zamiast żeberek, boczkiem, itd, ale ta wersja jest wg mnie najlepsza...

Smacznego!
Znam tę potrawę jako kartoflak u nas był pieczony w blaszkach z boczkiem lub kiełbasą w wersji którą znam zamiast mleka były dodawane jajka. Palce lizać :D
Jednak częściej były robione klasyczne placki ziemniaczane czasami - po węgiersku czyli duży placek na całą patelnię z takim pikantnym sosem robionym podobnie do gulaszu.

Czas chyba odświeżyć pamięć i zmajstrować coś w tym stylu :mrgreen:


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 6108
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#127

Post napisał: oprawcafotografii » 30 maja 2022, 09:45

RomanJ4 pisze:
27 lut 2022, 21:33
Dziś czas na kugiel.
Jest to bardzo prosta w przyrządzeniu kurpiowska (kurpsiowska, jak mawiają Kurpsie) potrawa z zapieczonych z żeberkami tartych ziemniaków. Palce lizać.

Taktyk, żebym nie zapomniał zrobić :)

Dodane 11 minuty 10 sekundy:
Apropo przepisu na chleb, który tutaj był opublikowany - zachęcił mnie do lekkiej optymalizacji.
Poniżej widać efekt :)

Obrazek

Tajemnica sukcesu to brak pośpiechu po prostu.
Plus odpowiednia temperatura wyrastania...

Mąkę stosuję typu 720-750 pół na pół pszenną i żytnią.

Gdy było chłodniej wyrastałem zaczyn i ciasto w kąpieli wodnej w temp. 25C.
Teraz gdy temperatura w kuchni jest > 20stC już nie grzeję, tylko zostawiam swojemu losowi.

1. Zaczyn w wiaderko 5l, zostawiam na kilka godzin - typowo 2-3,
2. Dodaje wszystkie składniki, mieszam łyżką, zostawiam aż solidnie urosną - ze 2x,
3. Wyjmuję na stolnicę, wyrabiam na zakładkę przez chwilę, dodając trochę mąki -
znowu do wiadra i wyrastanie,
4. jak pkt, wyrabiam trochę dokładniej i znowu wyrastanie ze 2x
5. wyjmuję ciasto, wyrabiam trochę w powietrzu formując odpowiedni kształt
i wkładam do keksówki posmarowanej MASŁEM i posypanej mąką,
Nakrywam, reklamówką, żeby ciasto nie wyschło i znowu zostawiam do wyrastania
tak, żeby ciasto urosło z 50% na wysokość i doszło do powiedzmy 2/3 finalnej wysokości,
6. Ciasto smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję czarnuszką np. i nacinam na środku nożem,
7. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180C na czas 35min - jeśli chcę jeść świeży,
miękki chleb - np. do grila za kilka godzin, albo 40min jeśli ma być jedzony 2-3 dni.

Taki świeży chleb znika z prędkością światła - gdy goście go spróbują pożerają z masłem
i solą, pomijając inne smakołyki :)

q

Dodane 2 minuty 43 sekundy:
Ps.

Sezon grillowy czas zacząć :)

Obrazek

Obrazek
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”