CNConv i kucie w kamieniu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu CNConv

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1314
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#11

Post napisał: pltmaxnc » 24 lut 2011, 19:02

Elektryczne zszywacze maja właśnie taki elekromagnes tylko nieco bardziej kompaktowy.
Cewka jest walcowa bez rdzenia na zewnątrz i zwora chodzi w jakimś prowadzeniu.
A może jednak wykorzystać ten pisak grawerski Rodcrafta a intensywność kolorów regulować prędkością przesuwu.



Tagi:


barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 393
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#12

Post napisał: barola » 24 lut 2011, 19:35

obawiam sie o konstrukcje zszywacza czy nie jest zbyt delikatna.Uzywajac ja zgodnie z przeznaczeniem trzymajac w reku amortyzujemy uderzenie , w ploterze bedzie to "na sztywno" i wtedy moze cos peknac.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2806
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#13

Post napisał: pitsa » 24 lut 2011, 20:10

barola pisze: moze cos peknac.
Pewnie dlatego stosują silnik krokowy.
barola pisze: sprobowac troche zarobic dodatkowo na kuciu w kamieniu
Znasz tą technikę? Fotografie w kamieniu zdecydowanie szybciej niż kucie, a w przypadku liternictwa można bardzo ładnie "rzeźbić" na różne głębokości.

Jeszcze coś: www.astat.com.pl/download.php?file=pliki/ms_dt_GXX.pdf - rysunek 1.1.4 - ciekawe czy dałoby się jakoś sprytnie zasilić elektromagnes podwójny lub dwukierunkowy bezpośrednio za pomocą sterownika silnika krokowego.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1314
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#14

Post napisał: pltmaxnc » 24 lut 2011, 21:20

..............może coś pęknąć................
pewnie że pęknie , nawet nie warto próbować , tym bardziej że trzeba wydać 40 zł :wink:


barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 393
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#15

Post napisał: barola » 25 lut 2011, 00:05

- ciekawe czy dałoby się jakoś sprytnie zasilić elektromagnes podwójny lub dwukierunkowy bezpośrednio za pomocą sterownika silnika krokowego.[/quote]

Wydaje mi sie ze jak jeszcze troszke kolega pomysli (bo mi to idzie opornie) to sie uda zrobic glowice kujaca

jezeli chodzi o 40 zl za pistolet to jeszcze bym znalazl fundusze ,ale to nie koniec bo jeszcze koszty wysylki to juz zbyt duzo .

O fototechnologii czytalem (po Twoim poscie) i rzeczywiscie jest to ciekawa technika ,ale kolejne 15-20 tys. zbytnio obciazyloby moj budzet, zwlaszcza ze bede mial ploter.
Dzieki ze poswiecasz swoj czas.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2806
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#16

Post napisał: pitsa » 05 mar 2011, 09:06

Film prezentujący sterownik do głowicy kującej:
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 393
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#17

Post napisał: barola » 05 mar 2011, 15:36

no i po sprawie,dzwonilem do nich i niestety glowica bedzie sprzedawana tylko z ploterem -moze w pozniejszym czasie cos sie zmieni , poki co zostaje myslec nad alternatywnym rozwiazaniem (mlotek i przecinak?)

Awatar użytkownika

Autor tematu
pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 2806
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#18

Post napisał: pitsa » 05 mar 2011, 19:20

Trudno... to robimy taki sterownik po amatorsku sami. Kupujemy pudełko do niego wkładamy to: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... SK-B01.pdf
ustawiamy na pełny krok, wyprowadzamy potencjometr poza płytkę na obudowę i tym będziemy ustawiali moc. I co jeszcze? Trochę logiki dokładamy. Program CNConv na każdą kropkę wysyła jednym pinem włącz-wyłącz - 1,0. My potrzebujemy przy "1" - 1 na dir i 1 na step, przy "0" - 0 na dir i 1 na step. Z pomocą tego programu wychodzi, że mniej więcej taki układ można zastosować


Obrazek

podobnie jak to jest w zestawie AVT1314. Chyba to nie byłoby takie trudne? Może jakiś znawca elektroniki coś podpowie.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 393
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#19

Post napisał: barola » 06 mar 2011, 20:01

Zaden znawca nie chce sie wypowiedziec?
To moze ja sie zapytam ,bo nie wiem czy dobrze rozumiem :czy do tego sterownika pw. wystarczy podlaczyc krokowca z dziobakiem i bedzie kuc. :?:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6506
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#20

Post napisał: pukury » 06 mar 2011, 20:22

witam.
biedny silnik :cry:
myślę że urządzenie oparte na silniku dziobiącym coś tam będzie działać - ale jakoś pachnie to syfem .
trzeba by się zastanowić i zrobić coś od nowa - inną konstrukcję .
dlaczego ? - ano dlatego że mam wątpliwości ile wytrzyma łożysko w silniku ?
poza tym żeby osiągnąć odpowiednią częstotliwość " dziobania " masa " dzioabiąca " musi być niewielka .
coś jak ( np ) w galwach do laserów .
pozdrawiam .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNConv”