g3 i g2 w Mach3 na tokarce

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1477
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: g3 i g2 w Mach3 na tokarce

#21

Post napisał: lepi » 18 kwie 2024, 19:43

qqaz pisze:
18 kwie 2024, 19:09
no dobra, da się opisać bo skoro jest łuk to jaki by nie był to ma jaki promień. Tyle że tak od ręki to nie wiadomo jaki.
To chyba kończy nasz spór?




Autor tematu
rort_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 18 mar 2024, 16:18

Re: g3 i g2 w Mach3 na tokarce

#22

Post napisał: rort_ » 19 kwie 2024, 15:38

Temat ogarnięty.
Niestety ja w Mach3 nie jestem w stanie zrobić łuku o który mi chodziło za pomocą parametru R.
Jest to możliwe tylko z parametrem IK. Bardzo pomocnym okazał się wykres ścieżki narzędzia w Mach3, gdzie na bieżąco jest podgląd kodu i widać wszystkie zmiany. Mi jako laikowi bardzo pomógł i nadal pomaga w poprawianiu tworzonego programu. Do amatorskich zastosowań i 'raczkowania' w kodach cnc super sprawa (jak dla mnie).
Bardzo dziękuję za pomoc i podjęcie dyskusji, która również pomogła mi zrozumieć niektóre kwestie.
Pewnie jeszcze nie raz się tu zjawię z jakimiś pytaniami.

Odnośnie kompa pod Mach3, to faktycznie ten stary grat odizolowany od internetów i działający na WinXP robi wszystko bez zająknięcia. Natomiast laptop z Win7 sadzi krzaczory cały czas i nie da się na nim pracować z tym programem.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 8110
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: g3 i g2 w Mach3 na tokarce

#23

Post napisał: tuxcnc » 19 kwie 2024, 15:57

rort_ pisze:
19 kwie 2024, 15:38
Niestety ja w Mach3 nie jestem w stanie zrobić łuku o który mi chodziło za pomocą parametru R.
Jest to możliwe tylko z parametrem IK.
Jest oczywiste (i było tutaj wspominane), że każdy łuk ma początek, koniec, promień i punkt zaczepienia promienia.
Czyli formalnie rzecz biorąc, każdy łuk da się zapisać albo z R, albo z IJK.
Problemem jest to, że w danej sytuacji, użycie jednej z tych opcji może być nieporównywalnie trudniejsze lub łatwiejsze od drugiej.
Nie zrażaj się do zapisu z R, kiedyś to on okaże się dużo łatwiejszy od IJK...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”