Gotujemy smacznie i prosto

smacznego

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 6107
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#101

Post napisał: oprawcafotografii » 24 paź 2020, 15:38

I na chwilę przed zjedzeniem :) https://photos.app.goo.gl/jQ9DYZ6naS5wTjob6
Najsmaczniejsza z tego wszystkiego jest oczywiście kapusta, w której zgromadziły
się wszystkie smaki :) Smacznego :)

q


„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 6107
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#102

Post napisał: oprawcafotografii » 02 lis 2020, 13:29

Z cyklu gotowanie leniwe :)

Plaster pręgi wołowej z kością szpikową opruszyć mąką z obu stron i przysmażyć na patelni
tak, żeby obie strony mięsa skarmelizowały się razem z mąką. Wsadzić do gara, dodać
zawartość patelni - można zmyć wodą. Do tego dodać 2-3 pokrojone byle jak cebule,
podlać albo rozpuszczoną kostka typu "bulion warzywny" albo wrzucić trochę badyli
i podlać wodą. Jak komu nie szkoda, można dodać szklankę czerwonego wina ;)
Dusić na małym ogniu poruszając od czasu do czasu mięso delikatnie żeby się
nie rozsypało. Przyprawić minn. czerwoną papryką w proszku, reszta co komu smakuje.
U mnie dusiło się <> 5 godzin :) Podawać z kaszą typu pęcak i ogórasem kiszonym :)
Smacznego :)

https://photos.app.goo.gl/boe1pjaKdTvyGaZt6

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7549
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#103

Post napisał: IMPULS3 » 07 lis 2020, 17:17

Skoro tylu milośników gotowania to nie wiem kto zna a kto nie ale spróbować można zwłaszcza że każda pani kuchni zrobi to z zamkniętymi oczami a nawet największy niezdara sobie też poradzi. :) Składniki na wierzchu dowolne.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31
Posty: 4419
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#104

Post napisał: strikexp » 07 lis 2020, 17:32

Jakoś mnie nie porywają podpłomyki, twarde to...

Zamiast tego byle przepis na prawdziwe ciasto do pizzy. Przeważnie robią z pszenicy zwykłej zamiast z twardej, ale to jest moim zdaniem szczegół w przypadku ciasta. Za to warto dodać oliwy z oliwek, która swoja gorzkością nada smak ciastu.
Na wierzch cienkiego placka mozarella, w biedrze jest fajna w granulkach i tania. Trochę dobrego salami, tez może być z biedry, ewentualnie jakaś dobra szynka. No i jeszcze trzeba użyć sosów.
Co prawda w prawdziwej pizzy sos to jest herezja. No ale ja nie udaje Włocha tylko smaczne żarcie robię:

Czerwony do smarowania i polewania:
- koncentrat pomidorowy
- oregano
- bazylia
- czosnek (do smaku)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier (do smaku żeby sosik był przyjemny)

Biały do polewania:
- jogurt naturalny
- czosnek
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz

du** nie urywa, ale jak najdzie człowieka ochota na pizzę. To zajada za 10zł domową ;)
Innych dodatków poza oliwkami nie testowałem. Ale ja nie lubię cebuli, pieczarek ani kiełbasy w pizzy.
A ile piec w 200-220 stopniach to już sami sprawdźcie.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 6107
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#105

Post napisał: oprawcafotografii » 07 lis 2020, 18:17

strikexp pisze:
07 lis 2020, 17:32
...
Zamiast tego byle przepis na prawdziwe ciasto do pizzy....
Problem z domową pizzą to piec niestety.

Mam nadzieję w przyszłym roku postawić sobie opalany drewnem ;)

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31
Posty: 4419
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#106

Post napisał: strikexp » 07 lis 2020, 18:37

Ja robię w naprawdę lipnym piekarniku i nie narzekam. Owszem w prawdziwej pizzeri zrobią ci zupełnie co innego. Ale ja lubię się nażreć, a nie pojeść dla degustacji.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 6107
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#107

Post napisał: oprawcafotografii » 07 lis 2020, 18:44

Jasne :) 30 lat temu robiliśmy co sobotę z kumplem pizze:
- pół kg kiełbasy,
- pół kg sera żółtego,
- pół kg pieczarek,
- pół kg ogórków konserwowych (?!)
- pół kg pomidorów
- kilka innych pół kg
Blacha duża z piekarnika, ciasto drożdżowe na całą powierzchnię w stylu amerykańskim czyli grube ;)
Pizza po upieczeniu miała ze 4cm grubości :):)

Zaczynaliśmy rano, wcześniej wypożyczaliśmy kilka kaset video z Heniem Jastrząbkiem:


Zjadaliśmy pizze (całą) sprzątaliśmy i tak mijała sobota :)
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 5345
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#108

Post napisał: jasiu... » 07 lis 2020, 18:48

oprawcafotografii pisze:
07 lis 2020, 18:17

Problem z domową pizzą to piec niestety.
Podeślę ci pomysł tyle że pelety do opalania raczej nie z drzewa iglastego, bo będzie żywicą czuć. Możesz nie kupować, możesz sam zrobić:



oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 6107
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#109

Post napisał: oprawcafotografii » 07 lis 2020, 19:24

Widziałem polską wersję. Jakby go okleić cegłami byłby ok ;)
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”


eightbitter
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 144
Rejestracja: 26 sie 2008, 15:19
Lokalizacja: Twierdza Modlin

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#110

Post napisał: eightbitter » 09 lis 2020, 16:43

Warsztatowa kiełbasa z cebulą

Składniki:
30 - 40 dkg kiełbachy na osobę (mechanik musi pojeść) ;)
3 duuuże cebule
4-5 śliwek suszonych
grzybek suszony
liść bobkowy, pieprz, ew. ziele angielskie i co kto tam lubi
trochę smalcu do smażenia (nie margaryny ani oleju!)
szklanka wody (nie dostawiać kreski nad o !), albo czerwonego wina.
pół chleba (a jak!) tylko nie Vasa!

Teraz tak:
Suwmiarką mierzymy średnicę kiełbachy i nacinamy na 20% średnicy z obu stron piłą taśmową lub bukfelkiem ;)
Rozstaw nacięć 12,7 mm lub jak kto woli 1/2".
Przyda się głębokościomierz do sprawdzenia głębokości nacięć, może być ten w syfmiarce.
Gdy kontrola międzyoperacyjna da pozytywny rezultat działamy dalej:
Śliwki suszone rozpłaszczamy (najlepiej na kuźniarce, ale młotek 3 kg i kowadło też mogą być) do grubości 5 mm. (można wdrożyć kolejną kontrolę międzyoperacyjną).
Cebule obieramy i kroimy na plastry grubości 5 mm.
Na dużej, głębokiej patelni warsztatowej (najlepiej z pokrywką) roztapiamy smalec i wrzucamy połowę cebuli. Niech się zrumieni. Wtedy wkładamy kiełbasę, resztę cebuli, grzybek, śliwki i przyprawy. Nakrywamy i dusimy podlewając posiadaną cieczą. Zmniejszamy ogień czy tam prąd w kuchence, spawarce, czy palenisku kuźni.
Gdy kiełbasa znacząco schudnie (zalecana kontrola organoleptyczna), co oznacza, że puściła smak do konfiturki - kroimy chleb na słuszne kromki i smacznego! Nie zapomnijcie zdjąć masek!

P.S.
Fajne żarcie, ale człek potem pierdzi. Trza mieć dobrą wątrobę.
Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i danego słowa dotrzymał.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”