CNConv i kucie w kamieniu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu CNConv
Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2805
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

CNConv i kucie w kamieniu

#1

Post napisał: pitsa » 21 lut 2011, 22:29

Program CNConv od wersji 0.12.0 posiada możliwość kucia w kamieniu.
Proponuję doświadczenia na temat stosowania obróbki metodą kucia, przy pomocy
programu CNConv, opisywać w tym wątku. O kuciu dyskutowaliśmy również tutaj:

* Jakim programem można robić wizerunki w kamieniu,
* Przystawka "kujaca" do kamienia.

Obrazek

Program realizuje kucie w następujący sposób:

1. Odczytywany jest plik bmp lub jpg i tworzona "mapa" punktów nakłucia (igiełkowania)
według algorytmów do wyboru i z możliwością ustalenia jasności oraz kontrastu grafiki
do wykucia w kamieniu (lub innym materiale).

2. Oś Z wykorzystana jest do ustawienia głowicy kującej na odpowiedniej wysokości ponad materiałem.

3. Głowica kująca jest sterowana przez wyjście narzędzia (np. pin 1 sterujący przekaźnikiem
w sterowniku silników krokowych) lub poprzez inne piny (do wyboru: 14, 16 i 17)
poprzez które można sterować innym niezależnym urządzeniem.


W tym wątku do kucia sugerowany był również pisak grawerski.
Nie sądzę aby wydajnym urządzeniem mógł być pisak grawerski (DTR pisaka).

Kucie w kamieniu może wykonywać silnik krokowy z odpowiednio zamocowanym narzędziem.

Obrazek

W programie oś Z przewidziana jest do opuszczania głowicy.
Może jednak niektóre maszyny wykonujące grafiki na kamiennych
płytach mogłyby kuć bezpośrednio silnikiem osi Z? Wyobrażam sobie to tak:

1. Ustawiam płytę na maszynie.
2. Ustawiam głowicę na odpowiedniej wysokości
(głowica może być dociskana do kamiennej płyty i opierać się na rolkach).
3. Kucie w kamieniu.

Co o tym sądzicie?


"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Tagi:


barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 393
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#2

Post napisał: barola » 21 lut 2011, 22:59

Ciesze sie ze kolega podjal ten temat .Teraz pozostaje czekac co powiedza bardziej doswiadczeni ode mnie.
Powodzenia.


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#3

Post napisał: prokopcio » 21 lut 2011, 23:02

Dziękuję za kawałek instrukcji :) ja dodam kilka zrzutów :

Konfiguracja programu (metoda importu przetworzonej bitmapy):
Obrazek
oraz ustalenie pracy wyjścia sterującego głowicę:
Obrazek
przycisk test uruchamia głowicę dla największego spodziewanego zagęszczenia punktów na podstawie parametrów prędkości posuwu osi i odległości między punktami (średnicy krateru)

Po zaimportowaniu pliku bitmapy ukazuje nam się oryginalna bitmapa (przeskalowana do okna) i po kliknięciu przetwarzaj (lub automatycznie przy każdej zmianie parametru gdy "ptaszek" jest zahaczony) pokazuje się wynik konwersji przeskalowany 1pix ekranowy = 1 punkt obrabiany na podstawie wszystkich parametrów z kna przetwarzania bitmapy. Jest to nieskalowalne przez użytkownika i najwierniej odpowiada rzeczywistemu efektowi.
Obrazek

okienko można łatwo wywołać prawym przyciskiem myszy z głównego okna programu.
Obrazek


barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 393
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#4

Post napisał: barola » 24 lut 2011, 15:03

czy wykonanie takiego "dziobaka"wystrczy do kucia ? a jak bedzie sterowany silnik gora-dol i jaki zastosowac ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2805
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#5

Post napisał: pitsa » 24 lut 2011, 15:45

Kontroler oczywiście obsługuje 3 silnik (do osi Z), który ustawia narzędzie na zadanej wysokości ponad obrabianym materiałem. Trzeba jednak wymyślić niezależne zasilanie i sterowanie 4 silnika kującego. Przekaźnik mechaniczny w sterownikach silników krokowych długo nie popracuje, na tak częstym załączaniu, więc trzeba użyć sygnału z innego pinu do jego sterowania.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 393
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#6

Post napisał: barola » 24 lut 2011, 17:05

Obrazek
wiem,wiem ,rysunek jest tragiczny ,ale czy taki mimosrod zda egzamin ,1 obrot -1 uderzenie.Trzeba zastosowac blaszke sprezysta ,ktora by utrzymywala dziobak kilka mm nad powiezchnia obrabiana ,a ciezar na koncu pozwalalby na gleboka obrobke kamienia.Probuje to sobie jakos wyobrazic i potrzebuje pomocy.
Dzieki.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2805
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#7

Post napisał: pitsa » 24 lut 2011, 17:48

Za skomplikowane. :-)
Chcesz tym robić zawodowo czy rozrywkowo?

Wydaje mi się, że najprościej zastosować elektromagnes - dobre przyspieszenia na krótkich odcinkach i możliwość uzyskania dużej siły uderzenia. Za dziecka bawiłem się kiedyś przemysłowym elektromagnesem popychającym na 220V. Nie znalazłem czegoś takiego na internecie ale zasada jego działania była mniej więcej taka:

Obrazek

W tym co miałem trzpień ustawiony był do góry. Środkowa część rdzenia opadał pod własnym ciężarem, a załączenie zasilania powodowało silne uderzenie do góry. Na końcówce była zamocowana nakrętka z kulką. Przerywając zasilanie można było mocno uderzać. Sporo dziur w biurku tym zrobiłem. ;-) Gdybym to miał zrobiłbym tak:

Wybrany pin LPT + obwód z kontaktronem i już łatwo można załączać jakiś układ zasilający elektromagnes. Rdzeń utrzymywany delikatną sprężyną poza środkiem. Na trzpieniu twarda końcówka kująca. Załączenie i bum, rozłączenie i sprężyna wyciąga rdzeń na pozycję startową i tak w kółko. Poszukam jeszcze może znajdę taki elektromagnes.

Zawodowo to już trzeba obmyśleć połączenie sterownika pełnokrokowego z jakimś układem do wykonywania jednego kroku w dwie strony w zależności od podawanego sygnału.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 393
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#8

Post napisał: barola » 24 lut 2011, 18:07

pamietam stare dzwonki (gong) z takim silnie uderzajacym rdzeniem,ale to zbyt amatorskie.Szczerze to chce sprobowac troche zarobic dodatkowo na kuciu w kamieniu.Jak dziala glowica Pyffel ? Dzwonilem do nich kilka razy , ale nic.


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1314
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#9

Post napisał: pltmaxnc » 24 lut 2011, 18:39

Proponuję wykorzystać elektryczny tacker , np. taki
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... LEKTRYCZNY
Jest to właśnie b. silny elektromagnes który można uruchamiać sygnałem z jednego z pinów.
Urządzenie jest samopowrotne o regulowanej potecjometrem sile uderzenia.
Poruszająca się wewnątrz cewki zwora zakończona jest płaskownikem ze stali który trzeba przerobić na uchwyt do końcówek kujących.
Siła jest imponująca bo długość wbijanych zszywek lub gwożdzi jest max 28 mm.
Jedyna wadą może być mała częstotliwość uderzeń - nie będzie to karabin maszynowy :grin:

Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2805
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#10

Post napisał: pitsa » 24 lut 2011, 18:54

Ciekawy pomysł. Mój elektromagnes był mniej więcej taki: http://www.astat.com.pl/download.php?fi ... dt_WBA.pdf - rysunek nr 6 układ B z trzpieniem popychającym do dołu.
barola pisze:Jak dziala glowica Pyffel ?
Silnik krokowy używany jest jako elektromagnes. Prawdopodobnie wykonuje jeden pełny krok w dół przy stanie wysokim i powrót przy stanie niskim (lub odwrotnie). Być może jest to łatwe do zrobienia na bazie układów serii 4000 (bramki OR NOR AND NAND itp.) do zamiany stan niski stan wysoki na dwa sygnały DiR i STEP gotowego pełnokrokowego sterownika silnika krokowego.

Jeżeli punktak jest na średnicy około 64mm to jeden krok odpowiada poruszaniu punktakiem na odcinku 1mm. Z tego względu pod głowicą znajduje się rolka prowadząca aby umożliwić precyzyjne ustawienie punktaka tuż nad powierzchnią kamienia.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNConv”