Frezarka kolumnowa 600x400x500

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
damiand24
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 29 lip 2022, 21:46

Frezarka kolumnowa 600x400x500

#1

Post napisał: damiand24 » 05 maja 2024, 21:21

Witam,
Wrzucam filmik z pracy mojej frezarki diy nad którą pracowałem przez ostatnie 2.5roku,
Pierwsze wióra - obróbka stołu. Do zrobienia pozostała kosmetyka, osłony prowadnic, krańcówki, pospinanie wszystkiego, poprowadzenie przewodów, prowadniki itp.
W planach jest zrobienie do niej ATC i osłon/kabiny.
Miłego oglądania 🙂
https://youtu.be/eciXhiy5hB0?feature=shared




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4182
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Frezarka kolumnowa 600x400x500

#2

Post napisał: Steryd » 05 maja 2024, 21:37

Nieźle, ale prowadnice musowo założyć.
Z czego ten korpus?
Można?
Morzna!!!


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1255
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce

Re: Frezarka kolumnowa 600x400x500

#3

Post napisał: rc666 » 06 maja 2024, 12:28

Super to wygląda.
Odległości między rowkami dobierałeś według jakiś norm albo czegoś, czy jak tobie pasowało?
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
damiand24
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 29 lip 2022, 21:46

Re: Frezarka kolumnowa 600x400x500

#4

Post napisał: damiand24 » 06 maja 2024, 18:11

Steryd pisze:
05 maja 2024, 21:37
Nieźle, ale prowadnice musowo założyć.
Z czego ten korpus?
Osłony już zrobione, narazie po taniości z maty gumowej olejoodpornej.
Korpus mojego wykonania z profili 120x80 grubość 6mm + różnej grubości blach od 8 do 40mm, wszystko wyżarzone i obrobione na przemysłowych CNC.

Dodane 11 minuty 49 sekundy:
rc666 pisze:
06 maja 2024, 12:28
Super to wygląda.
Odległości między rowkami dobierałeś według jakiś norm albo czegoś, czy jak tobie pasowało?
Rowki pod kości teowe 12mm -M10, rozstaw wyszedł sam od siebie co było uzależnione rozstawem prowadnic wózka osiY, gdyż 2 skrajne rowki są w osi prowadnic, kolejne rowki schodzące do środka stołu po prostu ułożyłem symetrycznie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”