Elektrozawór FYA41M

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
Kesik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 18 sie 2021, 14:18

Elektrozawór FYA41M

#1

Post napisał: Kesik » 08 lut 2022, 20:23

Frezarka FYA41M elektrozawór do szybkiego posuwu nie załącza się. Jeśli cewkę podłącze przez prostownik prądem 24V posów działa cewka załącza się. Jeden przewód który dochodzi do cewki z maszyny pokazuje prąd około 100V drugi nie pokazuje nic. Po wciśnięciu przycisku na pulpicie napięcie na pierwszym przewodzie spada do 30V. Czy ktoś podłączał kiedyś taki elektrozawór? Czy ktoś coś może powiedzieć mi na ten temat?




Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2055
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Elektrozawór FYA41M

#2

Post napisał: Andrzej 40 » 23 maja 2022, 19:16

Witam.
Znalazłem kiepski schemat instalacji. Wynika z niego, że wszystkie zawory otrzymują napięcie z prostownika, chyba 24V.
Masa jest "-" wspólna, "+" dochodzą przez różne styki. Nie wiem, o który zawór na schemacie chodzi. Prawdopodobnie któreś styki dla tego zaworu nie przewodzą.
Metodyka - pomierzyć napięcie na innym załączonym zaworze lub po prostowniku. Jeśli wynosi +24V lub trochę więcej to znaczy, że zasilanie zaworów jest poprawne. Włączyć szybki przesuw i idąc po przewodzie "+" od zaworu szybkiego przesuwu sprawdzać kolejne styki załączające. Ja bym wykorzystał do tego celu 2 żarówki samochodowe 12V/5W połączone szeregowo. Jeden biegun na "-" , drugim sprawdzamy zasilanie w kolejnych punktach zaczynając od cewki. Na którymś styku żarówki powinny zapalić. Za nim nie i to jest punkt usterki.
Nie mogę wrzucić pliku ze względu na objętość. Proszę o email na [email protected], wyślę schemat na podany adres.

Awatar użytkownika

pbugdol
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 24
Rejestracja: 09 mar 2022, 11:25
Lokalizacja: Śląskie

Re: Elektrozawór FYA41M

#3

Post napisał: pbugdol » 24 maja 2022, 06:20

Jeśli masz schemat instalacji to wrzuć jego zdjęcie, to ułatwi nieco rozmowę. Drugie co mogę doradzić to poproś kogoś by patrzył które przekaźniki załączają się w momencie załączania szybkiego posuwu. Możliwe, że masz zabrudzone lub zaśniedziałe styki na przekaźniku. Gorzej jeśli cewka przekaźnika będzie uszkodzona, wtedy przekaźnik od szybkiego posuwu nie będzie się załączał, ale tu już schemat by pomógł.
Inne elektrozawory pracują normalnie?


Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2055
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Elektrozawór FYA41M

#4

Post napisał: Andrzej 40 » 24 maja 2022, 11:09

pbugdol pisze:
24 maja 2022, 06:20
Gorzej jeśli cewka przekaźnika będzie uszkodzona, wtedy przekaźnik od szybkiego posuwu nie będzie się załączał, ale tu już schemat by pomógł.
Kol. podał, że po podłączeniu 24V z prostownika zawór (chyba stycznik albo przekaźnik) i posuw działają.
Do kol. Kesik - poprawnie w V podaje się napięcie a prąd w A.

Awatar użytkownika

pbugdol
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 24
Rejestracja: 09 mar 2022, 11:25
Lokalizacja: Śląskie

Re: Elektrozawór FYA41M

#5

Post napisał: pbugdol » 24 maja 2022, 11:33

Andrzej 40 pisze:
24 maja 2022, 11:09
pbugdol pisze:
24 maja 2022, 06:20
Gorzej jeśli cewka przekaźnika będzie uszkodzona, wtedy przekaźnik od szybkiego posuwu nie będzie się załączał, ale tu już schemat by pomógł.
Kol. podał, że po podłączeniu 24V z prostownika zawór (chyba stycznik albo przekaźnik) i posuw działają.
Do kol. Kesik - poprawnie w V podaje się napięcie a prąd w A.
Jeżeli podłączył z prostownika prosto pod elektrozawór to nie sprawdził niczego z sterowania tylko sam elektrozawór.


Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2055
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Elektrozawór FYA41M

#6

Post napisał: Andrzej 40 » 26 maja 2022, 22:52

pbugdol pisze:
24 maja 2022, 11:33
Andrzej 40 pisze:
24 maja 2022, 11:09
pbugdol pisze:
24 maja 2022, 06:20
Gorzej jeśli cewka przekaźnika będzie uszkodzona, wtedy przekaźnik od szybkiego posuwu nie będzie się załączał, ale tu już schemat by pomógł.
Kol. podał, że po podłączeniu 24V z prostownika zawór (chyba stycznik albo przekaźnik) i posuw działają.
Do kol. Kesik - poprawnie w V podaje się napięcie a prąd w A.
Jeżeli podłączył z prostownika prosto pod elektrozawór to nie sprawdził niczego z sterowania tylko sam elektrozawór.
Kol. przeczytaj ze zrozumieniem co napisałeś - " Gorzej jeśli cewka przekaźnika będzie uszkodzona". Nie jest !!!

Awatar użytkownika

pbugdol
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 24
Rejestracja: 09 mar 2022, 11:25
Lokalizacja: Śląskie

Re: Elektrozawór FYA41M

#7

Post napisał: pbugdol » 27 maja 2022, 06:34

Andrzej 40 pisze:Kol. przeczytaj ze zrozumieniem co napisałeś - " Gorzej jeśli cewka przekaźnika będzie uszkodzona". Nie jest !!!

Przyznaję racje, pisząc o uszkodzonej cewce przekaźnika sugerowałem się fragmentem:
Kesik pisze: elektrozawór do szybkiego posuwu nie załącza się. Jeśli cewkę podłącze przez prostownik prądem 24V posów działa cewka załącza się

uznałem że sprawdzana była jedynie cewka elektrozaworu, nie cewka przekaźnika.
Kesik pisze:Po wciśnięciu przycisku na pulpicie napięcie na pierwszym przewodzie spada do 30V.

Niemniej jednak powyższy fragment może sugerować, że coś w sterowaniu jednak żyje... może nie łączy poprawnie ale żyje.
Przyznaje się do błędu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”