Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5356
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#11

Post napisał: tuxcnc » 10 mar 2021, 23:09

emsc pisze:
10 mar 2021, 22:57
Policz normalnie, jak za sprawnego inżyniera 100zł/h
Już Ci w innym wątku napisałem, że dla mnie to wyłącznie hobby,
Taka tańsza i bezpieczniejsza alternatywa dla picia wódki albo jazdy motocyklem po lodzie.




virusi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:37
Lokalizacja: mielec

Re: Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#12

Post napisał: virusi » 19 lip 2021, 18:24

drzasiek90 pisze:
11 sty 2021, 22:19
Mam w maszynie silniki serwo krokowe ze sterownikami 2HSS86H.
Chciałem ustawić błąd pozycji po którym sterownik zgłosi alarm i zatrzyma pracę. Wyczytałem w instrukcji że jest odpowiedzialny za to parametr Position error limit i że jest ustawiony domyślnie na 1000.
Sterownik mam skonfigurowany na 3200 kroków na obrót. Okazuje się, że sterownik po odpięciu enkodera zgłasza błąd dopiero po zadaniu właśnie tych 3200 kroków. Nijak mi to nie pasuje do instrukcji. Nie za bardzo też wiem jak to ustawić a chciałbym zmniejszyć ten parametr bo u mnie jest to 20mm a więc trochę dużo. Instrukcja podaje, że potrzebny jest nastawnik HISU z kablem rs232. Znalazłem takie coś na ali, w sumie nie drogo ale pewnie będzie za miesiąc a mi trochę zależy na czasie. Czy zna ktoś inny sposób albo czy mógłby ktoś pożyczyć taki nastawnik?
Mógłbyś podzielić się jak masz podpięty enkoder do sterownika ? czy szukales swojego rozwiazania kolorów czy z instrukcji ? mam taki problem ze silniki z wylaczonym enkoderem smigają, ale jak wlacze na sterowniku enkoder to od razu go zacina i wyłącza przez blad the position error limit.


edzioCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 21 lis 2017, 22:45

Re: Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#13

Post napisał: edzioCNC » 19 lip 2021, 19:15

Jak ktos chce to mam na zbyciu hisu-dm do konfiguracji, przyslali mi z chin to ustrojstwo ale nie dzialalo po podlaczeniu, wiec wyslali mi drugie i ta sama sytuacja,byl bym też wdzieczny za pomoc w konfiguracji.


szary11
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 369
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#14

Post napisał: szary11 » 23 wrz 2021, 07:28

drzasiek90 pisze:
11 sty 2021, 22:19
Mam w maszynie silniki serwo krokowe ze sterownikami 2HSS86H.
Czy jesteś zadowolony z pracy tych napędów? Sprawdzałeś poprawność uzyskania tej samej pozycji? Kupiłbyś ponownie?

Padła mi maszyna na serwach, (wymiana całego sterowania) a nie chcę ładować za dużo w nią kasy bo nie odrobi i myślę o serwokrokowcach.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5356
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#15

Post napisał: tuxcnc » 23 wrz 2021, 13:07

szary11 pisze:
23 wrz 2021, 07:28
myślę o serwokrokowcach.
Chińskie serwokrokowce to świetne napędy w super atrakcyjnej cenie, jest tylko jeden problem, że handlują nimi sprzedawcy mydła i powidła, którzy się na tym nie znają i nie pomogą w niczym, nawet gdyby chcieli.
Jak będziesz miał fart, to dopasujesz soft do sterownika, a jak będziesz miał niefart to będziesz musiał jechać na ustawieniach fabrycznych, co może być nawet niebezpieczne. Przykładowo standardowy błąd pozycji to 1000 kresek enkodera, czyli jeden obrót wału, czyli 5 mm na najpopularniejszych śrubach kulowych. Przy takim ustawieniu można coś połamać zanim napęd się wyłączy....
Trzeba Chińczyka pięć razy zapytać, czy dostaniesz dokładnie to co na zdjęciu i w opisie, czy też to co się trafi...


szary11
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 369
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#16

Post napisał: szary11 » 23 wrz 2021, 16:31

tuxcnc pisze: Przykładowo standardowy błąd pozycji to 1000 kresek enkodera, czyli jeden obrót wału, czyli 5 mm na najpopularniejszych śrubach kulowych. Przy takim ustawieniu można coś połamać zanim napęd się wyłączy....

Tego właśnie się się boję.
Jak kupię to od mark..... jeżeli zmieni mi ten błąd pozycji np. do 10.
Dzięki tuxcnc.


tristar0
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1116
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#17

Post napisał: tristar0 » 23 wrz 2021, 16:37

tuxcnc pisze: Przykładowo standardowy błąd pozycji to 1000 kresek enkodera, czyli jeden obrót wału, czyli 5 mm na najpopularniejszych śrubach kulowych
Z tym jest akurat różnie zakupiłem obecnie sterownik z silnikiem 12Nm i w ustawieniach jest napisane 1000 ale ku zdziwieniu obrót osią o 90 stopni powoduje błąd czyli enkoder chodzi w kwadraturze 4000 imp/obr. Fakt towar zakupiony u polskiego dystrybutora za 700 pln brutto, wiec to co się kupi to jest też loteria .


szary11
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 369
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#18

Post napisał: szary11 » 01 paź 2021, 16:28

Zestaw zakupiony i testuję na stole, wziąłem także ten pilocik HISU-DM. Z otrzymaną instrukcją do pilocika da się edytować moment wyrzucenia błędu pozycji, tylko zapis jest w szesnastkowym systemie liczbowym.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”