Czernienie w occie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Adi123
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 365
Rejestracja: 20 lis 2020, 18:00

Re: Czernienie w occie

#21

Post napisał: Adi123 » 29 mar 2021, 20:06

W zasadzie się da, ale nie w samym occie- dokładnie nie pamiętam, ale chyba sól kuchenna i coś jeszcze jest.
Jak dobrze pamiętam to widziałem taką metodę na YT, na kanale jednego z rodzimych wytwórców noży.




Cris992
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 143
Rejestracja: 25 lut 2019, 21:54

Re: Czernienie w occie

#22

Post napisał: Cris992 » 29 mar 2021, 20:43

Po wpisaniu w google pierwszy link do naszego forum:

czernienie-zardzewialej-stali-t88170.html

Awatar użytkownika

MiziAir
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 137
Rejestracja: 31 gru 2018, 13:20
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Czernienie w occie

#23

Post napisał: MiziAir » 29 mar 2021, 20:55

Sam ocet wystarczy dla stali węglowej, grunt to dobre przygotowanie przed patynowaniem. Ogólnie kiedy kilo profesjonalnej oksydy kosztuje 30zł, nie wiem czy ma sens robienie kiepskiej patyny octem.


Edwin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 121
Rejestracja: 01 gru 2018, 20:27

Re: Czernienie w occie

#24

Post napisał: Edwin » 29 mar 2021, 22:03

a gdzie kupie taką oksyde?


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1494
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

Re: Czernienie w occie

#25

Post napisał: rynio_di » 29 mar 2021, 22:37

Ta metoda z octem to ,trzecim składnikiem był perhydrol . Metoda nie godna polecenia . Oksydę ( na zimno ) także bym nie polecił ze względu trwałość . Natomiast do gotowania ( azotyn ,azotan . wodorotlenek sodu ) jak najbardziej . Szukaj na tym forum ,są opisy i receptury.


kolec7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 984
Rejestracja: 01 mar 2009, 22:40
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Czernienie w occie

#26

Post napisał: kolec7 » 30 mar 2021, 07:21

rynio_di pisze:
29 mar 2021, 22:37
Natomiast do gotowania ( azotyn ,azotan . wodorotlenek sodu ) jak najbardziej.
Tylko uwaga na korozje międzykrystaliczną... :lol:
"W życiu piękne są tylko chwile...."


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1494
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

Re: Czernienie w occie

#27

Post napisał: rynio_di » 30 mar 2021, 09:05

Nie jestem metalurgiem ,jednak moja ( mała ) wiedza nijak się ma do związku oksydacji na gorąco do korozji krystalicznej. Gdyby nakładanie oksydy ,, na gorąco ,, groziło powstawaniem tej właśnie korozji to ani jedna sztuka broni nie była by pokrywana tlenkami taką właśnie metodą . Temperatura 160 *C nie wywołuje chyba zagrożenia . Mogę oczywiście być w błędzie .


kolec7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 984
Rejestracja: 01 mar 2009, 22:40
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Czernienie w occie

#28

Post napisał: kolec7 » 30 mar 2021, 12:08

rynio_di pisze:
30 mar 2021, 09:05
Mogę oczywiście być w błędzie .
Ja również :)
"W życiu piękne są tylko chwile...."


pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 755
Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36

Re: Czernienie w occie

#29

Post napisał: pavyan » 30 mar 2021, 13:19

Tak jak piszą poprzednicy, metoda "octowa" czy "na zimno" dadzą słabe wyniki.
Ale nawet gdy nie będziesz trzymał się sztywno receptur, prosta mieszanina wodorotlenku sodowego (technicznego NaOH) i azotanu potasowego (saletra do mięsa, KNO3) w wodzie - powiedzmy w proporcji 0,5kg+0,1kg+0,5l - da Ci dobre rezultaty. Grzać to trzeba w stalowym lub nierdzewnym garnku (nie emaliowanym), tak by woda odparowywała swobodnie i wrzący roztwór osiągnął temperaturę 140-150°C. Włóż elementy czernione i utrzymuj temperaturę, bo dość szybko rośnie (z pomocą termometru, są takie tanie elektroniczne z sondą nierdzewną do 150 lub lepiej 300°, ale najlepszy będzie specjalny z b. długą sondą, do pomiaru temperatury pieczonych mięs); woda w tych warunkach bardzo szybko odparowuje, stąd równie szybki wzrost temperatury wrzenia roztworu.
Trzeba więc systematycznie dolewać wodę, ALE BARDZO OSTROŻNIE, MAŁYMI PORCJAMI I W RĘKAWICACH GUMOWYCH ORAZ OKULARACH/PRZYŁBICY. To bardzo niebezpieczny roztwór, silnie żrący - szczególnie w takiej temperaturze, uwaga na ubranie, ręce, twarz i oczy.
Stal nie musi być dokładnie odtłuszczona (ale bez rdzy), tylko przemyta np. benzyną - wodorotlenek zmydli resztki tłuszczu. Czas trwania 20-30 minut, po czernieniu trzeba dobrze opłukać/wyszczotkować w wodzie wszystkie zakamarki i natłuścić żelastwo bezkwasowym olejem/smarem.
PS: Gotowe oksydy kupisz pewnie choćby na allegro, tam mogą być mieszanki z azotynem sodowym NaNO2 (są lepsze), azotyn sodowy chyba też widziałem na allegro (czysty nitryt do peklowania mięsa, teraz jednak częściej oferuje się sól peklującą z zawartością kilku procent nitrytu, dla bezpieczeństwa mniej świadomych masarzy-amatorów).
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1494
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

Re: Czernienie w occie

#30

Post napisał: rynio_di » 31 mar 2021, 11:20

Nigdy nie dolewam wody podczas oksydowania , ale za to często wykonuję oksydowanie w dwu kąpielach . Jedna zgodna z recepturą ( krąży w sieci ) druga nieco o większym stężeniu i odrobinę wyższej temperaturze . Detal przenoszę z roztworu do roztworu bez płukania w wodzie . Wychodzi bardzo ładnie .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”